Praktisch Parijs

De leukste wijkjes en tips voor als je met de auto gaat!

 

 

 

 

 

 

 

 

ReisverhalenWereldgerechten
We wisten al tijden dat we naar Parijs zouden gaan, maar soms, heel soms, zijn we dan een beetje lui en gemakzuchtig voordat we vertrekken. Op de avond voor ons vertrek met de auto naar Parijs bedacht ik dat het wellicht handig zou kunnen zijn om te kijken waar we de auto zouden gaan laten als we eenmaal gearriveerd zijn. In mijn naïviteit dacht ik dat deze wel in de buurt van het hotel zou kunnen staan. Niet dus! Waar wel? Dat ga ik je vertellen.

Parijs

Soms heb je gewoon je hoofd er niet helemaal bij.

Op weg naar Parijs

We namen de route vanuit Amsterdam via Lille naar Parijs. Een gedeelte van deze route in Frankrijk is tolweg. Enkele reis rekenen ze hier 16 euro voor. Best een heel bedrag voor het rijden over een stukje asfalt. Gelukkig ging betalen heel soepel met een credit card. Met het navigatiesysteem was het een eitje om op de juiste lokatie te komen, Alle horrorverhalen over de Boulevard Périphérique, de ringweg rond Parijs, bleken achterhaald. In de tijd zonder navigatie was het blijkbaar een heel gedoe om de juiste afrit te vinden. Nu is dat gelukkig heel eenvoudig.

Parijs

Met de auto in Parijs

Parkeren op straat in Parijs is onmogelijk lazen we overal. Een gewaarschuwd man telt voor twee, dus we hebben het niet eens geprobeerd. Je kunt eenvoudig online een parkeerplek reserveren dus dat hebben we gedaan. We wilden natuurlijk wel een beetje in de buurt van het hotel, maar dat bleek om twee redenen niet zo handig. Ons hotel lag in de wijk Montparnasse, binnen de Boulevard Périphérique. De prijzen voor een parkeerplek kunnen hier oplopen tot 60 euro per dag. voor een lang weekend ben je dus ook hier een aardig kapitaal kwijt. Ik besteed dat geld liever aan lekker eten of een heerlijk glaasje Franse wijn.

Milieuvignet Parijs

Sinds 1 januari 2018 heb je een milieuvignet nodig als je met je auto binnen de Boulevard Périphérique wilt rijden. Ondanks onze uitstekende voorbereiding (ahum) hadden we dat helaas niet. Na aanvraag duurt het twee weken duren voordat je het vignet in je bezit hebt. Als je zonder vignet binnen de Périphérique gecontroleerd wordt, riskeer je een hoge boete.

Win-win

We gingen dus opzoek naar een parkeerplek buiten de Périphérique die ook nog eens een beetje betaalbaar zou zijn. Deze vonden we in de Rue de Paris, parking Valmy-Liberté. Daar stonden we 48 uur voor 20 euro. Voor het geld dat we hiermee hebben bespaard hebben we lekker gegeten, want dat kan uitermate goed in Parijs.

Parijs

Metro

Met de metro gingen we naar ons hotel. Ik moet zeggen dat het metrostelsel in Parijs echt supergoed is. Er zijn heel veel stations en verschillende lijnen. Je kunt dus eigenlijk altijd dicht in de buurt van je bestemming komen. Ideaal! Binnen een halfuurtje stapten we uit de metro en stonden we letterlijk voor ons hotel. Wees wel alert op zakkenrollers. Als ik niet gewaarschuwd zou zijn door een hele aardige mevrouw zou ik zeker slachtoffer geworden zijn. Het ritsje van mijn fototas hadden ze al opengemaakt. Gelukkig hadden ze de de powerbank om mijn mobiel op te laden nog niet kunnen pakken.

ParijsVeiligheid

Je kon goed merken dat Parijs nog steeds in de ban is van terroristische aanslagen. Je zag heel veel politie en militairen op straat. Aan de ene kant geeft dit een heel apart gevoel, maar ik moet zeggen dat het ook een gevoel van veiligheid geeft.

Parijs

Leuke wijkjes: Quartier Latin, La Marais, Montparnasse en Montmartre

Op de eerste avond dachten we naar de Sacre-Coeur te gaan, Ik had de eerste de beste Sacre-Coeur in de app Maps.me gepind en hop daar gingen we. Het bleek de Chapelle du Sacre-Coeur te zijn en niet de Basilique du Sacre-Coeur. Ook mooi, maar toch een stuk minder indrukwekkend. Geluk bij een ongeluk was dat het ons bracht in de wijk Quartier Latin. Ik vond dit een ontzettend leuke wijk met heel veel leuke winkeltjes, boulangiers, traitteurs, restaurantjes en kraampjes. Gezellige oude straatjes en vriendelijke mensen. De mensen stonden tot buiten in de rij bij een bakkertje.

La Marais

Een van de bekendste wijkjes en terecht. Ook hier één en al gezelligheid.

ParijsMontparnasse

We genoten van de leuke cafeetjes en heerlijke bakkertjes in ons ‘eigen’ wijkje Montparnasse.

Montmartre

Uiteraard bezochten we ook de wijk Montmartre met als bekendste bouwwerk de Basilique du Sacré-Coeur. Op de Place du Tertre vind je nog steeds kunstenaars die tegen een vergoeding hun kunsten laten zien door een portret te schilderen, een karikatuur te maken of muziek te spelen.

Ik hoop dat je met deze tips goed voorbereid richting Parijs kunt gaan!

Pin It on Pinterest

Share This