Soto ayam

Deze Indonesische kippensoep lust je elke dag wel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ReisverhalenWereldgerechten

In tropische landen als Indonesie is het vaak warm en heel vochtig. Bij het de minste geringste inspanning begin ik al te zweten als een otter. In de zon kun je wel een halve liter vocht verliezen per uur. Het is dus heel verstandig om dit goed aan te vullen. Veel drinken dus. Als je zweet verlies je ook veel zout, maar bij een normaal dieet krijg je genoeg zout binnen. Toch heb ik regelmatig behoefte aan iets hartigs. In Indonesie at ik bijna dagelijks een kom soep, meestal soto ayam, Indonesische kippensoep.  Superlekker en daarmee krijg je in één klap veel vocht binnen, het vult de maag en het is lekker hartig. Win-win situatie dus. 

Soto of soato

De traditionele kippensoep wordt op de meeste plekken in Indonesie soto genoemd. In de Surinaamse keuken kennen ze een vergelijkbare soep, maar deze wordt dan soato genoemd. Deze basis voor deze soep is waarschijnlijk gelegd door de Javanen die eind 19e eeuw naar Suriname kwamen. Ze namen natuurlijk hun cultuur en recepten mee. Ik weet niet zeker of de Javaanse variant in Indonesie ook al met een ‘a’ werd geschreven of dat deze er later aan toe is gevoegd. Ongetwijfeld zullen er in de loop de tijd verschillen zijn ontstaan tussen de twee varianten. Dat is eigenlijk best logisch, want als je in Indonesie op 5 verschillende plekken soto ayam besteld, krijg je al vijf verschillend smakende soepen. In de basis allemaal kippensoep, maar de smaken en de ingredienten lopen echt uiteen. Zo mocht ik eens kiezen of ik er een kippenei of een eendenei in wilde. 

 Voorbereiding

Kooktijd

Porties

Ingredienten

Bouillon
1 hele biologische kip
2 liter water
2 grote uien
3 tenen knoflook
1 rode peper
4 cm verse gember
2 cm verse laos
1/2 tl trassi
1 tl kurkuma
1 tl komijnpoeder
1 tl korianderpoeder
1 stengel citroengras
Zout naar smaak
olie om in te bakken

Garnering
4 eieren
1 handvol tomaatjes
Lenteui in ringetjes
taugé
1 limoen in partjes
Gebakken uitjes
sambal naar keuze
selderijblad
gekookte rijstStappen

Begin met het trekken van de bouillon. Doe de hele kip in een pan en voeg het water toe. De kip moet helemaal onder water staan. Laat de kip op zacht vuur gaar worden. Zet het vuur uit en laat de kip in de bouillon afkoelen.

Kook ondertussen de rijst gaar en laat dit afkoelen. Kook ook de eieren gaar.

Maak ondertussen de boemboe door de uien, knoflook, gember, laos, rode peper, trassi, kurkuma, komijn, koriander tot een pasta te malen. Ik gebruik hiervoor een staafmixer en een hoge beker.

Haal de kip uit de bouillon en pluk het vlees er af. Bewaar dit op een bord. 

Bak de boemboe in een pannetje met wat olie aan tot het goed begint te geuren. Doe het nu bij de bouillon en roer goed door. Doe de stengel citroengras erbij en verwarm de bouillon. Voeg zout naar smaak toe. Laat de bouillon een minuut of 20 zachtjes trekken. 

Serveer door kommetjes te vullen met wat rijst en kippenvlees. Schenk daarover de bouillon. Garneer met een gehalveerd ei, lente-ui, wat taugé, wat selderijblad en gebakken uitjes.

Zet de sambal en de limoenpartjes op tafel voor de liefhebber.

Selamat makan!
Eet smakelijk!

Nog meer lekkere inspiratie!

Sharing is caring!

Pin It on Pinterest

Share This