Soa Vicente

Carnaval op het leukste eiland in Kaapverdie

 

 

 

 

 

 

 

 

ReisverhalenWereldgerechten

Tijdens onze reis door Kaapverdie, waar we van eiland naar eiland hopten, kwamen we ook op Sao Vicente. Dit is misschien wel het leukste eiland van Kaapverdie. De hoofdstad, Mindelo, wordt ookwel de culturele hoofdstad van Kaapverdie genoemd. Wij vielen met onze neus in de spreekwoordelijke boter en bevonden ons overwachts in een grote carnavalsoptocht, de mandinga. Daarnaast is het heerlijk relaxen op de witte stranden aan de azuur blauwe zee. Zin in een dagje uit? Bezoek de hoogste berg of doe een dagtocht naarhet supergroene eiland Santo Antao. Natuurlijk mag ook een bezoekje aan de lokale markt niet ontbreken. Zeker een bezoek aan  de vismarkt is een enerverende belevenis.

Soa Vicente

De Mandinga-optocht

Vanaf januari tot en met canaval zijn er regelmatig feestlijke optochten. De lokale bevolking viert de Afrikaanse roots. Kaapverdianen schminken dan hun gezichten zwart om hun Afrikaanse afkomst te benadrukken. De mandinga optichten vinden plaats vanaf januari totdat het carnaval is.

Soa Vicente

Niets vermoedend kwamen we in zo’n optocht terecht en ik moet je zeggen het was één groot feest. De sfeer werd opgezwiept door ritmische drums en misschien ook een beetje grogue, de lokale rum. Er werd gedanst en gezongen. Spontaan werd er een groepsfoto geregeld.

Soa Vicente

Gemoedelijk trok de stoet verder door de stad.

Sao Vicente

Uitzicht vanaf de hoogste berg

Voor het mooiste uitzicht over het eiland kun de hoogste berg beklimmen, de Monte Verde, oftewel, de groene berg. De weg kronkelt om de berg heen en onderweg naar boven kun je over het hele eiland uitkijken. Je komt niet veel mensen tegen, behalve dan misschien een geitenhoeder en z’n kudde.

Soa Vicente

Soa Vicente

Als je geluk hebt zie je wellicht ook nog een lokale roofvogel.

Soa Vicente

Aangekomen op de top heb je een prachtig uitzicht, aan de kust zie je Mindelo liggen en aan de overkant Santo Antao.

Soa Vicente

Dagtrip naar Santo Antao

Vanaf Sao Vicente ben je in een uur varen op Santo Antoa, het groenste eiland van Kaapverdie. We huurden een auto in Mindelo en kochten kaartjes voor de overtocht op de dag van vertrek. Geen enkel probleem. Je moet wel vroeg op, want de boot vertekt ’s morgens vroeg van Sao Vicente naar Santo Antao. Aan het eind van de middag gaat deze weer terug. Van Santo Antao  komen de lekkerste dingen zoals kaas en jam. Ook het belangrijkste ingredient van de Kaapverdiaanse variant van de Braziliaanse Caipirinha, de grogue, lokale rum, komt van Santa Antoa. Omdat het hier een stuk vochtiger is wordt er ook meer groente en fruit verbouwd. Je ziet veel bananen, mais en papaya’s. Via de kustweg reden we terug naar de boot. 

Kaapverdië

Ben je een wandelaar? Dan is Santo Antao een super leuke bestemming voor wat meer dagen.

De vismarkt

In Mindelo moet je naar de vismarkt. ’s Morgensvroeg is het een drukte van jewelste als de vissers aan komen met hun vangst.

Sao Vicente

De vis wordt bekeken en er wordt geboden. Grappig om te zien dat de kratten van de visveiling in IJuiden hier een tweede leven hebben.

Sao Vicente

Binnen wordt de vis verder verdeeld en verwerkt, schoongemaakt en soms gezout voor de bacalhau.

Sao Vicente

De tonijn is hier natuurlijk verser dan vers.

Sao Vicente

Heel grappig om te zien dat des vis ontschubt wordt met een oud visblikje waar met een spijker gaatjes in gemaakt zijn. De scherpe randjes ontdoen de vis van zijn schubben. Dat ga ik thuis ook eens proberen.

Sao Vicente

Niet alle vissen kennen we in Nederland. Sommige zijn echt prachtig met hele mooie kleuren en tekening op de huid. Kleurijke vis in een kleurrijk land.

Sao Vicente

Deze mevrouw houdt haar handeltje goed in de gaten, “wie maakt me los?”.

Sao Vicente

Als de vis tegen het eind van de ochten is verkocht en de markt weer is schoongemaakt, keert de rust terug en is er geen kip meer te zien. Behalve dan misschien de nachtwaker van de vismarkt.

Sao Vicente

Bij gebrek aan vis wilde deze meneer best even poseren en wat gekke kapriolen uithalen.

Sao Vicente

Sao Vicente

Sao Vicente

Mooi koppie toch?

De algemene markt

De algemene markt is de hele dag open. Neem hier eens een kijkje voor leuke souvenirs of koop wat groenten voor bij de vis.

Sao Vicente

Sao Vicente

Cesária Évora

De grootste Kaapverdiaanse arties, de zangeres Cesária Évora is geboren in Mindelo. Zij zong de Morna, de kaapverdiaanse variant van de Portugese fado. Melancholische muziek over het leven. Luister eens naar haar bekendste nummer ‘Sodade’ en laat je wegvoeren om de klanken van haar muziek. Ik vind het prachtig en voor mij hoort haar muziek ook altijd bij mijn herinnering aan Kaapverdie.

Kaapverdië

In 2011 is zij overleden. Later werd het vliegveld op Sao Vicente naar haar vernoemd, het Cesária Évora International Airport. 

Kaapverdiaanse enclave in Rotterdam

Kaapverdianen in Nederland wonen met name in en rond Rotterdam. Natuurlijk gaat er ook wel eens een voetbalshirt van de lokale topclub mee naar Kaapverdie. Waar Kaapverdianen wonen kun je wellicht ook Kaapverdiaanse producten krijgen. Het eerste dat ik opzocht is of er restauarants in Nederland zijn die Cachupa, het Nationale gerecht van Kaapverdie  serveren. Ik vond het op internet bij restaurant Casa Maria en bij restaurant Xaya’s Art Cafe. Ze staan op de lijst op te bezoeken als ik weer eens in de buurt van Rotterdam ben. De echte Kaapverdiaanse grogue koop je gewoon in Rotterdam.

Sao Vicente

Hop jij naar Sao Vicente?

Soa Vicente is een hartstikke leuk eiland en ook nog eens een uurtje varen van het groenste eiland van Kaapverdie. De mensen zijn er vriendelijk, het eten is er goed, de stranden zijn wit en de zee is prachtig blauw. Kortom, een ideale bestemming voor een leuke vakantie. Combineer het met een aantal andere leuke eilanden in kaapverdie en je hebt een prachtige reis.

Pin It on Pinterest

Share This