Spanakopita

Een heerlijk Grieks broodje gevuld met spinazie en feta

 

 

 

 

 

 

 

 

ReisverhalenWereldgerechten

In Griekenland vind ik het altijd leuk om met een huurauto naar de uithoeken te rijden en het eiland te ontdekken. Leuke dorpjes, mooie uitzichten, altijd veel geitjes. Te leuk, maar ik vind het ook heerlijk om lekker een dagje op het strand te liggen. Lekker op een ligbedje en onder een parasolletje aan de zee. ‘s Morgens doe ik mijn e-reader aan en pas ‘s avonds gaat deze meestal pas weer uit. Af en toe onderbroken door een verfrissende duik in zee. Meestal rijden we ‘s morgens eerst even langs de supermarkt en een bakker om een salade of een lekker broodje te halen voor de lunch op het strand. Een van mijn favorieten is spanakopita, een broodje gevuld met spinazie, feta en soms ook noten. 

Griekenland carousel

Dus toen we een zak biologische spinazie over hadden omdat onze eetplannen weer eens waren gewijzigd, dacht ik het Griekenland gevoel weer eens in huis te halen en een lekkere spanakopita te maken. Het gevoel werd nog eens versterkt doordat het buiten boven de 30 graden was. Feta, dille en noten hadden we nog in huis. Met wat bladerdeeg uit de supermarkt maakte ik een heerlijke spanakopita waar ze zich in Griekenland niet voor zouden schamen. 

Pilion, Griekenland

Het was perfect! Ik schonk een ouzo in voor mezelf en genoot van het Griekenland gevoel. Ik vind de broodjes zelf het lekkerst als ze helemaal zijn afgekoeld, maar nog wel lekker vers en krokant. Precies zoals je ze in Griekenland bij de bakker krijgt. Probeer het eens, het scheelt je in ieder geval een vliegticket.  

Ook lekker!





Voorbereiding

Kooktijd

Porties

Ingredienten

10 plakjes bladerdeeg
1 ui
2 tenen knoflook
flinke handvol versse dille
300 gram spinazie
150 gram feta
Handvol walnoten



Stappen

Haal het bladerdeeg uit de vriezer en laat het ontdooien. Verwarm de oven voor op 220 graden celsius.

Snipper de ui en de knoflook en fruit dit op laag vuurtje glazig.

Voeg de spinazie toe en laat dit slinken totdat het meeste vocht er uit is. Zet het vuur uit en laat het afkoelen. Knijp eventueel het resterende vocht er uit. 

Snij de dille fijn en hak de noten grof. Roer dit door het spinaziemengsel. 

Verkruimer de feta door het spinaziemengsel.

Doe een flinke schep spinazie op een plakje bladerdeeg en vouw het dicht. Ik maakte er driehoekjes van. 

Bak de spanakopita’s in 30 tot 35 minuten gaar en mooi bruin.

καλή όρεξη
kalí órexi
Eet smakelijk

Sharing is caring!

Pin It on Pinterest