Santo Antao

Het groenste eiland in Kaapverdië

 

 

 

 

 

 

 

 

ReisverhalenWereldgerechten

Tijdens onze reis door Kaapverdie, waar we van eiland naar eiland hopten, kwamen we ook op Santo Antao. Het is het groenste van de vijf Kaapverdische eilanden waar ik ben geweest. Santo Antao heeft geen vliegveld, maar is in een uur varen te bereiken vanaf Sao Vicente. Wij huurden een auto in Mindelo en kochten een retourticket voor de overtocht in de haven van Mindelo. ’s Morgens heen en aan het eind van de middag weer terug. Een hartstikke leuke dagtocht. Je schijnt er ook erg goed te kunnen wandelen, maar dan is het handiger om te overnachten.

Santo Antao, Kaapverdie

Je vaart vlak langs het mini eilandje Ilhéu Dos Passaros dat in het kanaal van de Atlantische oceaan tussen Sao Vicente en Santo Antao inligt. Op dit kleine onbewoonde eilandje staat een vuurtoren.

Santo Antao, Kaapverdie

Santo Antao

Santoa Anto is het één na grootste eiland van Kaapverdie. Je komt aan in de haven in het dorpje Porto Novo. Slechts een klein deel van het eiland is goed bereikbaar met de auto. De wegen in dat deel zijn overigens prima. Via deze weg staken we het eiland van zuid naar noord over tot het dorpje Ribeira Grande. Het zuidleijke deel is een stuk droger dan het noordelijke. Halverwege wordt het eiland dan ook een stuk groener.

Santo Antao, Kaapverdie

Wij waren er al vroeg en waregn getuige van een bijzonder fenomeen. Van bovenaf keken we een vallei in en zagen de wolken over de rand van de bergen de vallei in zakken. Binnen een paar minuten was er niets meer te zien. We hadden echt geluk dat we dit zagen gebeuren.

Santo Antao, Kaapverdie

Omdat het een stuk vochtiger is dan de andere eilanden wordt er hier ook meer groente en fruit geteeld. Onderweg kom je overal plantages en tuinbouw tegen. Veel bananen en papaya.

Santo Antao, Kaapverdie

Santo Antao, Kaapverdie

Ook zie je veel terrasbouw om slim gebruik te maken van het water dat de berg afstroomt.

Santo Antao, Kaapverdie

Op deze manier wordt veel mais verbouwd voor die heerlijke cachupa of cus cus, lokale gerechten op basis van mais.

Santo Antao, Kaapverdie

Zoals je ziet is het een ruig en bergachtig eiland. We hebben echt genoten van de rit naar Ribeira Grande, aan de andere kant van het eiland. Daar dronken we een kopje koffie en strekten we onze benen.

Santo Antao, Kaapverdie

Dat hadden we onderweg ook al een paar keer gedaan hoor, want af een toe een stukje van de weg aflopen brengt je op plekjes met fantastisch mooie uitzichten.

Santo Antao, Kaapverdie

We reden een stukje langs de kustweg terug naar Porto Novo, tot het dorpje Paul.

Santo Antao, Kaapverdie

Daar namen we de afslag het binnenland in. Kleine kronkelweggetjes langs kleine dorpjes en eenzame huisjes, maar wat een prachtig stuk van het eiland. Het is er groen, groener, groenst.

Santo Antao, Kaapverdie

We reden terug naar Paul en vervolgden de kustweg naar Porto Novo. Aan het eind van de middag ging onze boot weer terug naar Sao Vicente. Wat een leuke dagtrip en wat een prachtig eiland is Santo Antao. 

Santo Antao, Kaapverdie

Santo Antao, Kaapverdie

Op Santo Antao wordt de lokale rum, grogue genaamd, gestookt waarmee ze die heerlijke caipirinha’s maken.

Santo Antao, Kaapverdie

Wil je die zelf eens maken? In Rotterdam kun je de echte Kaapverdiaanse grogue kopen. Het recept is vrij eenvoudig en vind je op de site van Gall & Gall. Vervang de Cachaca door de Grogue. Lekker even wegdromen naar dat mooie Kaapverdie onder het genot van een drankje. Als het weer nu even mee wil werken, dan is compleet genieten.

 

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This