Sigeumchi-namul

Koreaanse spinazie, geserveerd met gemarineerde shiitakes en witte rijst
 

 

 

 

 

 

ReisverhalenWereldgerechten
Sigeumchi-namul, Koreaanse spinazie is verrassend makkelijk te maken, zit boordevol smaak en ook nog eens heel gezond. De spinazie wordt kort geblancheerd en blijft dus lekker knapperig. Het is een Koreaans bijgerecht en wordt vaak geserveerd met witte rijst. Ik wilde eens een volledig vegangerecht maken en besloot dus om er geen vlees bij te maken, maar lekkere gemarineerde shiitakes. Gewoon gebakken zijn deze al niet te versmaden, maar gemarineerd kun je er helemaal niet meer van af blijven. Shiitakes zijn paddesoelen die op bomen groeien. Daar komt ook de Japanse naam vandaan, shii (boom) en take (paddestoel). Je moet ze vooral niet te lang verwarmen want dan worden ze een beetje taai. Het zijn dus paddestoelen met een beet. Vandaar dat ik dacht dat het een prima vleesvervanger zou zijn.

Het vleesvervangers mysterie

Ik snap heel goed als mensen geen vlees meer willen eten. Of dit nou is omdat het slecht is voor het milieu, omdat ze het zielig vinden voor de dieren of omdat ze het gewoon niet lekker vinden. Allemaal prima redenen. Wat ik echter niet snap is dat er een markt is voor vleesvervangers die dan ook daadwerkelijk op vlees lijken. Vaak zitten hier zoveel onbekende ingredienten in en is het zo bewerkt dat het voor mij in ieder geval geen aantrekkelijke keuze is.

Wat kun je dan wel?

Als je geen vlees eet moet je natuurlijk zorgen dat je op een andere manier aan je eiwitten, ijzer en vitamine (B1/B12) komt. Volgens mij zijn daar voldoende alternatieven voor die wat dichter bij de natuur staan dan een bewerkte burger. Shiitakes zijn bijvoorbeeld rijk aan eiwitten. In spinazie zit iets meer ijzer dan in andere groenten, hoewel niet zo veel als vroeger werd aangenomen. Een ander goed alternatief zijn peulvruchten. Vitamine B1 zit ook in sojaproducten als tofu en tempe. Vitamine B12 zit vooral in dierlijke producten en daar is eigenlijk geen goed alternatief voor anders dan een supplement. Ik ben zelf geen expert op dit gebied (want gewoon vleeseter), maar ik zou als alternatief altijd iets kiezen dat dicht bij de oorsprong, de natuur staat. Het hoeft van mij ook visueel niet te lijken op vlees.


Voorbereiding

Kooktijd

Porties

Ingredienten

Spinazie

400 gram bladspinazie
1 theelepel Koreaanse sojaboonpasta (Doenjang)
1 theelepel Koreaanse chilipasta (Gochujang)
1 teen knoflook
1 theelepel sesamolie
2 theelepels sesamzaad (ik gebruikte geroosterd zwart sesam zaad)

Shiitakes
10 shiitakes
kopje lichte sojasaus
half glaasje witte wijn
2,5 cm geraste verse gember

Stappen

 

Spinazie

Blancheer de spinazie 10 seconden in kokend water. Spoel het direct daarna af met koud water om de mooie groene kleur te behouden en laat het goed uitlekken.

Voeg de sojaboonpasta, chilipasta, sesamolie en de knoflook bij de spinazie en roer goed door. Met een plastic zakje om je hand kun je eenvoudig de smaakmakers door de spinazie ‘masseren’.

Shiitakes

Doe alle ingrediënten in een steelpannetje en breng tegen de kook aan. laat dit ongeveer 10 minuten garen.

Serveer met basmati rijst en strooi en nog wat geroosterd sesamzaad overheen.

맛있는 먹다
Mas-issneun meogda
Eet smakelijk!

Sharing is caring!

Pin It on Pinterest

Share This