Sigeumchi-namul
Koreaanse spinazie, geserveerd met gemarineerde shiitakes en witte rijst
Het vleesvervangers mysterie
Ik snap heel goed als mensen geen vlees meer willen eten. Of dit nou is omdat het slecht is voor het milieu, omdat ze het zielig vinden voor de dieren of omdat ze het gewoon niet lekker vinden. Allemaal prima redenen. Wat ik echter niet snap is dat er een markt is voor vleesvervangers die dan ook daadwerkelijk op vlees lijken. Vaak zitten hier zoveel onbekende ingredienten in en is het zo bewerkt dat het voor mij in ieder geval geen aantrekkelijke keuze is.
Wat kun je dan wel?
Als je geen vlees eet moet je natuurlijk zorgen dat je op een andere manier aan je eiwitten, ijzer en vitamine (B1/B12) komt. Volgens mij zijn daar voldoende alternatieven voor die wat dichter bij de natuur staan dan een bewerkte burger. Shiitakes zijn bijvoorbeeld rijk aan eiwitten. In spinazie zit iets meer ijzer dan in andere groenten, hoewel niet zo veel als vroeger werd aangenomen. Een ander goed alternatief zijn peulvruchten. Vitamine B1 zit ook in sojaproducten als tofu en tempe. Vitamine B12 zit vooral in dierlijke producten en daar is eigenlijk geen goed alternatief voor anders dan een supplement. Ik ben zelf geen expert op dit gebied (want gewoon vleeseter), maar ik zou als alternatief altijd iets kiezen dat dicht bij de oorsprong, de natuur staat. Het hoeft van mij ook visueel niet te lijken op vlees.
Voorbereiding
Kooktijd
Porties

Ingredienten
400 gram bladspinazie
1 theelepel Koreaanse sojaboonpasta (Doenjang)
1 theelepel Koreaanse chilipasta (Gochujang)
1 teen knoflook
1 theelepel sesamolie
2 theelepels sesamzaad (ik gebruikte geroosterd zwart sesam zaad)
Shiitakes
10 shiitakes
kopje lichte sojasaus
half glaasje witte wijn
2,5 cm geraste verse gember
Stappen
Spinazie
Blancheer de spinazie 10 seconden in kokend water. Spoel het direct daarna af met koud water om de mooie groene kleur te behouden en laat het goed uitlekken.
Voeg de sojaboonpasta, chilipasta, sesamolie en de knoflook bij de spinazie en roer goed door. Met een plastic zakje om je hand kun je eenvoudig de smaakmakers door de spinazie ‘masseren’.
Shiitakes
Doe alle ingrediënten in een steelpannetje en breng tegen de kook aan. laat dit ongeveer 10 minuten garen.
Serveer met basmati rijst en strooi en nog wat geroosterd sesamzaad overheen.
Mas-issneun meogda
Eet smakelijk!
Nog meer lekkere recepten
Sharing is caring!