Spaghetti Bolognese

Met verse Italiaanse kruiden
 

 

 

 

 

 

 

 

ReisverhalenWereldgerechten

Liefde van een vrouw gaat door de maag, tenminste bij Jolanda wel. Ik heb al eerder verteld dat ik Jolanda heb ontmoet op een reis door Kenia en Tanzania. Bijzondere omstandigheden, want hoe vaak slaat de vonk over in je afritsbroek, fleecetrui en wandelschoenen. Je ziet er tijdens een safari niet op je allervoordeligst uit. Eenmaal thuis was het dus zaak dat ik blijvende indruk maakte. Hoe kon ik dat beter doen dan voor haar te koken? Ik maakte Spaghetti Bolognese met verse Italiaanse kruiden. Het resultaat? Ik mag nog steeds elke avond koken.

Traditionele ingredienten

Pasta in natuurlijk wel een dingetje in Italie, een zaak van traditie. Ik wijk een beetje af van het traditionele recept, maar niet te veel. Zo zit er traditioneel bleekselderij en melk in en wordt het gegeten met tagliatelle en niet met spaghetti. Bij mij geen bleekselderij en melk, maar wel spaghetti. Er worden geen verse tomaten gebruikt, maar wel tomatenpuree. Ik gebruik een combinatie. Verder gebruik ik uitsluitend verse kruiden, peterselie, salie, rozemarijn en tijm. Mooi bezongen door Simon en Garfunkel in hun nummer Scarborouh fair. Peterselie zou de bitterheid van de smaak en van de gevoelens verdrijven, terwijl salie kracht en wijsheid brengt. Rozemarijn staat symbool voor liefde en trouw en tijm is een symbool voor kracht en moed. Als dat niet lekker wordt!

Bestek

Dan is er nog de zaak over hoe je spaghetti eet. Snijden met een mes is een no go, natuurlijk. Traditioneel wordt het alleen met een vork gegeten. Je rolt was spaghetti rond de vork door deze tegen je bord te houden en dan te draaien. Best lastig en ik gebruik dan ook een lepel als hulpstuk. Niet geheel traditioneel, maar wel handig.

Gedroogde pasta vs verse

Oorspronkelijk wordt het dus met tagliatelli gegeten. Ik maak het met spaghetti, zoals het vroeger thuis bij ons werd gemaakt. Verse pasta is wel het lekkerst, maar gedroogde pasta is wel zo praktisch.

Voorbereiding

Kooktijd

Porties

Ingredienten

250 gram spaghetti
250 gram rundergehakt
50 gram spek
1 wortel
1 ui
3 tenen knoflook
1 klein blikje tomatenpuree
250 ml runderbouillon
1 glas rode wijn
1 pakje verse Italiaanse kruiden
Parmezaanse kaas
3 verse tomaten
peper en zout

Stappen

Bak het spek in een pan met een dikke bodem aan. Snipper de ui en knoflook en voeg deze bij het spek en bak todat ze glazig zijn.

Voeg het gehakt toe en bak dit rul.

Voeg de tomatenpuree toe en bak deze even mee (om het zuur er uit te halen).

Snij de wortel heel fijn en voeg toe.

Snij de tomaten klein en voeg deze toe.

Snij de Italiaanse kruiden heel erg fijn en voeg deze toe. Laat ze even kort meebakken.

Voeg de bouillon en wijn toe en laat dit op zacht vuur pruttelen (zonder deksel op de pan) totdat het een dikke saus is geworden. Dit kan tussen de 1 en 2 uur duren. Roer af en toe door. Maak op smaak met peper en zout.

Kook als de saus bijna klaar is de spaghetti volgens de gebruiksaanwijzing,

Server de spaghetti met een goede schep Bolognesesaus en wat geraspte Parmezaanse kaas. Mocht de Parmezaanse kaas onverwachts op zijn neem dan zoals ik wat boeren belegen. Niet traditioneel, maar ook lekker.

Buon appetito!
Eet smakelijk!

Sharing is caring!

Pin It on Pinterest

Share This