Soto ayam

Deze Indonesische kippensoep lust je elke dag wel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ReisverhalenWereldgerechten

In tropische landen als Indonesie is het vaak warm en heel vochtig. Bij het de minste geringste inspanning begin ik al te zweten als een otter. In de zon kun je wel een halve liter vocht verliezen per uur. Het is dus heel verstandig om dit goed aan te vullen. Veel drinken dus. Als je zweet verlies je ook veel zout, maar bij een normaal dieet krijg je genoeg zout binnen. Toch heb ik regelmatig behoefte aan iets hartigs. In Indonesie at ik bijna dagelijks een kom soep, meestal soto ayam, Indonesische kippensoep.  Superlekker en daarmee krijg je in één klap veel vocht binnen, het vult de maag en het is lekker hartig. Win-win situatie dus. 

Soto of soato

De traditionele kippensoep wordt op de meeste plekken in Indonesie soto genoemd. In de Surinaamse keuken kennen ze een vergelijkbare soep, maar deze wordt dan soato genoemd. Deze basis voor deze soep is waarschijnlijk gelegd door de Javanen die eind 19e eeuw naar Suriname kwamen. Ze namen natuurlijk hun cultuur en recepten mee. Ik weet niet zeker of de Javaanse variant in Indonesie ook al met een ‘a’ werd geschreven of dat deze er later aan toe is gevoegd. Ongetwijfeld zullen er in de loop de tijd verschillen zijn ontstaan tussen de twee varianten. Dat is eigenlijk best logisch, want als je in Indonesie op 5 verschillende plekken soto ayam besteld, krijg je al vijf verschillend smakende soepen. In de basis allemaal kippensoep, maar de smaken en de ingredienten lopen echt uiteen. Zo mocht ik eens kiezen of ik er een kippenei of een eendenei in wilde. 

 

Ook lekker!





Nog meer lekkere inspiratie!

Sharing is caring!

Pin It on Pinterest