Surinaamse bami

Met kip en atjar ketimoen

 

 

 

 

 

 

 

 

ReisverhalenWereldgerechten

Surinaams is echt heerlijk en Surinaamse bami met kip en atjar ketimoen klinkt goed toch? Toch klopt er iets niet aan dit recept. Ik maakte het met mihoen, maar Surinaamse bami hoort eigenlijk met…spaghetti. Als je echter halverwege het kookproces opzoek gaat naar de spaghetti en dat dan blijkt dat je vorige week het laatste pak hebt opgemaakt, dan moet je toch een beetje out-of-the-box denken om wel een maaltijd op tafel te zetten. Ik hoefde niet heel ver buiten de doos. We hadden nog ruim voldoende mihoen. Klinkt voor mij ook als een logische combinatie. Het smaakte ook uitermate lekker.

Vaak ztten er maggiblokjes in recepten voor Surinaamse bami en soms ook wel trassi. Ik heb de maggiblokjes vervangen door biologische kippenbouillonblokjes en de trassi door vissaus. Het smaakte er niet minder door. Heerlijk met atjar ketimoen, zoetzuur van komkommer. Dat is eenvoudig zelf te maken en als je dit eenmaal geproefd hebt koop je nooit meer kant-en-klaar tafelzuur uit een potje. Deze week dus twee recepten!

Voorbereiding

Kooktijd

Porties

Ingredienten

Atjar ketimoen

1 komkommer
1 ui
1/2 spaanse peper
100 ml water
1 eetlepel suiker
100 ml witte wijnazijn
5 pimentkorrels (- hiervoor moet je even naar de toko)
1 kruidnagel
1 stukje gember
zwartepeper en zout

Surinaamse bami

300 gram mihoen
300 gram kippendijfilet
2 tenen knoflook
20 ml zoete ketjap
50 ml lichte sojasaus
1 eetlepel vissaus
1/2 theelepel vijfkruidenpoeder
2 theelepels tomatenpuree
1 stukje gember
1 uitje
1 kippenbouillonblokje
1 handvol selderijblad

Stappen

Atjar ketimoen

Doe de suiker en het water in een steelpannetje en breng het aan de kook.

Voeg er de gember, pimentkorrels, kruidnagel en wat zout toe en laat het kort doorkoken.

Zet het vuur uit, voeg de azijn toe en laat het goed afkoelen.

Snij de komkommer in dunne plakjes, de ui in halve ringetjes en ook de Spaanse peper in halve ringetjes (zonder zaadjes). Doe dit bij het azijnmengsel. Maal er nog wat verse zwarte peper door. Laat dit een uurtje of wat intrekken voor het beste resultaat.

Surinaamse bami

Snij de kipdijfilet in kliende blokjes. Bak een versnipperd uitje en knoflook in een wok totdat de ui glazig ziet. Doe de tomatenpuree er bij en bak deze nog even mee. Dit haalt het zuurtje er uit.

Schil en snij de gember fijn. Doe de gember, de kip, het vijfkruidenpoeder, peper en vissaus in de wok. Bak alles totdat de kip gaar is.

Maak de mihoen volgens het recept op de verpakking. Meestal een minuutje of drie wellen in heet water. Voeg de mihoen, de ketjap en de sojasaus toe aan het kipmengsel en roer goed door.

Snij de selderij heel fijn. Doe de bami op de borden en strooi de selderij er over.

Njang Swietie! Eet smakelijk!

Sharing is caring!

Pin It on Pinterest