Soms zijn gerechten zo simpel te maken en smaken zo ontzettend lekker dat het gewoon een schande is als je het niet probeert. Dit is er zo één, hier ga je vrienden mee maken. Heerlijk als bijgerecht bij nasi goreng.
Ketjap (of kecap in het Indonesisch) is er in vele soorten en is een belangrijke smaakgever in de Indonesische keuken. De bekendstse zijn ketjap manis (zoet) en ketjap asin (zout). Ketjap is de Indonesische variant van sojasaus en qua smaak niet te vergelijken met bijvoorbeeld Chinese of Japanse sojasaus. Ze zijn wat dunner en niet zoet. Het zijn allemaal gefermenteerde sausen op basis van sojabonen, graan, water en zeezout.
The mind of a chef over sojasaus
Op Netflix is er een leuke serie over eten te zien, “The mind of a chef” met David Chang. Aflevering 13 van seizoen 1 staat geheel in het teken van sojasaus. Interessante aflevering.
Nederlandse sojasaus
Sinds kort is er ook sojasaus van Nederlandse bodem verkrijgbaar, Tomasu. Gemaakt in Rotterdam met sojabonen en granen uit de Hoeksewaard. Ik heb het nog niet geprobeerd, maar de eerste recensies zijn lyrisch. Tomasu is verkrijgbaar bij Foodelicious in Rotterdam. Goede reden om snel weer eens bij deze leuke delicatessen winkel langs te gaan!
Voorbereiding
Kooktijd
Porties

Ingredienten
3 eetlepels ketjap manis
1 eetlepel sojasaus (lichte, b.v. Kikkoman)
1 theelepel tomatenpuree
1 ui
2 tenen knoflook
1 theelepel sambal oelek
1 steranijs
Stappen
Kook de eieren hard, een minuut of 6. Laat ze afkoelen en pel ze.
Snipper de ui en de knoflook en bak deze glazig.
Voeg de tomatenpuree toe en roer goed door. Laat dit zachtjes even meebakken.
Voeg sambal, ketjap, sojasaus, hele steranijs en wat limoenssap toe. Roer het door elkaar. Laat de saus kort koken en zet dan het vuur uit.
Doe de gepelde eieren in een schaaltje en schenk de saus er over.
Zet het apart totdat je gaat eten.
Serveer het als bijgerecht bij bijvoorbeeld nasi goreng.
Eet smakelijk!
Nog meer lekkere recepten
Sharing is caring!
Dit ziet er echt heerlijk uit! Ik ben gek op de Indische keuken en dit gerecht ziet er vrij simpel uit. Ga ik zeker eens proberen .
Ben gek op de Indische keuken dus dit gerecht ga ik zeker is maken. Hier zit geen vlees in dus helemaal goed voor mij 🙂
De Indonesische Keuken is zo lekker! Dit gerecht ziet er ook heerlijk uit…ik ben dol op eieren en eet ze bijna dagelijks. Deze variant ga ik een keer in het weekend maken.
Leuk! Succes!!
Erg lekker, ik vind alleen Indonesisch altijd zo moeilijk om het zelf lekker te maken. Misschien lukt het met dit recept wel!