Roadtrip door de Elzas

Langs wijnranken, kastelen en over bergtoppen

 

 

 

 

 

 

 

ReisverhalenWereldgerechten
Had iemand mij niet even kunnen vertellen hoe mooi de Elzas is? Jaren heb ik geroepen dat ik niet zo’n liefhebber van Frankrijk ben, maar door een weekendje Elzas ben ik wel gegrepen door het Frankrijk virus. Voor mijn persoonlijk komt dat door de prachtige natuur, leuke dorpjes en zeker ook het heerlijke eten.  Over dit laatste schreef ik al het blog In je sas in de Elzas, een culinaire trip. Vanuit Straatsburg bezochten we de dorpjes Kaysersberg en Colmar. Bezochten we Chateau du Haut Koeningsbourg, een waar kasteel. We reden een stuk van de route des vins d’alsace, langs de wijn dus en de route des cretes, dwars door de prachtige Vogezen.

Een echt kasteel langs de route des vins d’alsace

Ik ben altijd gefascineerd door kastelen, heb ik altijd gehad. Is vast nog iets dat is overgebleven uit de tijd dat ik nog met hele legers Play Mobil ridders speelde en het stripalbum De Rode ridder las. Ik vind echte kastelen iets spannends hebben. Mijn fantasie gaat dan met me op de loop. Je ziet ze toch gewoon rondlopen in die glimmende harnassen…

Elzas

Zeker zo’n prachtig kasteel als Chateau du Haut Koeningsbourg, gelegen op de top van de hoogste heuvel met uitzicht over de wijnranken.

Elzas

Ja met nog een paar echte druiven er aan.

Elzas eten

Kaysersberg

Het eerste dorpje dat we bezoeken is meteen een schot in de roos. Zodra je het centrum inloopt wordt je direct terug in de tijd geslingerd. Prachtige vakwerkhuizen, leuke straatje en bruggetjes.

Elzas

Gerechten uit de Elzas

Gallettes met Munsterkaas

Dit is echt comfort food, het soort waar je erg vrolijk van wordt! In dit geval heb ik Gallettes van aardappel gemaakt, de Franse variant van Rosti. Gratineer ze lekker met kaas, dat maakt het feest helemaal compleet.

**KLIK VOOR HET RECEPT**

Flammkuche

Ze komen in vele soorten, een dunne bodem belegd met creme fraiche en bijvoorbeeld ui met spek. Ik was gek op de variant met Munsterkaas.

Choucroute

Choucroute, sauerkraut, zuurkool. Wordt geserveerd met soms wel 5 to 8 soorten vlees, lekkere mosterd en gekookte aardappels. De zuurkool zelf is niet vergelijkbaar met wat je in de supermarkt koopt. Veel zachter en smaakvoller!

Kugelhopf

Een cake met zijn specfieke vorm. Met rozijnen en amandelen. Heerlijk bij een kopje koffie. Vaak onderdeel van het ontbijt in de Elzas.

Let ook eens op de prachtige details.

Elzas

Dit is echt vakwerk!

Elzas

Natuurlijk kun je er ook genieten van de lokale lekkernijen!

Elzas

en leuke doorkijkjes…

Elzas

De schitterende groene omgeving maakt het plaatje helemaal compleet. Je waant je even in een totaal andere wereld.

Elzas

Colmar

Colmar is iets groter dan Kaysersberg, maar heeft dezelfde charme.

Elzas

Elzas

Elzas

Elzas

In Colmar hebben we de lokale specialiteit Choucroute gegeten. De lekkerste zuurkool ooit!

Route des cretes

De route des cretes gaat dwars door de Vogezen en staat bekend als één van de mooiste autoroutes in Frankrijk. Ik kan ze geen ongelijk geven. Onderweg is het leuk om even uit te stappen en te genieten van de overweldigende natuur.

Elzas

Mocht je sportief aangelegd zijn, dan kun je hier ook even je mountainbike van je trekhaak afhalen en een stukje cross-country (of cross-koe?) doen…

Elzas

Grote kans trouwens dat je hier echte ooievaars ziet, het symbool van deze omgeving.

Elzas

Ik denk dat dit een aardig beeld geeft van de Elzas. De prachtige leuke dorpjes, de natuur van de Vogezen. Ik ben om en zal mezelf niet langer voor de gek houden…Frankrijk, je t’aime! Combineer eens een citytrip naar Straatsburg met een korte roadtrip door de Elzas. Straatsburg is een hiervoor een uitstekende uitvalsbasis.

Ben jij al eens in de Elzas geweest en ben je net zo enthousiast als ik?Pin It on Pinterest

Share This