Sambal udang

Pittige garnalen

 

 

 

 

 

 

 

 

ReisverhalenWereldgerechten

Twee Indonesische recepten achter elkaar? Vorige week al die heerlijke perkedel kentang en deze week sambal udang, Indonesische pittige garnalen. Tsja, het heeft eigenlijk twee redenen. Enerzijds omdat dat precies is zoals ik ben. Dan kook ik een hele periode Thais, probeer ik een tijdlang Surinaamse gerechten en nu is de Indonesische periode aangebroken. Anderzijds was het ook een beetje toeval. De griep heeft mij ook te pakken gekregen en ik had geen zin om de deur uit te gaan om boodschappen te doen. Dan ga je toch een beetje dieper in de voorraadkast en vriezer om te zoeken naar leuke ingrediënten om iets mee te maken. Ik vond nog mooie garnalen in de vriezer, daar lagen ook de limoenblaadjes te lonken. Ui, knoflook en sambal zijn vaste waarden in huis. Sambal udang dus.

Het houten beeldje is een souvenir uit Lombok, een Tjiktjak of Tokeh. Bij ons beter bekend als Gekko. In Indonesie zijn dit je beste vrienden, ze eten namelijk muggen. Beide namen verwijzen naar het geluid dat ze voortbrengen. In Lombok hadden we een echte Tokeh op de kamer en ik kan je vertellen dat ze een oorverdovend geluid kunnen voortbrengen. Gewoon accepteren, want ze brengen ook nog eens geluk.

Djeroek poeroetblad

Djeroek poeroetblad of limoenblad kun je in Nederland in twee varianten kopen, gedroogd en vers. Ik heb lang aangemodderd met de gedroogde variant, maar nooit was ik tevreden over de smaak zoals ik die kende uit Indonesie waar ze natuurlijk verse blaadjes gebruiken. Op een gegeven moment ben ik op zoek naar verse blaadjes. Ik vond ze in de koeling van de toko. Direct een heel zakje gekocht en ik bewaar ze in de vriezer. Ik vraag me nog steeds af waarom ik dit niet eerder heb gedaan. Wat een wereld van een verschil!Voorbereiding

Kooktijd

Porties

Ingredienten

20 grote rauwe gepelde garnalen (uit de diepvries of vers)
2 blaadjes djeroek poeroet (vers!)
1 theelepel sambal oelek
1 ui
2 tenen knoflook
2 theelepels vissaus
eventueel wat water

Stappen

Laat de garnalen ontdooien en dep ze droog.

Snij de ui en de knoflook heel fijn en bak ze glazig op zacht vuur. Haal de nerf uit de djeroek poeroetblaadjes en snij deze heel fijn.

Doe de garnalen in de pan samen met de sambal en de vissaus. Zet het vuur iets hoger.

Voeg na een minuutje de djeroek poeroet toe en maal wat zwarte peper er bij. Roer door.

Bak de garnalen gaar. Niet de lang want dan worden ze droog!

Mocht de saus wat te dik worden kun je altijd een klein scheutje water toevoegen.

Selamat makan!
Eet smakelijk!

Sharing is caring!

Pin It on Pinterest

Share This