Slapen in een vulkaan?

Het kan op Fogo in Kaapverdie!

 

 

 

 

 

 

 

ReisverhalenWereldgerechten

In januari maakten we een rondreis door Kaapverdie. We hopten van eiland naar eiland en vielen van de ene verbazing in de andere. Wat een prachtig land is dit! Ieder eiland heeft weer zijn eigen charme en bijzonderheden. Het eiland Fogo was voor ons één van de hoogtepunten. Letterlijk ook, want de vulkaan, Pico do Fogo, op dit eiland is het hoogste punt van Kaapverdie  met 2829 meter. De laatste uitbarsting was in 2014 waarvan de sporen nog goed te zien zijn. Wij besloten een gokje te wagen en een nacht in de vulkaan te gaan overnachten. Wat je al niet doet voor een beetje warme voeten!

Fogo

Sao Filipe

Wij hopten met de vliegmaatschappij Binter van het eiland Santiago naar Fogo. Je komt aan op de luchthaven bij Sao Filipe, het hoofdstadje van het eiland. Het is niet groot, maar wel kleurrijk en gezellig.

Fogo

De kerk in het stadje is prachtig en ook nog eens vlak bij een heerlijk visrestaurant waar we vaak zijn wezen eten.

Fogo

In het kleine centrum zie je nog oude koloniale huizen, sommige in goede staat, maar andere hebben wel wat onderhoud nodig.

Fogo

Er zitten genoeg leuke restaurantjes en cafe’s om wat te eten of te drinken. Wat fruit haal je bij deze gezellige groenteboer.

Fogo

Op Fogo werden we bijna slachtoffer van een wisseltruc. In een supermarkt hadden we wat spulletjes gekocht en kregen netjes ons wisselgeld terug. Toen we dat later op de dag gebruikten om in een restaurant te betalen kregen we te horen dat het oude briefjes waren en dat die niet meer gebruikt konden worden. Gelukkig wisten we nog waar we het geld hadden gekregen en gingen we terug om verhaal te halen. Dat ging eigenlijk heel gemakkelijk. Ze leken niet echt verbaast en wisselden onze oude briefjes om voor nieuwe en de oude gingen gewoon weer de kassa in. Waarschijnlijk voor de volgende toerist. Opletten dus.

Fogo

 

 

We huurden een auto om het eiland verder te ontdekken. We volgden de prima rondweg rond het eiland en zagen toen pas hoe mooi het hier is.

Fogo

Onderweg zagen we best veel landbouw. Het eiland is natuurlijk hartstikke vruchtbaar door de vulkaan. Van de lokale koffiebonen en druiven maken ze heerlijke koffie en wijn.

Fogo

Natuurlijk wordt je wel in de gaten gehouden…

Fogo

En de geitjes geven een beetje het Griekenlandgevoel en dat is altijd goed.

Fogo

Aan de oostkust van het eiland zie je nog goed waar de lava de zee in is gelopen.

Fogo

En dat niet alle huizen er ongeschonden vanaf zijn gekomen.

Fogo

Gelukkig was het deel waar lava gestroomd heeft beperkt en war het grootste deel van het eiland nog prachtig.

Fogo

We kwamen langs kleine leuke dorpjes om aan het eind van de dag weer terug te komen in Sao Filipe. Daar gingen we nog even uitgebreid eten voordat we de caldere in zouden rijden om naar onze slaapplek voor vannacht te gaan, hotel xyz.

Naar het centrum van de vulkaan

Het eerste deel van de rouet is prima, maar wordt al een stuk minder als we de rand van de caldeira oversteken. Dit is de caldera van de vulkaan die voor het laatst is uitgebarsten in 1675. Hoe dichter je bij het centrum van de volkaan komt hoe slechter het wordt. Dan wordt ook goed duidelijk wat het resultaat is van de eruptie van een zijkrater uit 2014. De weg verdwijnt onder de gestolde lava en een zandpad vervolgt zich om de lava heen. De juiste route staat aangegeven met witte stenen.

Fogo

We willen graag voor het donker in het hotel aankomen, want verlichting is ver te zoeken. Als we een een keer de verkeerde kant op rijden worden we al snel door iemand gecorrigeerd. Hij roept en wijst dat we de andere afslag moeten hebben. Het is al aardig schemerig. We rijden zo snel als mogelijk op de hobbelige zandweg. Vlak voor het donker berijken we een soort nederzetting met wat huisjes, Zelfs in het donker zie je dat er overal lava ligt. Het hotel heeft een gezellige binnenplaats. We kopen een fles witte Fogo wijn en proosten op het feit dat we net voor het pikke donker zijn gearriveerd!

Fogo

Wat een ravage

De volgende ochtend wordt pas goed duidelijk dat we middenin een vulkaan staan met de piek van de uitbarsting in 2014 vlak naast het hotel. Her en der groei wel weer wat, maar er ligt heel duidelijk nog heel veel gestolde lava. De tegelvloer in de hotelkamer is opvallend warm. Dit is het gevolg van de hoge temperatuur van de grond in de vulkaan. Natuurlijke vloerverwarming.

Fogo

In het hotel ontmoeten we een Duits stel dat de piek heeft beklommen en ze vonden vooral de afdaling erg zwaar. Je zakt tot je knieen weg in het lavazand en er is niet echt een pad. Wij geniete, maar even van een veilige afstand. Het voelt toch een beetje als Mount Doom uit Lord Of The Rings. Voor de zekerheid tel ik mijn vingers nog even. Gelukkig, het zijn er nog tien.

Fogo

 Je ziet het resultaat van de lavastroom op de huizen. 

Fogo

Het gestolde lava voelt aan als scherp glas en krast en knerpt onder je voeten als je er over heen loopt. We nemen afscheid van deze bijzondere slaapplek en rijden via een soort maanlandschap terug naar Sao Filipe. 

Fogo

Net buiten het bereik van de lavastroom groeit van alles.

Fogo

Fogo

Fogo

De overheid wil eigenlijk niet dat er mensen in de caldera wonen, maar omdat het goedkoop wonen is en de grond ook nog vruchtbaar is, nemen de mensen toch het risico. Op het hoogste punt van de caldera heb je een prachtig uitzicht op de laaghangende bewolking op zee.

Fogo

Het begint eentonig te worden, maar ook dit is weer een mooi en bijzonder eiland in Kaapverdie. Heel bijzonder om in een vulkaan te slapen. 

Pin It on Pinterest

Share This