Stamppot van rauwe andijvie

Met gepofte knoflook , gegratineerd met kaas

 

 

 

 

 

 

 

 

ReisverhalenWereldgerechten
Code rood. Windkracht 13! Vrachtwagens worden omver geblazen, Schiphol is nagenoeg dicht, De NS heeft het treinverkeer platgelegd. Dan weet ik: het is tijd voor stamppot. En dan niet zo maar een stamppot, maar een oude Hollandse klassieker met alles er op en er aan en ook nog wat extra’s. Stamppot van rauwe andijvie met knoflook. Deze stamppot sleept je gemakkelijk de rest van de winter door. In de lente gaan we weer balansen. Ik leukte deze klassieker op met wat knoflook. Eigenlijk heel veel knoflook. Een hele bol. Wel gepoft, zodat je daar geen last van houdt tot aan de lente. Eén waarschuwing vooraf. Maak voldoende, want je krijgt er geen genoeg van.

Voorbereiding

Kooktijd

Porties

Ingredienten

1 bol knoflook
paar druppels olijfolie
500 gram aardappelen
1 krop andijvie
1 rookworst
125 gram gerookte spekjes
75 gram geraspte kaas (ik gebruik belegen kaas)
30 gram roomboter
100 ml melk

Stappen

Begin met het poffen van de knoflook. Snij de bol door het midden zodat de tenen gehalveerd worden. Druppel op beide helften wat olijfolie en doe de helften terug op elkaar. Verpak de bol in aluminiumfolie. Doe deze een uur in een voorverwarmde oven van 180 graden.

Schil de aardappelen, snij ze in kwarten en kook deze gaar. Ik laat de rookworst meestal met de aardappelen mee koken. Dan komt de smaak van de worst ook lekker in de aardappelen. Bak de spekjes uit en laat deze uitlekken.

Snij ondertussen de andijvie klein en was deze goed. Verwarm de melk zachtjes. Niet laten koken.

Giet de aardappelen af zodra ze gaar zijn en stamp ze fijn. Roer de roomboter er doorheen. Giet de melk er langzaam bij en roer totdat de puree de juiste dikte heeft.

Als de knoflook voldoende is afgekoeld haal je de bol uit het aluminiumfolie. Knijp de inhoud van de zacht geworden tenen bij de stamppot en roer goed door.

Roer nu de andijvie, spekjes en de in plakjes gesneden rookworst er doorheen. Doe de stamppot in een ovenschaal.

Rasp de kaas er overheen. Zet de ovenschaal nog even onder de gril zodat de kaas smelt en een beetje bruin wordt.

Eet smakelijk!

Sharing is caring!

Pin It on Pinterest

Share This