Samos, een liefdesverhaal

En de start van een mooie relatie

 

 

 

 

 

 

 

 

ReisverhalenWereldgerechten
Samos, mijn eerste ervaring met Griekenland was in 2004. Ik was op slag verliefd. Ik kreeg altijd de gruwels bij het idee van strandvakanties. Mijn associatie met Torremolinos, Chersonissos en Benidorm bracht bij mij het ergste naar boven. Ik wilde gewoon lekker reizen, nieuwe culturen ontdekken, mooie plekken zien, lekker lokaal eten. Dus toen Jolanda vroeg of een strandvakantie naar Samos in  Griekenland een goed idee was, gilde alles in mij neeeeeeeee.

Samos, Griekenland

De voorgeschiedenis

Ik kende Jolanda net een halfjaar. We hadden elkaar ontmoet op een reis door Kenia en Tanzania en hadden al een reis geboekt naar Nepal. Het reizen zit in ons bloed. Maar bij Jolanda zit er ook een vleugje Griekenland in het bloed, want daar kwam zij al vele jaren en noemde het haar tweede thuis. Ik kon me er niets bij voorstellen. Ik ga toch niet ergens twee weken aan het strand liggen tussen al die dronken mensen met veel te bleke lijven? Laten we dan beginnen met een week….

Samos, Griekenland

Samos

Het werd dus een weekje Samos en oh wat heb ik genoten en oh wat had ik een spijt dat we maar een week geboekt hadden…dom, dom, dom! Samos heeft direct mijn hart gestolen en ik snapte de liefde voor Griekenland van Jolanda direct. We zaten in een prachtig klein huisje midden tussen de  olijvenbomen. Geen andere toeristen in de buurt. Het strand op loopafstand. Heerlijke tavernes in het dichtstbijzijnde dorpje. Kortom, het was er idyllisch.

Samos, Griekenland

Onze taverne

ik heb op mijn latere reizen naar Griekenland geleerd dat wij iedere vakantie een favoriete taverne krijgen. Dit duurt een paar dagen, maar dan hebben we hem ontdekt. Daarna komen we daar regelmatig, omdat het eten er gewoon ontzettend lekker is. Zo ook op Samos. We waren er al een paar keer geweest toen we graag Stifado wilden eten. Helaas dat stond vandaag niet op de kaart, maar dat was geen probleem. Als we twee dagen later terug zouden komen dan zouden ze stifado voor ons maken. En inderdaad, toen we daar twee dagen later kwamen stond er al een groot bord voor de deur met de aankondiging van de dagschotel…stifado. Deze smaakte heerlijk!

Samos, Griekenland

In dezelfde taverne keken we ook vaak voetbal. 2004 was het jaar dat Griekenland Europees kampioen werd tegen alle verwachtingen in. We zagen in de halve finales Nederland verliezen van Portugal en Griekenland winnen van Tsjechie, om later de finale te winnen van Portugal. Fantastisch om dit mee te maken tussen de Grieken!

Wijn, olijfolie, oregano en honing

Samos staat bekend om z’n wijn, maar je hebt er ook heerlijke olijfolie en honing. We nemen altijd gedroogde oregano mee terug, omdat dat veel lekkerder smaakt dan de zakjes of potjes die je hier bij de supermarkt koopt.

Samos, Griekenland

Samos, Griekenland

Met een auto rond het eiland

Heerlijk om met een auto het eiland rond te crossen. Lekker rustig aan natuurlijk  want er kan altijd onverwachts een geitje oversteken.

Na Samos zijn we nog vaak naar Griekenland geweest. Samos heeft voor mij een speciaal plekje in mijn hart. Het was de start van mijn innige relatie met Griekenland. Heb jij ook zo’n plek in Griekenland?

Op mijn Griekenland pagina vind je nog meer blogs over dit mooie land.

 

Pin It on Pinterest

Share This