Sofia, een extra lange stedentrip

 

 

 

 

 

 

 

 

ReisverhalenWereldgerechten
We zitten op dit moment in Sofia, de hoofdstad van Bulgarije. Best verrassend, want onze terugvlucht zou afgelopen maandag zijn. Door de winterse omstandigheden in Nederland is onze terugvlucht geannuleerd. Voor mij is dit de eerste keer en er moet dan van alles geregeld worden. Ik zal je hier later een wat uitgebreidere beschrijving van geven….altijd handig mocht jou dit ook een keer overkomen. In dit blog beschrijf ik mijn eerste indruk van onze stedentrip naar Sofia.

Tram, Sofia

Ik ben altijd fan van steden waar een tram rijdt. Dat komt waarschijnlijk omdat ik in Den Haag ben opgegroeid. Het heeft gewoon iets gezelligs. De trams in Sofia zijn trouwens wel een iets ouder model dan wij in Nederland kennen. Pure nostalgie dus!

Overdosis aan prachtige gebouwen

De eerste dag gebruikten om zoveel mogelijk in de stad zelf te zien. We liepen van bezienswaardigheid naar bezienswaardigheid. Sofia heeft een oude geschiedenis en gelukkig is daar veel van te zien. In het oude centrum, Serdika, zijn zelfs nog delen van heel vroeger te zien. Deze hebben ze op bijzondere wijze geintegreerd met de moderne bebouwing, zoals een metrostation.

St-Joriskerk

Het oudste nog in goede staat verkerende gebouw is de St-Joriskerk. Prachtig oud kerkje met er omheen statige gebouwen van een veel latere periode. Dit geeft een prachtig contrast.

St-Joriskerk, Sofia

Banya Bashi Moskee

Op een klein oppervlak zie je gebouwen van verschillende religies. Zo staat de Joodse Synagoge vlakbij de Moskee en een Katholieke kerk. De moskee steekt mooi af bij de wolkloze blauwe lucht.

Banya Bashi Moskee, Sofia

Alexander Nevski Kathedraal

Als klap op de vuurpijl zagen we de Alexander Nevski Kathedraal bij de ondergaande zon. Dit gaf een schitterend beeld.

Alexander Nevski, Sofia

Er is nog veel meer te zien, maar daarover volgt later nog blog.

De bergen in de omgeving

De tweede dag wilden we naar de berg Vitosha. Toen we in Sofia aankwamen zagen we vanuit het vliegtuig dat er in de omgeving sneeuw op de bergen lag, maar de afgelopen nacht had het opnieuw gesneeuwd.

Sofia

We namen de metro naar de wijk Vitosha. Daar namen we busje 66 naar boven. De berghelling is heel steil en nu ook nog eens glad door de verse sneeuw. Al geeuwend bracht de chauffeur ons naar boven. Het grappige was dat we in een oude bus van de Haagse Tram Maatschappij (ja die hebben ook bussen!) zaten.

Vitosha, Sofia

Eigenlijk wilden we gaan wandelen, maar het was best koud en we hadden ook niet echt de juiste kleding bij ons. We besloten om dezelfde bus weer terug te nemen. De rit was al absoluut de moeite waard…schitterend met de besneeuwde bomen en een mooi uitzicht op Sofia in de verte.

Traditioneel Bulgaars eten

Ik ben fan! Het eten is onder andere beinvloed door de buren Griekenland en Turkije. Het is een boerse keuken met echte ingredienten. Voeg daar de sfeer van een traditioneel restaurant bij en mij heb je. Zo at ik onder andere een echte shashlik van varkensvlees met ui en parika.

Traditioneel Bulgaars eten

Ik heb een kookboek met 100 traditionele Bulgaarse gerechten gekocht, dus jullie gaan nog meer horen over het lekkere eten hier!

De eerste indruk? Sofia is echt een topbestemming voor een hele leuke, lekkere stedentrip.

Pin It on Pinterest

Share This