Let op: dit blog bevat foto’s die als schokkend ervaren kunnen worden.
Kijkje in de Griekse keuken
Regelmatig worden we in de wat kleinere tavernes direct naar de keuken gedirigeerd. Daar laten ze je zien welke gerechten er die dag beschikbaar zijn. Ze hebben dus niet een hele grote menukaart met heel veel gerechten, maar slechts een aantal die met zorg en liefde zijn bereidt. Zo waren we een keer op Samos en vroegen we of ze stifado hadden. Het antwoord was “nee, maar als je over twee dagen terugkomt dan zorgen we dat het er wel is”. Na twee dagen gingen we terug en inderdaad, er stond een groot bord buiten waarop de stifado aangeprijst stond voor die dag. Het was onze lekkerste stifado ooit, dan snap je. Speciaal voor ons gemaakt!
Rhodos
Natuurlijk eten we ook regelmatig gyros omdat dat gewoon lekker is. Gisteren waren we in een klein dorpje en we gingen zitten waar het ons gezellig leek. We bestelden gyros, één schotel voor met z’n tweeēn. De Griekse muziek schalde uit de boxen en de poezen struinden langs de tafeltjes…zoals het hoort in Griekenland. Als voorgerecht kregen we alvast een schotel Briam. Heerlijke groenten als courgette, aardappel, wortel en ui in een tomatensaus. Als toetje kregen we een bladerdeegrol gevuld met pudding en toen we betaald hadden kregen we nog twee granaatappels mee voor thuis. We hadden alleen een schotel gyros besteld en je wordt verwend met allerlei extra’s. Dat is voor mij Griekenland!
Het echte pure eten
We aten al heerlijke verse calamari in een taverne aan het strand. Trots waren ze dat het vers was en niet uit de vriezer. Het verschil is als dag en nacht. Vers is de calamari zacht en heerlijk van smaak. Uit de vriezer is het vaak wat taaier en met veel minder smaak.
Dat is sowieso wel een dingetje hier. De smaak. Vlees smaakt hier ook nog echt naar vlees. Als je varkensvlees eet dan smaakt dat ook nog echt naar varken. Dat is natuurlijk te verklaren doordat het ook van een varken is, maar ook nog van een varken dat natuurlijk groot is geworden en niet met allerlei hormonen en andere zaken snel is vetgemest. Een varken aan het spit is voor sommige misschien schokkend, maar dan zie je wel waar je eten vandaan komt. Het komt niet uit de grote vleesfabriek.
Het eten op Rhodos bevalt dus uitstekend. We kiezen de tavernes waar de Grieken zelf ook eten. Dan is het goed!
Kijk ook eens op de Griekenlandpagina van Indenvreemde.nl voor meer leuke blogs over Griekenland of kijk bij de wereldgerechten voor lekkere Griekse recepten.
Wat is jouw favoriete Griekse gerecht?
Ik ga volgende maand naar Griekenland en heb echt zin om te genieten van de Griekse keuken! Vooral de verschillende groentengerechten doen me watertanden.
Leuk! Echt genieten hier ?
Grieks eten kan heerlijk zijn maar als je in toeristische stukken komt kan het ook verschrikkelijk zijn. Daarom is het goed om te zien hoe het eten wordt bereid. Dan weet je tenminste wat je eet en is het puur. Lekker eten zie je niet op plaatjes, dat zie je aan het verse aanbod van een restaurant.
Helemaal eens Niels! Eten begint met je ogen, dan je neus en dan pas je mond! Het helpt wel dat je tegenwoordig naar de recensies van een restaurant kan kijken…geen garantie, maar wel een indicatie van de kwaliteit. Wij proberen altijd te kijken of het druk is met lokale mensen…dat is meestal ook een signaal dat het goed is.
Ik ben vegetariër, dus de Griekse keuken is daardoor niet mijn favoriet met al dat vlees haha ;p Maar je kunt mij altijd wakker maken voor een lekkere salade met olijven, feta en tzaziki! 🙂
Ja, dat is wel zo…hoewel ik veel vegetarische gerechten in Griekenland ook erg lekker vind…spinazie/feta pastei, aubergine salade, cheese sahanaki…heerlijk!
Geweldige foto met die inktvis… tja… daar is de calamari weer 😉 Ik zou voor al die heerlijke hapjes heel goed op reis naar Griekenland kunnen…
Dank je! Elke dag weer genieten…ook van de inktvis ?
Ik vind de Griekse keuken ook erg goed, ondanks het feit dat ik geen vlees eet. De keuze is wel beperkt, maar het gaat prima. Ik vind spinazie/feta altijd een geweldige combinatie.
Ja, dat is een gouden combi inderdaad! Heerlijk!!
Ja Grieks eten vind ik in Nederland al fantastisch, moet je nagaan in Griekenland. Terwijl ik er nog nooit geweest ben!
Misschien toch een keer proberen ?
Het was het eerste wat ons opviel in Griekenland, dat we iedere keer ‘gratis’ toetjes kregen. Bestelden we een gerecht, vroegen we om de rekening en kregen we nog een ijsje, bord met yoghurt en honing of een hele schaal met fruit na. Zo lief. En vaak bestelden we inderdaad gewoon een aantal gerechten / hapjes en die deelden we dan. Een keer werden we ook bij een kleine vistaverne meegenomen naar de keuken om de vangst van de dag te bekijken en onze vis uit te kiezen. Mijn favoriete gerecht was tzatziki, lamsgehaktballetjes in tomatensaus met yoghurtsaus en de gegrilde groenten. Maar het geroosterde knoflookbrood was ook jammie. Geen calamaris gezien masr we zaten dan ook op vaste land in het noorden
Herkenbaar…meestal krijg je nog iets lekkers als je wilt betalen ? het leuke is dat de meeste gerechten die je noemt heel makkelijk zelf zijn te maken…geen complexe recepten ?
Ik ben ook fan van de Griekse keuken! Daar mag je mij wakker voor maken 😀