Eten op Rhodos

De hemel als je van echt eten houdt

 

 

 

 

 

 

 

 

ReisverhalenWereldgerechten
Eén van de redenen waarom ik zo van Griekenland hou is het eten. Het eten is er nog echt. Er wordt gekookt met pure ingredienten. Vaak zijn gerechten verrassend simpel, maar ozo lekker. Natuurlijk wordt er ook in Griekenland uit pakjes en zakjes gekookt, maar ga eten in een goede taverne en je krijgt de heerlijkste gerechten zonder geknoei en geknutsel. Zo ook op Rhodos.

Let op: dit blog bevat foto’s die als schokkend ervaren kunnen worden.

Kijkje in de Griekse keuken

Regelmatig worden we in de wat kleinere tavernes direct naar de keuken gedirigeerd. Daar laten ze je zien welke gerechten er die dag beschikbaar zijn. Ze hebben dus niet een hele grote menukaart met heel veel gerechten, maar slechts een aantal die met zorg en liefde zijn bereidt. Zo waren we een keer op Samos en vroegen we of ze stifado hadden. Het antwoord was “nee, maar als je over twee dagen terugkomt dan zorgen we dat het er wel is”. Na twee dagen gingen we terug en inderdaad, er stond een groot bord buiten waarop de stifado aangeprijst stond voor die dag. Het was onze lekkerste stifado ooit, dan snap je. Speciaal voor ons gemaakt!

Eten op Rhodos

Rhodos

Natuurlijk eten we ook regelmatig gyros omdat dat gewoon lekker is. Gisteren waren we in een klein dorpje en we gingen zitten waar het ons gezellig leek. We bestelden gyros, één schotel voor met z’n tweeēn. De Griekse muziek schalde uit de boxen en de poezen struinden langs de tafeltjes…zoals het hoort in Griekenland. Als voorgerecht kregen we alvast een schotel Briam. Heerlijke groenten als courgette, aardappel, wortel en ui in een tomatensaus. Als toetje  kregen we een bladerdeegrol gevuld met pudding en toen we betaald hadden kregen we nog twee granaatappels mee voor thuis. We hadden alleen een schotel gyros besteld en je wordt verwend met allerlei extra’s. Dat is voor mij Griekenland!

Het echte pure eten

We aten al heerlijke verse calamari in een taverne aan het strand. Trots waren ze dat het vers was en niet uit de vriezer. Het verschil is als dag en nacht. Vers is de calamari zacht en heerlijk van smaak. Uit de vriezer is het vaak wat taaier en met veel minder smaak.

Inktvis op Rhodos

Dat is sowieso wel een dingetje hier. De smaak. Vlees smaakt hier ook nog echt naar vlees. Als je varkensvlees eet dan smaakt dat ook nog echt naar varken. Dat is natuurlijk te verklaren doordat het ook van een varken is, maar ook nog van een varken dat natuurlijk groot is geworden en niet met allerlei hormonen en andere zaken snel is vetgemest. Een varken aan het spit is voor sommige misschien schokkend, maar dan zie je wel waar je eten vandaan komt. Het komt niet uit de grote vleesfabriek.

Varken van de grill op Rhodos

Het eten op Rhodos bevalt dus uitstekend. We kiezen de tavernes waar de Grieken zelf ook eten. Dan is het goed!

Feta uit de oven op Rhodos

Kijk ook eens op de Griekenlandpagina van Indenvreemde.nl voor meer leuke blogs over Griekenland of kijk bij de wereldgerechten voor lekkere Griekse recepten.

Wat is jouw favoriete Griekse gerecht?

 

Pin It on Pinterest

Share This