Straatsburg, hoofdstad van de Elzas

Een stad met opvallende tegenstellingen

 

 

 

 

 

 

 

 

ReisverhalenWereldgerechten

Straatsburg is bekend als zetel van het Europees Parlement, de Raad van Europa en Europees hof voor de Rechten van de Mens. Een belangrijke stad dus voor ons Europeanen. Dat klinkt allemaal heel gewichtig, maar ook een tikkeltje saai. Toch was er iets wat mij tot Straatsburg aantrok en wat ons deed besluiten eens op onderzoek uit te gaan naar deze stad. Saai? Niets is minder waar. Het bleek een prachtige stad met opvallende tegenstellingen. Ik laat je zien wat wij ontdekten.

Duits of Frans?

Ik durf te zeggen dat Straatsburg een voorbeeld is van Europese eenwording. De invloeden van zowel Duitsland als Frankrijk zijn hier overduidelijk aanwezig en lijken zo op het eerste gezicht gebroederlijk naast elkaar te bestaan. De reden waarom Straatsburg zo is geworden is alles behalve een toonbeeld van eenwording. Straatburg is in de geschiedenis regelmatig van ‘eigenaar’ veranderd. Frankrijk en Duitsland streden om deze stad en dit gebied. Sinds het einde van de tweede wereldoorlog is het weer Frans, maar toch met hele duidelijke Duitse invloeden. Zo zijn de menukaarten van veel restaurants tweetalig en zie je veel vakwerkhuizen die je ook in Duitsland veel ziet. De lokale gerechten zijn ook in Duitsland populair, zoals Choucroute (zuurkool) en de Tarte Flambee. Lees ook mijn blog over het heerlijke eten in de Elzas.

  

Het middelpunt van Straatburg

Al van verre te zien is de mooie grote kathedraal van Straatburg. Rondom de kathedraal vind je gezellige restaurants en natuurlijk veel souvenir winkels.

Straatsburg

De kathedraal is prachtig bewerkt en de combinatie met de oude vakwerkhuizen geeft je wel een gevoel hoe het hier vroeger geweest moet zijn.

Straatsburg

 

Straatsburg

De lokale entrepreneur probeert een graantje mee te pikken van het grote aantal toeristen in het hartje van de stad. Orgelmannen en verkopers van gepofte kastagnes.

Straatsburg

 

Straatsburg

 

Straatsburg

De ooievaar is het symbool van de Elzas, die zie je dus overal terugkomen en dan met name in de producten bedoelt voor de toeristen.

Palais Rohan

Vlak bij de kathedraal vind je het Palais Rohan. Een prachtig gebouw waarin zich diverse musea bevinden. Het gebouw op zich vind ik ook al zeer de moeite waard om een kijkje bij te nemen.

Straatsburg

 

Straatsburg

La Petite France

Dit is een van de leukste wijken van Straatsburg. Veel restaurants met leuke terrassen, oude vakwerkhuizen en mooie bruggetjes. De rivier de Ill splits zich hier in tweeën waarbij beide armen om het centrum heenlopen. 

Straatsburg

 

Straatsburg

 

Straatsburg

 Het Europees Parlement

 Langs de rivier de Ill loop je eenvoudig naar het het gebouw van het Europees Parlement. Is straatsburg het toonbeeld van Europese Eenheid, het Europees Parlement is zeker niet het toonbeeld van Europese Openheid. Een groot zwart hek hield ons op gepaste afstand. Wellicht kwam dat doordat het zaterdag was, maar het voelde niet als een warm welkom. Niet getreurd, we bekeken het moderne gebouw van achter het hek.

Straatsburg

In deze omgeving wordt veel nieuwbouw neergezet waardoor de schattige wijkjes, die er al langer staan, in de schaduw van de vooruitgang komen te staan.

Straatsburg

Gutenberg

Johannes Gutenberg is een belangrijk persoon geweest voor de boekdrukkunst. Wij bloggers kunnen ons nu niet meer voorstellen hoe moeilijk het vroeger was om een publicatie de deur uit te doen. Gutenberg heeft er voor gezorgd dat er gebruik gemaakt kon worden van losse letters bij het drukken van een boek, in tegenstelling tot een hele pagina. Bloggers gebruiken vaak WordPress om hun website mee te maken. In WordPress zit een editor waarmee we onze blogs kunnen produceren. De maker van WordPress vond dat dit wel wat makkelijker kon en introduceert een nieuwe editor. Deze is genoemd naar Johannes Gutenberg als eerbetoon. Deze Gutenberg werkte veel in Straatsburg en daar is dan ook een plein naar hem vernoemd waar een standbeeld van hem staat. Dat vond ik, als blogger, natuurlijk leuk en ging er een kijkje nemen.

Straatsburg

 

Straatsburg

 

Straatsburg

Me, myself and I

Tsja, als ze zelfs een straat naar je vernoemd hebben in Straatsburg dan moet dat wel even gefotografeerd worden, anders geloofd niemand dat!

Straatsburg

 

Straatsburg

Straatsburg is echt een hele leuke interessante stad. De omgeving, de Elzas met de Vogezen is echt prachtig en het eten is er top! Wat wil je nog meer!

 

Pin It on Pinterest

Share This