Eten in Schotland

Een culinair pareltje met een aantal heerlijke hotspots

 

 

 

 

 

 

 

 

ReisverhalenWereldgerechten

Ik moet eerlijk zeggen dat mijn verwachtingen van het eten in Schotland niet al te hoog gespannen waren. Het Verenigd Koninkrijk en dus ook Schotland staat niet erg bekend om zijn hoogstaande culinaire traditie. Gebaseerd op mijn eerdere ervaring met Engeland met reizen naar Wales, Kent en steden als Cambridge, Bristol en Londen, dacht ik dat het een hele speurtocht zou worden naar lekker eten. Ik verwachtte  veel fish and chips, pub lunches en natuurlijk Engels ontbijt. Natuurlijk kun je dat overal krijgen en dat is vaak ook prima, maar Schotland is culinair gezien veel meer dan dat. Het heeft echt al mijn verwachtingen overtroffen, zelfs in die mate dat ik besloot op zoek te gaan naar een mooi kookboek over de Schotse keuken en die heb ik gevonden.

Schotland culinair

Beschreef ik eerder de route van onze roadtrip, in dit blog ik beschrijf ik de beste food hotspots waar ik ben geweest en het lekkerst heb gegeten of gedronken. Aan het eind staat een handige kaart van Schotland met daarop al mijn hotspots.   

Verse vis

Ik heb nog nooit in al die jaren dat ik over de wereld reis zo veel en zo vers vis gegeten. Het is gewoon overal verkrijgbaar en vaak tegen hele schappelijke prijzen. Schotland staat bekend om z’n zalm, maar de krab, kreeft, garnalen, mosselen en Sint jacobsschelpen zijn super vers en ontzettend lekker.

Oban

In Oban vielen we meteen met onze neus in de boter bij de Oban Seafood Hut, beter bekend als de Green Shack.

Schotland culinair

Voor de duidelijkheid, het gaat om die groene tent voor het grote visrestaurant. Zoals je ziet eet je de vis staand aan hoge tafels. Aan keuze geen gebrek.

Schotland culinair

De Oban Seafood Hut staat in de haven en de verse krab wordt zo van de boot naar het restaurantje gebracht.

Schotland culinair

Wij kozen voor de koude visschotel voor 2 personen. Dat was smullen!

Schotland culinair

Dunkeld

Dat de Schotten trots zijn op hun vis zie je overal, maar het werd ons toch heel duidelijk toen we tijdens een autotocht door Cairngorms National park door het stadje Dunkeld kwamen. Daar ontdekten we een viszaak (geen restaurant) waar zelfs de koningin de gerookte zalm heeft gegeten. Het Dunkeld Smokehouse.

Schotland culinair

Schotland culinair

We kochten er een lekker stuk warm gerookte zalm met bijpasssende mosterd/dille saus en zalmsalade. We reden naar het nabije Queen’s View en hadden een koninklijke picknick met een koninklijk uitzicht.

Schotland culinair

Schotland culinair

Het composteerbare bestek en het mooie servet krijg je er bij…te leuk toch! Ik kan je vertellen, het smaakte heerlijk!

Ullapool

Bij ons hotel, The Arch Inn, in Ullapool zat een uitstekend restaurant, waar het eten echt met liefde wordt klaargemaakt. De cocquilles met pancetta en zeekraal en de verse mosselen waren erg lekker, maar toen ik de volgende ochtend bij het ontbij weer kon kiezen uit heerlijke vis viel ik echt van mijn stoel…ik nam de smoked haddock met een gepocheerd ei en Jolanda de scambled eggs met gerookte zalm. Dat is nog eens een goed begin van de dag!

Schotland culinair

Schotland culinair

Schotland culinair

Edinburgh

Op de laatste avond van de vakantie gaan we altijd uitgebreid uit eten. In Edinburgh was het geen enkel probleem om een goed restaurant te vinden, er zitten er genoeg. Toch liepen we per toeval voorbij het White Horse Oysters & Seafood restaurant. Dat sprak ons direkt aan. Het zag er netjes uit en er stonden leuke gerechten op de kaart. Het zijn kleine gerechtjes die je kunt delen. Het is dus een soort Schotse vistapas. We namen meerdere gerechtjes, maar de Sint jacobsschelpen in een tomaten olie, de Scotch Egg met krab en zeker ook de gegrilde inktvis met dille-olie en gerookte mayonaise waren top!

Schotland culinair

Schotland culinair

Schotland culinair

De gerookte mayonnaise maakte indruk en op internet kwam ik niet verder dan het mengen van gewone mayo met rookessence. Ja, zo kan ik het ook. Ik vroeg hoe ze die maakten. Ik hield er rekening mee dat ze de keuken geheimen niet prijs zouden geven, maar ze wilden het graag en met trots vertellen. Ze maakten een kooltje gloeiend heet en die deden ze dan in de olie. Helemaal laten afkoelen en dan filteren met een koffiefilter. Dat is de basis voor de gerookte mayo. Klinkt relatief eenvoudig, maar ik werd wel gewaarschuwd om het in de tuin te doen, want het geeft nogal een spektakel als je het hete kooltje in de olie laat zakken.  Vuurvaste handschoenen zijn geen overbodige luxe.

Wick

Ons verblijf in Wick was slechts kort, maar we hadden het geluk dat ons hotel in de buurt van een prima Frans restaurantje zat, Bord de l’eau. Niet Schots dus, maar wel lekker. We hadden bovendien geen zin om ver te lopen. De knoflook garnalen als voorgerecht waren om te smullen.

Schotland culinair

Vlees en gevogelte

Met zoveel schapen en herten is het niet verwonderlijk dat deze ook regelmatig op het menu staan.

Schotland culinair

Ullapool

Wederom in The Arch Inn hotel at ik een heerlijke hertefilet. Eenvoudig rose gebakken met aardappelpuree en als groenten wat groene asperges en wilde broccoli, gegarneerd met gebakken kappertjes. Daar wordt je toch vrolijk van!

Schotland culinair

The Arch Inn krijgt van mij een dikke pluim!

Wick

Zoals ik al zei met zoveel schapen en lammetjes is lamsvlees overal te krijgen.

Schotland culinair

Bij Bord de l’eau in Wick aten we ook heerlijk lamsfilet en een geconfijte eendebout.

Schotland culinair

Schotland culinair

Haggis in Edinburgh

Als je in Schotland bent moet je natuurlijk wel Haggis proberen, met neeps en tatties oftewel koolraap en aardappelpuree. Ik probeerde het in Edinburg bij Arcade Haggis en Whisky House Laat je vooral niet afschrikken doordat het van orgaanvlees is gemaakt, hart, long en lever van schaap. Het smaakt heerlijk kruidig. Het wordt traditioneel gekookt in een schapenmaag, maar daar zie je aan tafel in een restaurant niets van terug. Ik nam er een whiskysaus bij en die was heerlijk en maakte het een smakelijk geheel. Ik zou het zo nog eens bestellen.

Schotland culinair

Full Scottish Breakfast

Met een full Scottish Breakfast ga je goed gevuld op pad. Veel vlees en natuurlijk een gebakken ei en witte bonen in tometensaus. Ik was wat huiverig voor de gebakken bloedworst, maar dat viel mij ontzettend mee en ik vond het eerlijk gezegd best lekker. Het is heel anders dan de bloedwors zoals we die bij ons kennen. De meeste restaurantjes bieden wel een full Scottish breakfast aan. Wij hadden het geluk dat de eigenaar van ons Bed & Breakfast, Eas a Mhuilinn in Kilmelford, een lekker ontbijt verzorgde.

Schotland culinair

Nando’s

Natuurlijk is het ook wel eens lekker om gewoon even snel wat te eten en bij ons kom je dan al snel uit bij de McDonalds, KFC, of Pizza Hut. Vorig jaar ontdekten we tijdens onze rondreis door Namibie en Botswana de keten Nando’s. Dat vonden we een verademing. Blijkt die toch ook in Edinburgh te zitten. Wil je eens iets anders dan een hamburger, probeer dan eens de pittige kippenvleugels of de kippenlevertjes.

Schotland culinair

Schotland culinair

Ze steunen de strijd tegen malaria en als je onderstaand biertje uit Mozambique drinkt gaat een deel van de opbrengst naar dit goede doel. Mooi toch!

Schotland culinair

Bier en Whisky

Zoals ik in een eerder blog al schreef deden we een mini whisky proevery in The Arch Inn, ze hebben er een leuke kaart met een korte uitleg van wat je kan verwachten van de verschillende whisky soorten.

Schotland culinair

We probeerden de Oban 14YO en de Talisker 10YO van Skye. Beide zijn gemiddelde whisky’s met een aardige rooksmaak. Nu houden we allebei wel van een beetje rooksmaak, zoals de gerookte mayo die ik eerder beschreef, maar ook bijvoorbeeld lapsang souchong, Chinese gerookte thee of Applewood gerookte chedderkaas. Deze laatste was vroeger trouwens ook bij de AH te koop en in Schotland kwamen we deze weer tegen bij de lokale Tesco supermarkt. Thuis drink ik zelden sterke drank en dan is een glaasje whisky best sterk…even wennen dus.

Schotland culinair

We vonden het wel lekker genoeg om later in de reis een rondleiding te doen, in ons geval de Classic Tour bij The Glenlivet. Ook daar kregen we een aantal, niet rokerige, whiskys te proeven.

Schotland culinair

Ik denk dat ik kan zeggen dat ik geen grote whisky drinker zal worden. Ik hou het maar bij een lekker biertje en daar hebben ze er in Schotland ook genoeg van. Ik vind het leuk om lokale bieren te proberen. Hier de bieren die ik heb geprobeerd. De Jarl van Fyne Ales, een lichte ale, smaakte fris en fruitig en rook sterk naar passievrucht. Bijzonder lekker. Ik dronk hem bij het uitstekende Room At The Top restuarant in Kilmelford.

Schotland culinair

Ik ben een liefhebber van de wat donkerdere bieren als dark ales en stout. De Skye Black is daar een mooi voorbeeld van. Lekker! Ik moet zeggen dat het ook wel hielp dat ik deze heerlijk in de zon voor onze pod (tiny house) kon opdrinken, na de regen die we tot dan toe hadden gehad. Ik kocht het bij de Skye brouwerij in Uig.

Schotland culinair

Dan de absolute topper, de Orkney Dark Island. Een donkere ale die smaakt naar koffie, chocola en met een aardige rooksmaak. Deze staat bij mij in de top 3 lekkerste bieren ooit! Ik dronk hem overigens bij Bord de l’eau in Wick.

Schotland culinair

Bij het White Horse Oyster and Seafood restaurant dronk ik een Oyster Stout. Traditioneel wordt dit gebruwen met oesters om het bier te onderscheiden van andere stouts. Ook lekker, maar een stuk minder uitgesproken dan de Orkney Dark Island.

Schotland culinair

Pubs

In pubs of wat kleinere restaurantjes kun je vaak prima terecht voor een makkelijke maaltijd. Fish & Chips staat meestal op het menu, zoals deze bij Ness Deli bij Drumnadrochit bij Loch Ness. We wilden er eerst alleen koffie met scones nemen en dat deden we ook, maar toen we al het lekkere eten voorbij zagn komen besloten we toch ook alvast een echte maaltijd te nemen. We waren onderweg naar Aviemore en dan hoefden we daar in ieder geval niets meer te zoeken om te eten.

Schotland culinair

In Aviemore kun je trouwens ook prima terecht voor een simpele maaltijd bij Macdui’s.

Schotland culinair

koffie/theehuizen

Tijdens onze roadtrip maakten we regelmatig stops bij gezellige theehuisjes. Daar kun je niet alleen lekkere koffie en thee krijgen, maar vaak ook de lekkerste taartjes en natuurlijk scones.

Schotland culinair

Spread a little joy! Dat lukte bij St Mocha Coffee in Luss aan Loch Lomond prima! Daar branden ze hun eigen koffie en maken ze verse scones. Ook de Scottish breakfast thee was heerlijk.

Schotland culinair

Zo zit er een hele leuke bij het Dolphin Centre in Spey Bey. In Cairngorms NP zit een hele leuke in Glenshee, het Wee House of Glenshee. Ze hebben een ruime keuze aan taartjes. Ik koos voor de traditionele Scottish Shortbread cake.

Schotland culinair

Hier kun je ook terecht voor hele leuke souvenirs, die net iets minder doorsnee zijn dan dat je ze in bijvoorbeeld Edinburgh op de Royal Mile ziet. Ook Weavers in Lairg is ontzettend gezellig en een ideale stop om even wat te eten en drinken. De scones zijn er top

Fudge and koekjes

De schotten zijn ook best wel zoetekauwen. In zo’n beetje ieder theehuis kun je fudge kopen of krijg je het bij je koffie of thee en op de Royal Mile in Edinburgh kun je het bij ieder souvenirwinkeltje  kopen. Scottish tablet is een beetje kruimelige butter fudge met vanille smaak. Niet goed, maar wel ontzettend lekker. Ook een leuk souvenir dus!

Schotland culinair

Alle hotspots op de kaart

Ik heb alle hotspots uit dit artikel op de kaart van Schotland geplaatst. Ben je in de buurt? Dan is het wellicht leuk om zelf eens te proberen waarom ik zo enthousiast ben over deze hotspots. Heb je nog aanvullende tips? Laat het me weten, dat ga ik die bij mijn volgende reis naar Schotland proberen!

Weavers, tea house in Lairg

Wee House of Glenshee, tea house in Glenshee

Hotel/restaurant The Arch Inn, Ullapool

Ness Deli restaurant, Dumnadrochit (Loch Ness)

White horse Oyster & Seafood restaurant, Edinburgh

Macdui restaurant, Aviemore

Eas a Mhuilinn B&B, Kilmelford

Dolphin Centre Cafe, Spey Bay

Bord de l'eau restaurant, Wick

Skye brouwerij, Uig, Isle of Skye

Oban Seafood Hut (Green Shack), Oban

Dunkeld Smokehouse, Dunkeld

Arcade Haggis and Whisky restaurant, Edinburgh

Room At The Top restaurant, Kilmelford

The Glenlivet whisky distilleerderij, Ballindalloch (Cairngorms NP)

Nando's restaurant, Edinburgh

St Mcoha coffer, Luss (Loch Lomond)

Pin It on Pinterest