Shwedagon Paya

 

Alles is goud wat er blinkt

Het grootste heiligdom voor Boeddhisten in Myanmar is de indrukwekkende Shwedagon Paya, een pagode in de grootste stad van Myanmar, Yangon.  Het is een bonte verzameling van kleine en grote tempels en pagoda’s op de Singuttara heuvel in de stad. Bij de Shwedagon pagode is het allemaal goud wat er blinkt, want er is maar liefst 50.000 kilo bladgoud verwerkt op de 98 meter hoge pagode. Direct bij aankomst blinkt het je tegemoet. Een must-see in Myanmar.

De bouw is begonnen in de 5e eeuw voor Christus en de pagode is door vele aardbevingen en oorlogen beschadigd en daarna weer opgebouwd. Iedere stap terug werd gevolgd door minimaal twee stappen vooruit tot wat het nu is, een prachtige verzameling van pagodes, tempels en beelden. Het verhaal gaat dat er acht haren van Boeddha bewaard wordt in de pagode. 

Shwedagon

De naam Shwedagon heeft een simpele en logische betekenis. Shwe staat voor goud en Dagon voor pagode. De gouden pagode dus. Op een zonnige dag is het met al dat goud en vooral ook de witte vloer best een aanslag op je ogen. Letterlijk oogverblindend!

Blote voeten

Bij aankomst kun je je schoenen in een rekje zetten. Zoals gebruikelijk mag je alleen op blote voeten naar binnen. Geen probleem want er wordt regelmatig geveegd. Deze grote jongen was al aan de kant geveegd en lag op z’n rug te spartelen. We zetten hem weer op z’n pootjes en hup daar ging ie, hopelijk op zoek naar een veiliger plekje.

Be the change you want to see in the world

Er zijn vier ingangen tot de trappen omhoog naar de pagode en hier kun je allerlei zaken kopen om te offeren. De meeste mensen kopen bloemen. Dit zijn er echter zoveel dat er gedurende dag containers vol worden opgehaald en waarschijnlijk wegggegooid. Zonde toch! 

 

Rond de pagode zijn plekken die corresponderen met de dagen van de week. Vaak is dit in de vorm van een altaar met een Boeddha beeld. Mensen zoeken de plek van hun geboorte dag en bidden daar. Vaak gieten ze water over het Boeddha beeld. Het is totaal geaccepteerd als je aan dit ritueel mee doet.

’s Avond een totaal andere Shwedagon

We zijn in totaal drie keer in Yangon geweest en omdat we zo onder de indruk waren van ons eerste bezoek aan Shwedagon, zijn we nog een tweede keer geweest, maar dan ’s avonds. Het zo mogellijk nog indrukwekkender. Het warme licht van de ondergaande zon brengt de pagode tot leven en als het donker wordt en de lampen aan gaan komt het goud zo mogelijk nog beter tot z’n recht. 


Klein en groot groeien op met de gouden pagode. 

 Hoe kom je er?

De Shwedagon pagode vind je ten westen van het Kandawgyi meer. Iedere tuk tuk chauffeur kan je er heen brengen. Er zijn vier ingangen waarvandaan trappen je naar het hoofd plateau brengen. Bij de ingang betaalden we 10.000 Kyan per persoon, ruim 6 euro. Het was elke cent waard. Mocht je net als ons de kans hebben, ga dan minimaal twee keer. De ervaring overdag is totaal anders dan ’s avonds. 

 

Pin It on Pinterest

Share This