Scotch egg

Met een twist
 

 

 

 

 

 

 

 

ReisverhalenWereldgerechten

Bij Scotch egg denk je al snel aan Schotland, maar niets is minder waar. Tijdens onze reis door Schotland kocht ik een kookboek over de traditionele Schotse keuken en tot mijn grote verbazing stond dit recept er niet in. Dat had wat onderzoek nodig en internet bracht uitkomst. Het eten is Schotland is geweldig, maar hou je vast, Scotch egg is geen traditioneel Schots gerecht. Het lekkerste Scotch egg dat ik heb gegeten was dan wel weer in Schotland, in Edinburgh om precies te zijn en bestond uit een perfect gekookt eitje in een omhulsel van sappig krabvlees en met een krokante korst.

Schotland culinair

Vogelnestje, eierbal of friet-ei

Voor dat ik in Schotland was geweest maakte ik wel eens een vogelnestje, een gehaktbal met een ei er in. Die braadde ik dan in een klont roomboter in een braadpan. Andere varianten zijn de Groningse eierbal of de Limburgse friet-ei. Beide verpakken een gekookt ei in ragout in plaats van gehakt.

Waar komt de naam Scotch egg vandaan?

Tsja, dat wordt niet helemaal duidelijk omdat er meerdere verhalen rondgaan. Scotch zou zijn afgeleid van Scotched, het malen van het vlees dat om het ei zit. Andere zeggen dat het komt van Scorched, waarmeer het branden van de bal in open vuur bedoelt zou worden. De Engelsen zouden het recept afgeleid hebben van het Indiase Nargisi kofta (Narcissus gehaktballen) die boven een openvuur geroosterd zouden worden. Waar het ook vandaan komt, het blijft een feit dat het een populair picnic en pub gerecht is geworden in Engeland. Een van de oudste recepten zou geen krokante korst hebben door de laag broodkruim die tijdens het frituren krokant wordt. Dan lijkt het weer veel meer op ons eigen vogelnestje. Snap jij het nog? Ik weet één ding…het is gewoon ontzettend lekker!

Mijn recept met een twist

Ik gebruikte mijn originele recept voor een vogelnestje om er een Scotch egg van te maken, met krokante korst dus! Ook de link met India komt bij mij terug doordat ik kerrie gebruik om het gehakt op smaak te brengen. Ei en kerrie zijn een gouden combi!

 

Voorbereiding

Kooktijd

Porties

Ingredienten

4 eieren
300 gram rundergehakt
1 klein uitje
1 flinke teen knoflook
1,5 eetlepel gehaktkruiden (zonder zout)
1 flinke theelepel kerrie
Peper en zout naar smaak
Bloem
Paneermeel
Olie om in te friturenStappen

Kook twee eieren zacht en laat ze daarna in koud water schrikken. Pel ze en bewaar ze op een bordje.

Zet drie schaaltjes klaar, één met bloem, één met een geklutst ei en één met het paneer meel.

Zet een pan met olie op het vuur en verwarm deze tot 180 graden celsius. Een frituurpan kan natuurlijk ook.

Kruid het gehakt met de fijngesneden ui, knoflook, gehaktkruiden en de kerrie. Roer er een ei doorheen.

Verdeel het gehakt in twee delen en maak van elk deel een grote plak. Haal de eieren door de bloem en vouw de plakken er omheen. Maak er mooie grote ballen van.

Haal de ballen eerst door de bloem, dan door het geklutste ei en als laatste door het paneermeel.

Bak de ballen mooi goudbruin in de olie.

Enjoy your meal!
Eet smakelijk!

Sharing is caring!

Pin It on Pinterest

Share This