Rondreis door Mexico

Onze route van vier weken

 

 

 

 

 

 

 

 

ReisverhalenWereldgerechten
Het is alweer een hele tijd geleden dat ik in Mexico was, maar ik wil toch de route graag met jullie delen. De route begon in Mexico-stad en had als eindpunt het strandparadijs Cancun. Ik vond het een hele indrukwekkende reis, waar ik nog met heel veel plezier op terugkijk. Het is een combinatie van oude tempels, leuke dorpjes, mooie natuur, lekker eten en één van de mooiste stranden ter wereld.

Mexico

Mexico-stad
Met 22 miljoen inwoners is dit echt een mega stad, met alles wat daar bij hoort, zoals drukte, verkeerschaos en smog. Er is echter ook veel te genieten. De stad staat vol met mooie koloniale gebouwen en is de uitvalsbasis voor de heilige stad Teotihuacan. Probeer eens een echte Mexicaanse taco en je hebt een grote kans dat je die kan wegspoelen met een mezcal, die je vaak aangeboden krijgt in een restaurant. Deze is net als tequila van de agave gemaakt, maar dan ambachtelijk. Teotihuacan (na vier mezcal kun je dit vloeiend uitspreken) is prachtig en indrukwekkend. Twee piramides (van de maan en de zon) domineren de ruines.  Samen met de tempels van de gevederde slang (Quetzalcoatl) en die van Tlaloc is deze plek het bezoeken echt waard. 

Mexico

Oaxaca
Deze kleurrijke, gezellige stad staat bekend om zijn aardwerk van zwarte klei. Oaxaca is bovendien de plek waar ik het lekkerst heb gegeten in Mexico. Vanuit Oaxaca kun je Monte Alban bezoeken, weer zo’n indrukwekkend tempelcomplex. Ik deed er bovendien een hele leuke dagtoer naar de dikste boom ter wereld, El Tule, een ‘waterval’ van kalk, Huerve el agua, de archeologische vindplaats Mitla en nog een leuk dorpje waar ze kleden weven. Grappig om te zien dat de rode kleur komt van bladluizen die op de cactussen leven. 

Mexico

Puerto Angel
Een van de oudste strandbestemmingen van Mexico. Hou je van verse vis, dan ben je hier op het juiste adres. Hou je van hele verse vis, doe dan een schilpaddentour met een boot. Wij zagen manta’s, dolfijnen en zelfs een klein inktvisje. Bijzonder om mee te maken.Tuxla
Vanuit Tuxla bezochten we de Canon del Sumidero. Je kunt hier met een boot doorheen varen, een geweldige ervaring. We zagen water van grote hoogte de canyon invallen. Verder zitten er veel vogels, krokodillen en schildpadden.

Mexico

San Cristobal
Dit dorp ligt een stukje hoger en hier is het een stukje koeler. Ik vond het wel even een verademing na de tropische hitte in de lager gelegen delen van Mexico. Hiervandaan bezochten we twee kleinere dorpjes. In een ervan stond een kerk waar ze heel flexibel met het geloof omgaan. Op de grond lagen allemaal dennennaalden en bij de ceremonies werd gebruik gemaakt van cola.

Mexico

Palenque
De ruïnes van Palenque zijn indrukwekkend doordat de gebouwen en reliefen goed bewaard zijn gebleven. . In het hoofdgebouw ligt de Maya koning Pakal begraven in een grote sarcofaag met een mooi bewerkte deksteen.

Mexico

Vanuit Palenque hebben we een dagtour gedaan naar de tempels Bonampak en Yaxchilan. De laatste ligt aan de rivier Usumacinta, die nu de grens vormt met Guatamala. Na de vele tempels was dit eigenlijk één van de vele. Boonampak maakte meer indruk. Een kleine tempel, maar met heel goed bewaard gebleven fresco’s. Heel mooi om te zien. Om de schilderingen niet verder te beschadigen mogen er geen foto’s van gemaakt worden.

Mexico

Merida
Vanuit Merida bezochten we Chichen Itza. Dit is echt een must-see. Over Chitchen Itza schreef ik eerder al dat je ook in het binnenste van de grote piramide kunt komen. Veel mensen weten dit niet en doen dit dan ook niet. Wat mij betreft een gemiste kans. Verder bezochten we het indrukwekkende Uxmal, een oude Maya-stad. Op het hoogtepunt leefden hier ongeveer 25000 mensen.

Mexico

Cancun
Na deze prachtige reis namen we nog even een kijkje op het fantastische strand van Cancun. Verbazingwekkend was het strand bijna leeg. De meeste mensen bleken aan het zwembad te liggen in resorts. Voor mij is dit echt niet te begrijpen. Dan ben je wel in Mexico, maar heb je het land niet echt leren kennen en maak je zelfs geen gebruik van één van de mooiste stranden die ik ooit heb gezien.

Deze route langs steden, dorpjes, oude tempels, natuur laat je echt kennismaken met Mexico. Ik kreeg op een gegeven moment wel last van tempel fatique, door in zo’n korte tijd zoveel tempels te bezoeken weet je het op een gegeven moment niet echt meer te waarderen. Een keuze maken is dan ook wel verstandig. Het eten in Mexico is lekker. Op een gegeven moment ben ik wel de overal aanwezige jalapenosaus wat gaan doceren. Regelmatig krijg je het ongevraagd bij je gerecht. Het is best een overheersende saus waardoor alles op elkaar gaat lijken en dat is zonde, want de Mexicaanse keuken is heerlijk. Probeer zeker de lekkere enchilada’s, quesedilla’s, taco’s of burrito’s. Aan de kust is de verse vis echt top!

Zou jij deze route willen volgen of zou je er wijzigingen in aanbrengen? Laat het me weten!

Nog meer inspiratie

Pin It on Pinterest

Share This