Stamppot van rauwe andijvie
Met gepofte knoflook , gegratineerd met kaas
Voorbereiding
Kooktijd
Porties

Ingredienten
paar druppels olijfolie
500 gram aardappelen
1 krop andijvie
1 rookworst
125 gram gerookte spekjes
75 gram geraspte kaas (ik gebruik belegen kaas)
30 gram roomboter
100 ml melk
Stappen
Begin met het poffen van de knoflook. Snij de bol door het midden zodat de tenen gehalveerd worden. Druppel op beide helften wat olijfolie en doe de helften terug op elkaar. Verpak de bol in aluminiumfolie. Doe deze een uur in een voorverwarmde oven van 180 graden.
Schil de aardappelen, snij ze in kwarten en kook deze gaar. Ik laat de rookworst meestal met de aardappelen mee koken. Dan komt de smaak van de worst ook lekker in de aardappelen. Bak de spekjes uit en laat deze uitlekken.
Snij ondertussen de andijvie klein en was deze goed. Verwarm de melk zachtjes. Niet laten koken.
Giet de aardappelen af zodra ze gaar zijn en stamp ze fijn. Roer de roomboter er doorheen. Giet de melk er langzaam bij en roer totdat de puree de juiste dikte heeft.
Als de knoflook voldoende is afgekoeld haal je de bol uit het aluminiumfolie. Knijp de inhoud van de zacht geworden tenen bij de stamppot en roer goed door.
Roer nu de andijvie, spekjes en de in plakjes gesneden rookworst er doorheen. Doe de stamppot in een ovenschaal.
Rasp de kaas er overheen. Zet de ovenschaal nog even onder de gril zodat de kaas smelt en een beetje bruin wordt.
Sharing is caring!
Wat een heerlijk Hollands recept! Ik wist niet dat je knoflook ook kon poffen – weer eens wat anders.
Zo lekker! Het wordt een beetje zoetig. En je hebt niet zo’n last van de geur na afloop. Ook heerlijk bij geroosterd vlees.
Haha windkracht 13, een extraatje er bovenop. Zelf ben ik gek op stamppot. Eet het ook gerust in de zomer 🙂
In barre tijden moet je jezelf natuurlijk wel een beetje verwennen ?
Het lijkt me heerlijk, weer eens wat anders dan Pad Thai…:)
Berthy
Ah, ik zou een lekkere Pad Thai wel lusten hoor!
Gepofte knoflook, dat klinkt bijzonder. Ik moet dat eens gaan proberen, want ben heel benieuwd hoe het smaakt. Ik heb een vriendin die dol is op knoflook en we lusten zelf erg graag andijvie stamppot, dus ik denk dat ik het ga maken als zij komt eten! Vast een hit.
Leuk! Succes!
Ik ben dol op stamppot, maar heb deze nog nooit gegeten met gepofte knoflook. Klinkt bijzonder, maar ik zal het eens proberen. De rookworst ruil ik dan wel in voor een vegetarische variant 😉
Leuk! Ook het spek dan vervangen!