Roadtrip door Denemarken, Zweden EN Noorwegen

 

 

 

 

 

 

 

 

ReisverhalenWereldgerechten

Voor het eerst naar Scandinavie, dat is toch best vreemd als je jezelf ziet als reiziger en ondertussen dik in de veertig bent. Het ging er nu dan toch eindelijk eens van komen. Ik beschreef eerder al onze voorgenomen route door Denemarken en Zweden en beschrijf in dit blog onze uiteindelijke route, inclusief de onverwachte wendingen die we, flexibel als we zijn, omzette in een nog mooiere route. Zoals je in de titel al kunt zien kwamen we onverwachts ook nog in Noorwegen.

Eerste bestemming Hamburg

We vertrekken heel vroeg vanuit Amsterdam zodat we nog tijd hebben om wat van Hamburg te zien. We slapen in het Hampton by Hilton City Centre Hotel in het centrum van de stad, dus we kunnen lopend hier naartoe. Hamburg is een hele gezellige stad met leuke winkelstraten en heerlijke koffie- en eettentjes. Het hippe stadsdeel HafenCity met daarin Speicherstadt met mooie oude pakhuizen verrast ons in positieve zin…wat een leuke plek! Verder mooie oude gebouwen als het Rathaus. Hier willen we zeker nog eens naar terug om wat uitgebreider kennis te maken met deze stad. Parkeren kost hier overigens 15 euro per dag en het ontbijt is erg standaard, maar dat vinden wij vaak in hotels van de grote ketens.

 

 

Kopenhagen

Hier overnachten we in het Sure Hotel By Best Western Schaeffergaarden. Dit hotel ligt buiten Kopenhagen om de eenvoudige reden dat het dan nog enigzins betaalbaar is. We gingen vanaf het dichtbij gelegen metrostation naar het centrum van Kopenhagen. Dat is heel comfortabel. Het hotel zelf is enigzins vergane glorie en onze eerste kamer was muf en warm. We verhuisten naar een kamer aan de andere kant en deze was gelukkig iets koeler. Het gebrek aan goede koeling zou trouwens een terugkerend probleem blijken. De meeste hotels leken niet goed opgewassen te zijn tegen de langdurige hitte van deze zomer.

Kopenhagen is fantastisch. We bezochten natuurlijk Nyhavn en aten daar erg lekker. Ik had drie soorten gemarineerde haring en Jolanda kreeftensoep. We deden een rondvaart en wandelden heel relaxed door de stad. We zagen de kleine zeemeermin zowel vanaf het water als vanaf de kant en dat geeft toch een ander beeld, haha.

Roadtrip Denemarken, Zweden, Noorwegen

Roadtrip Denemarken, Zweden, Noorwegen

Roadtrip Denemarken, Zweden, Noorwegen

Roadtrip Denemarken, Zweden, Noorwegen

Zuid-Oost Skane vanuit Lund

Lund zelf is klein en fijn, maar we deden vanuit Lund voornamelijk een trip naar Zuid-Oost Skane. Skane blijkt de graanschuur van Zweden te zijn….wat een mooi gezicht als je er tussendoor rijdt. Ons eerste doel van Haväng. Daarna reden we door naar de Betuwe van Zweden, Kivik. Hier worden veel appels geteeld en zijn ook diverse producten te krijgen met dit lekkere ingredient. In Stenshuvud liepen we door het national Park naar de kust om snel weer om te draaien…wat een drukte. In Simrishamn aten we lekker een simpele fish and chips, waarna het tijd werd voor het mooiste strand van Zweden, Sandhammarens fyr. Wat een rust, ondanks dat het er best druk was. Geen harde muziek, maar gewoon mensen die van zon, zee en strand genieten. Daarna brachten we nog een bezoekje aan Ales stenar bij Kaseberga. Het is de Stonehenge van Zweden. Leuk om te zien op een prachtige locatie. We zagen er ook nog een mooie rode wouw. Een vogel die veel voorkomt in Zuid-Zweden.

We slapen er in het Park Inn by Radisson Lund. Prima hotel met een prima ontbijt deze keer. Ook de koeling was dik in orde! Parkeren kan in de garage naast het hotel en was redelijk betaalbaar.

 

 

Naar Goteborg

Vanuit Lund naar Goteborg proberen we zoveel mogelijk van de kust te zien. Zo stoppen we in het leuke Molle en bezoeken we hier vlakbij Ostra Kullaberg. Ook Torekov en Bastad blijken leuk. Het laatste stuk doen we over de snelweg. In Goteborg verblijven we in het Spar Hotel Garda. Dit blijkt niet zo’n beste keuze. De gratis parkeerplekken blijken op en de betaalde parkeerplekken blijken in een buurt die op ons niet al te fris overkomt. We zijn niet de enige die hierover klagen. Onze kamer is heel erg warm en benauwd. We hebben wel een raam, maar voor ons raam is een dakterras waar mensen staan te roken. Dat is niet fijn in de kamer waar je moet slapen. We besluiten hier maar een nachtje te blijven in plaats van twee. We wilden de dag erna langs de Bohuslan kust te rijden tot Fjallbacka en dan weer terug. Omdat we besluiten dat we dat niet doen, kunnen we net zo goed doorrijden. Maar waarheen? Het wordt Oslo, pakken we Noorwegen ook nog mee en dat blijkt een prima keuze! Het werd een lange dag met veel rijden, maar we zien echt heel veel leuke dorpjes met veel rode huisjes en houten kerkjes. Wat een prachtige kust is dit! We komen o.a. In Marstrand, Skarhamn, Grundsund, Fiskebackskil en nemen de gratis veerboot naar Lysekil. Via Kungshamn, Hamburgersund rijden we naar Fjallbacka. Hiervandaan rijden we door naar Oslo. Dit is zeker een regio die we nog eens wat uitgebreider willen ontdekken.

 

 

Svanskog

Wat een heerlijke plek. We slapen we drie nachten in het Kilsborgs Gard Lake House en hebben het hele meer voor onszelf. Prachtige natuur en  vooral ook volledige rust. De eigenaar wijst ons de eerste dag op een sppor van een eland, een pootafdruk in de modder. Hij weet te vertellen dat hij twee maal een eland in het meer heeft zien zwemmen. We hopen dat we geluk hebben, maar helaas laten ze zich niet zien. We horen aan de overkant wel hun geluiden (na een check met behulp van Google). Hiervandaan bezoeken we het Vänernmeer, bezoeken natuurreservaat Yttre Bodan en belanden in het nietszeggende dopje Amal, bekend van de film “Fucking Amal” .

Roadtrip Denemarken, Zweden, Noorwegen

Stockholm

Hier zouden we verblijven we in het First Hotel Norrtull. Ze beleken er echter grote moeite te hebben om de temperatuur in het hotel een beetje koel te houden met de aanhoudende hitte. Er was geen airco of fan in de kamer, We zochten een ander hotel en kwamen uiteindelijk uit bij het Radisson Blue Royal Viking hotel. Een stuk duurder, maar met koele kamers. We bezochten natuurlijk het mooie oude centrum van Stockholm. Het is een beetje vergelijkbaar met Amsterdam, veel souvenirwinkeltjes en nutellazaakjes. Jammer, want dat maakt het minder authentiek. De gebouwen zijn overigens prachtig. We dronken er wel de lekkerste koffie van onze reis met heerlijke kaneelbroodjes.

 

 

Tived

Wat een prachtig gebied, heerlijk om te wandelen en te genieten van de mooie natuur. Ik schreef er al over in het blog Wandelen in een sprookjesbos in Zuid-Zweden, Tiveden national Park. We overnachten in het Hamgarden Nature resort Tiveden.

Roadtrip Denemarken, Zweden, Noorwegen

Malmo

Onze laatste Zweedse bestemming is malmo. We wilden graag nog een goede blik op “The Bridge” werpen en namen ook een kijken bij het markante gebouw “Turning Torso”. Het centrum van Malmo is gezellig en relaxed en je kunt ook hier heerlijk eten. We overnachten in iedergeval in het Park Inn by Radisson Malmo.

 

 

Na Malmo gingen we van Trelleborg met de boot naar Rostock en reden we weer naar Home Sweet Home, Amsterdam. Wat een mooie, leuke en afwisselende reis hebben we gemaakt. Onze eerste kennismaking met Scandinavie is supergoed bevallen en smaakt naar heel veel meer!

 

Zou jij deze route willen volgen of zou je het totaal anders doen?

Laat je reactie hieronder achter!

Pin It on Pinterest

Share This