Surinaamse pindasoep met lekker veel groenten

Jaren geleden deed ik voor mijn werk een opdracht bij Siemens in Den Haag. Tussen de middag gingen we meestal met een hele groep lunchen in het restaurant. Op vrijdag was er een themadag en serveerden ze producten uit een bepaald land. Een van mijn favoriete themadagen was Suriname, dat serveerden ze bara’s en pindasoep. Ik ben gek op surinaams eten en deze pindasoep is een heerlijke uitbreiding van mijn Surinaamse recepten.

Pindasoep

Ik smokkelde door pindkaas als basis te gebruiken, maar dan wel één met 100% pinda’s en dus zonder toevoegeingen zoals suiker en andere zaken.

Surinaamse pindasoep met lekker veel groenten

Begin met het fruiten van de ui en de knoflook samen met de trassi. Door de toevoeging van de trassi is dit gerecht in een klap niet meer vegan of vegetarisch. Je kunt er voor kiezen om het eruit te laten, maar dan mis je wel een belangrijke smaakmaker. Overigens denk ik dat het dan nog steeds een heerlijke soep is. Doe dan de pindakaas en de sambal erbij en roer goed door en voeg  de kokosmelk en de bouillon toe. Breng het tegen de kook aan. Zodra dit het geval is kan de kleingesneden paksoi erin. Wat sojasaus en ketjap brengen de soep op smaak. Voor de structuur en smaak gaat er op het laatst nog wat tauge en lenteui door. Ik bewaar altijd wat lenteui, tauge, pinda’s voor de garnering, samen met wat korianderblad en een gehalveerd eitje. Deze soep in best voedzaam, maar vooral ook erg lekker!

Ik heb er trouwens voor gekozen om er een milde soep van te maken. Wil je het pittiger dan kun je een madam jeanette meekoken. Leg deze dan in z’n geheel bovenop de soep en verwijder de peper zodra de soep voor jou pittig genoeg is. 

Wat eet je erbij?

Nou, eigenlijk niets. Deze soep is op zichzelf al een volledige maaltijd. Je zou er eventueel een schepje witte rijst bij kunnen serveren.

Surinaamse pindasoep met lekker veel groenten

Voorbereidingstijd

Minuten

Wachttijd

Minuten

Kooktijd

Minuten

Aantal porties

Personen

Ingrediënten

200 gram pindakaas (van 100% pinda’s)
1 eetlepel trassi
2 rode uien
3 tenen knoflook
3 lente-uien
125 gram taugé
1 bosje paksoi
1 eetlepel sambal oelek
1 blik kokosmelk
500 ml kippenbouillon
Flinke sheut ketjap manis
2 eetlepels lichte sojasaus
handvol pinda’s ter garnering
Verse korander
2 eieren
Olie om in te bakken

Stappen

Kook de eieren hard.

Fruit ondertussen de ui en de knoflook, samen met de trassi in wat olie aan totdat de uit glazig ziet.

Doe de pindakaas en de sambal erbij. Roer goed door.

Voeg nu de kokosmelk en de bouillon toe en breng het tegen de kook aan.

Snij de paksoi klein en voeg toe. Breng op smaak met de ketjap en de sojasaus.

Op het laatst kan de tauge en de lenteui erdoor, zodat dit nog lekker knapperig blijft.

Serveer gegarneerd met lenteui, tauge, wat pinda’s, koriander en een gehalveerd eitje.

Dit recept is

Njang Swietie!

Eet smakelijk!

Pin It on Pinterest

Share This