Het Tashiding klooster in Sikkim

Boeddhistisch India

 

 

 

 

 

ReisverhalenWereldgerechten
Ik kom graag op plekken waar het Boeddhisme de belangrijkste religie is. Deze plekken voelen altijd vredig en Zen. Er komt een natuurlijke rust over me heen. Ik had dat gevoel eerder in Tibet, in Wutai Shan in China en nu ook in Sikkim in India. Het Tashiding klooster is een prachtige plek. Er heerst rust. Het is ook een hele kleurrijke plek, prachtige stupa’s omringd met gebedsvlaggen. Daar wordt je vanzelf vrolijk van! Gebedsmolens die door de wind worden rondgedraaid. Zijde sjaaltjes, khata in het Tibetaans, symboliseren goede wil, gunst en compassie.

Tashiding klooster, Sikkim, India

Naar het klooster

We namen een taxi naar het klooster. De chauffeur was er blijkbaar ook nog niet geweest of wilde ons even niet zien, want hij zette ons onderaan de berg af, waar hij zou wachten tot we terug kwamen.Later bleek dat hij nog een heel eind had kunnen doorrijden zodat wij een heel stuk minder hadden hoeven klimmen. De klim was trouwens wel leuk omdat je allerlei locals tegen het lijf loopt…soms enigzins gecamoufleerd.

Tashiding klooster, Sikkim, India

Let op de schoenen onder het lopende bosje.

Tashiding klooster, Sikkim, India

We zitten op de goede weg….denken we 🙂

Tashiding klooster, Sikkim, IndiaDe eerste gebedsmolens doen vermoeden dat we in de buurt komen. Deze zijn heel handig door de wind aangedreven. Dat noem ik nou nog een slims gebruik maken van natuurlijke energie bronnen. Scheelt een hoop afgesleten vingertoppen om de molens met de hand rond te draaien.

Tashiding klooster, Sikkim, India

Zoals bij deze wel het geval is. Het terrein van het klooster staat vol met mooie witte stupa’s. Overal hangen kleurrijke gebedsvlaggen en zie je kleine details van het Boedhisme.

Het noord-oosten van India is prachtig. Je komt hier echt tegen de voet van de Himalaya waar je kunt kennismaken met het Boeddhisme. Het noord-westen van India, Ladakh, staat ook nog op de wensen lijst. Het Boeddisme in en rond de Himalaya vind ik heel bijzonder. De prachtige omgeving speelt hierbij natuurlijk ook een rol, maar het hele serene gevoel komt van de mensen zelf. De rust die zij uitstralen voel je in je tenen. Het maakt mij erg blij en ik hoop nog vaak op zulke mooie plekken te komen.

Pin It on Pinterest

Share This