Nasi goreng

Met zelfgemaakte nasikruiden

 

 

 

 

 

 

 

 

ReisverhalenWereldgerechten

Tijdens onze reis door Indonesie kwamen we op Java, Bali en Lombok. Op Java volgden we een kookcursus in Yogyakarta. We leerden er heerlijke gerechten maken en ook hoe eenvoudig het maken van nasi goreng met zelfgemaakte nasikruiden kan zijn, het nationale gerecht van Indonesie. Het is bovendien ook nog eens superlekker! Veel lekkerder dan met een kant-en-klaar zakje kruiden.

Wat is nasi goreng?

De naam betekent eigenlijk alleen maar ‘gebakken rijst’ en zegt dus niets over de ingredienten. Het hoofdingredient is natuurlijk witte rijst en wel gekookte en afgekoelde rijst. Heb je dus een restje over van de dag er voor, dan heb je een prima basis voor nasi goreng. Doe er wat groenten door met wat Indonesische smaakmakers en zelfgemengde nasikruiden en klaar is kees.

Lekkere bijgerechten

Als je haast hebt dan is dit een snelle en lekkere maaltijd, maar heb je net wat meer tijd dan kun je het combineren met één of meer van deze lekkere bijgerechten:

Voorbereiding

Kooktijd

Porties

Ingredienten

Nasikruiden 1/2 theelepel cayennepeper 2 theelepels gemberpoeder 2 theelepels korianderkorrels (-> of kant en klaar korianderpoeder) 2 theelepels komijnzaad (-> of kant en klaar komijnpoeder) 1 theelepel kurkuma 2 theelepels knoflookpoeder 2 theelepels laos Nasi goreng 1 grote ui 2 Tenen knoflook Gekookte witte rijst (afgekoeld) 4 eetlepels sojasaus 1 eetlepel vissaus 2 eetlepels sesamolie 1 eetlepel nasikruiden 1 grote wortel 100 gram sperziebonen of doperwten (ik gebruik vaak uit de vriezer)

Stappen

Nasikruiden

Ik gebruik een koffiemolen (niet meer voor koffie gebruiken) om zaden fijn te malen. Je kunt natuurlijk ook kant en klaar poeder gebruiken. Meng alles door elkaar en maak de heerlijkste nasi die je ooit hebt geproefd. Bewaar de nasikruiden die eventueel overgebeleven zijn in een afgesloten potje of bakje.

Nasi goreng

Snipper de ui en de knoflook en fruit in wat olie.

Snij de wortel in dunne plakjes en bak deze een paar minuten mee.

Voeg de rijst toe en bak deze aan. Zet daarna het vuur wat lager en voeg de sperziebonen of doperwten toe.

Doe de sojasaus, sesamolie, vissaus en nasikruiden erbij en roer goed door.

Serveer met een aantal lekker bijgerechten.

Selamat makan! Eet smakelijk!

Sharing is caring!

Pin It on Pinterest

Share This