Spaanse kip uit de oven

Met chorizo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ReisverhalenWereldgerechten

Haal de Spaanse zon in huis met dit heerlijke ovengerecht, een lekker combi van kip en chorizo met tomaatjes en erwten. In de oven gaart de rijst in de bouillon en de sappen van de kip en chorizo met heerlijk sappige Spaanse kip als resultaat. Ik gebruikte kipdijfilet omdat daar net wat meer smaak aan zit dan gewone kipfilet. Je kunt het natuurlijk ook met kippenpoten of kippenvleugels maken.

Over chorizo

Chorizo is een worst met een sterke gerookte smaak en een dieprode kleur van het paprikapoeder. Chorizo lijkt zijn oorsprong te hebben in de Spaanse regio Extremadura, dat in het midden van Spanje tegen de Portugese grens ligt. De oudst bekende omschrijving van Chorizo spreek van gehakt vlees (meestal varken) gemarineerd met kruiden en gerookt om het langer houdbaar te maken. Het zegt nog niets over het gebruik van paprika. Paprika’s werden ook pas bekend in Spanje nadat de Spaanse veroveraars het in Midden-Amerika ontdekten en mee naar Europa brachten rond 1500. De huidige chorizo dankt zijn kleur en smaak aan pimiento choricero, een kruidige pasta of poeder van paprika’s.

Spaanse kip met chorizo

Ik ben gek op chorizo en zeg wel eens met Chorizo maak je alles lekker, maar er zijn wel grote verschillen in de soorten chorizo. Toen ik in Amsterdam voorbij een leuke traitteur liep met heel veel Spaanse producten en ook heel veel verschillende soorten chorizo begon ik me toch af te vragen welke soorten zijn er eigenlijk en wat kan je er mee. Het eerste dat opvalt is dat sommige chorizo bedoelt is om zonder verdere bewerking (bakken of braden) op te eten, zoals chorizo pamplona. Deze kan zo op de borrelplank of bij de tapas. Andere chorizo is geschikt om mee te koken of bakken, chorizo para cocinar of chorizo para freír. Verder komen ze in alle soorten, maten en prijzen. Dat laatste heeft natuurlijk ook met de kwaliteit van het vlees dat wordt gebruikt. Een ambachtelijke chorizo worst van Iberico varken is natuurlijk net wat duurder dan een fabrieks worst van ‘normaal’ varken. Ik ga de komende tijd eens wat soorten proeven om me meer te verdiepen in de chorizo.



Voorbereiding

Kooktijd

Porties

Ingredienten

4 kipdijfilets
100 gram chorizo
150 gram witte rijst (ik gebruikte basmati)
2 tenen knoflook
400 ml kippenbouillon
1 theelepel gerookt parpikapoeder
1 theelepel komijnpoeder
100 gram kerstomaatjes
1/2 blikje gepelde tomaten
100 gram erwten
Handvol peterselie
1/2 citroen in parten
zout en zwarte peper (naar smaak)
Olijfolie om in te bakken



Stappen

Verwarm de over voor op 190 graden celsius,

Bak de kipdijfilets rondom bruin in wat olijfolie en zet daarna apart.

Doe de rijst, chorizo, bouillon, knoflook, gerookt paprikapoeder, komijnpoeder, tomaatjes, gepelde tomaten in een ovenschaal. Voeg wat peper en zout naar smaak toe en roe goed door.

Leg de kip bovenop de rijst en dek de ovenschaal af met aluminuimfolie. Zet de schaal daarna minsten 45 minuten in de voorverwarmde oven.

Blancheer de doperwten in heet water of als je ze uit de diepvries neemt (zoals ik) laat ze dan ontdooien. Doe ze bij de kipschotel en zet het onafgedekt nog 10 minuten in de oven.

Snij de peterselie fijn en strooi over het gerecht. Serveer met partjes citroen er bij.

Comer sabroso
Eet smakelijk!

Nog meer lekkere inspiratie!

Sharing is caring!

Pin It on Pinterest

Share This