Surinaams
Ik ben (nog) niet in Suriname geweest, maar het lijkt me een prachtig land. Schitterende natuur en vrolijke vriendelijk mensen. En dan het eten, moksi meti, een lekkere bara, pindasoep, zoutvlees en natuurlijk de overbekende roti…yummie. Met dit recept maak je die laatste eenvoudig thuis. Ik heb het mezelf wel makkelijk gemaakt door gebruik te maken van Surinaams kerriepoeder. Als je die ruikt ben je gelijk verkocht.
Daarnaast heb ik kant en klare roti’s gekocht bij de toko. Uit de koeling…lekker vers dus. Ook kocht ik de kousenband bij de toko. Kun je deze niet krijgen, gebruik dan sperziebonen.
Voorbereiding
Kooktijd
Porties

Ingredienten
1 volle eetlepel Surinaams kerriepoeder
2 kleine uien (gesnipperd)
3 tenen knoflook (uit de knoflookpers)
zwarte peper (uit de molen)
2 tomaten
3 grote aardappels (in grove stukken)
2 eieren
200 gram kousenband (in stukjes van 3 a 4 cm)
1/2 a 1 blokje kippenbouillon
1 volle eetlepel Surinaamse kerrie (evt meer naar smaakt)
Surinaamse sambal
1 eetlepel olie (om in te bakken)
1 klontje (room)boter (om in te bakken)
Stappen
Kook de eieren een minuut of 5 (niet helemaal hard!). Pel ze en bak ze (in boter) rondom bruin, zodat de kerriesaus beter aan de eieren blijft hangen.
Snij de kipfilet in blokjes van ongeveer een centimeter of drie. Bak deze in wat olie licht bruin.
Voeg de helft van de ui en 2/3 van de knoflook toe en bak deze een aantal minuten mee.
Schil ondertussen de aardappels en snij ze in grove stukken. Voeg ze toe aan de kip, samen met de Surinaamse kerrie en flink wat zwarte peper.
Maak ongeveer 250 ml van het bouillonblokje en schenk deze bij het kip mengsel. Laat dit zeker 45 minuten tot een uur sudderen todat de aardappels goed gaar zijn.
Voeg de eieren na ongeveer een halfuurtje toe. Mocht de saus wat te dun zijn, druk dan een aardappel fijn en meng deze door de saus. Is de saus wat te dik voeg dan wat heet water toe. Voeg zout naar smaak toe.
Kook ondertussen de kousenband ongeveer 10 minuten.
Bak de resterende uit en knoflook glazig en voeg de kousenband toe. Bak deze mee totdat de kousenband beetgaar is. Hou dit warm tot het moment van serveren.
Serveer het kipmengsel, de kousenband en het ei op een roti.
Heerlijk met Surinaamse sambal.
Eet smakelijk!
Nog meer lekkere recepten
Sharing is caring!
De Surinaamse keuken is een van mijn favorieten, lekker divers. 🙂 Mijn favoriet blijft toch baka bana met pindasaus, maar roti met kousenband en ei (zonder de kip dan voor vegetariërs haha) is ook heerlijk!
Ik heb mezelf op dieet gezet (dat maandenlang niks bijna kunnen doen vanwege ziekte heeft me een paar kilootjes doen aankomen) en eigenlijk moet ik echt stoppen met kijken naar al die lekkere gerechten haha. Ik vind roti zooo lekker! Maak het ook wel eens zelf, heerlijk!
En redelijk eenvoudig te maken. De kookgroepen op Facebook zijn echt killing als je op dieet bent! Succes!
Jahaaaa!! Roti, love it! Fijn recept, dit moet mij ook lukken. 🙂 Ongeveer één keer per maand komt iemand uit de buurt waar ik werk voor mij en mijn andere collega’s in de praktijk zelfgemaakt roti brengen. Het is altijd een waar feest!
Gewoon de rotiplaat kant en klaar kopen, de rest is eenvoudig te maken. Eet smakelijk! ?
Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik echt NOOIT roti eet haha. Een vriend van mij heeft ooit eens Surinaams voor me gekookt, dat smaakte zeker naar meer, maar op de een of andere manier kies ik zelf nooit voor (een) Surinaams (restaurant). Altijd Thais, Japans, Italiaans ofzo. Wellicht toch maar eens voor de roti gaan. Of zelf maken met jouw fijne recept!
Zeker een keer proberen…echt lekker! Maar Thais, Japans of Italiaans is ook heerlijk ?
Ohhh ik ben dol op roti! Heb eigenlijk nog nooit overwogen het zelf te maken… de wandeling naar de toko is zo gemakkelijk 😉 Van alleen die bovenste foto krijg ik al trek, haha!
Haha…volgende keer alleen voor de rotiplaat en de kousenband, oh ja en de roti sambal (erg lekker er bij) naar de toko…de rest eenvoudig zelf maken! Eet smakelijk ?
Yum, absoluut mijn favoriete eten toen ik in Suriname was, en we eten het nog steeds regelmatig!
Wat leuk! Suriname lijkt me ook heel bijzonder om te bezoeken. Het eten is in ieder geval bijzonder lekker!