Serengeti National Park

De eindeloze vlaktes in Tanzania

 

 

 

 

 

 

 

ReisverhalenWereldgerechten

Je hoort het Sir David Attenborough toch zeggen in één van die machtig mooie natuurdocumentaires van de BBC, “Here she is, the mother cheetah in her naural habitat, the endless plains of the Serengeti. Looking for a pray, to feed her ever so hungry kittens”. De Serengeti betekent “Eindeloze vlaktes“, vertaald uit het Maasai. Het is een gebied dat deels in Kenia en deels in Tanzania ligt en omvat het Serengeti National Park en de Ngorogoro krater in Tanzania en de Masai Mara in Kenia. Prooien genoeg overigens, want ik heb nergens ter wereld zulke grote aantallen dieren bij elkaar gezien als op de Serengeti. Zelfs niet in Etosha National Park in Namibie.

Serengeti

Rondreis door Kenia en Tanzania

We maakten een rondreis door Kenia en Tanzania met Fox met als startpunt Nairobi in Kenia en eindpunt Arusha in Tanzania. Bijna elke dag gingen we op safari, soms zelfs meerdere keren per dag. Het was een prachtige reis waarin we schitterende natuur zagen. In Tanzania kwamen we in het befaamde Serengeti National Park. Grote aantallen dieren volgen de regen en migreren door het enorme gebied. Iedereen kent waarschijnlijk wel de spectaculaire beelden van gnoes, zebra’s en gazellen die tijdens migratie de rivier de Mara moeten oversteken terwijl de kolossale krokodillen in het water liggen te wachten.

Serengeti

De oversteek zelf hebben we niet gezien, maar we waren wel in de juiste tijd in het Serengeti National Park. Door de regen was het er ontzettend groen en er was dus genoeg te eten voor de grazers. De roofdieren volgen daar vlak achter.

Serengeti

De Dik Dik’s schuilen in het struikgewas. Dat is het voordeel als je klein bent.

Serengeti

Koning der dieren

Vanaf een rots ligt een grote mannetjes leeuw het jachtveld te bekijken. Het wordt weer eens tijd voor een lekker hapje. De leeuwinnen zijn natuurlijk de pups aan het leren om te jagen, zoals deze groep leeuwen op de Masai Mara.

Serengeti

Maar misschien liggen ze ook gewoon ergens lekker te luieren, zoals deze leeuwin die in de schaduw van onze safari-jeep ging leggen. Best eng om je raampje open te doen om een foto te maken…

Serengeti

Ach, de mannetjes lijken een uurtje rust en wat afkoeling ook niet erg te vinden.

Serengeti

Aaseters

Als er wat te halen valt, zie je altijd hyena’s en gieren.

Serengeti

Serengeti

Serengeti

Serengeti

Apenstreken

Vanuit de bomen worden we bekeken door een grote groep apen.

Serengeti

Serengeti

Serengeti

De Masai

Deze nomadische bevolkingsgroep kom je overal tegen op de Serengeti. Ze kennen geen landsgrenzen. Hun vee is het allebelangrijkst. Dat zorgt voor eten, drinken en huiden om hutten te bouwen. Hun hutten zijn trouwens de overtreffende trap van tiny houses! Vaak een combinatie van klei en koeienhuiden. Hun dorpjes, een kraal genaamd, zijn omringd door een hek om het vee te beschermen tegen leeuwen en andere aaseters. Ze eten zelf alleen vlees van hun vee en geen wilde dieren.

Serengeti

Wat een prachtige mensen zijn het met hun kleurrijke doeken (shuka of kanga) en sieraden.

Serengeti

Serengeti

Soms lees ik verhalen dat de Masai in Tanzania worden verdreven om ruim baan te geven aan jagers en toerisme. Dat is echt heel verdrietig. De Serengeti is een prachtig stukje Afrika, maar wel met de Masai. Ik hoop dat Tanzania dat ook gaat inzien. Als je naar de Serengeti gaat, raad ik je aan om in ieder geval een reis te boeken waar ook aandacht is voor de lokale bevolking en niet alleen voor de natuur en de dieren. 

Pin It on Pinterest

Share This