Terugblik op 2018, een fantastisch reis- en kookjaar

Van Indenvreemde.nl - Food and Travel

 

 

 

 

 

 

 

ReisverhalenWereldgerechten

Wow, wat is 2018 snel gegaan! Jolanda en ik waren dit jaar 10 jaar getrouwd en hadden onszelf een onvergetelijke reis beloofd als cadeau. Het werd onze mooiste reis ooit. Bestemming? Namibie en Botswana. Daarnaast bezochten we ook nog Parijs, waren we op Kos en werden we spontaan Frankrijkfan in de Elzas. Voor mij was het dus een heel bijzonder jaar, waarin ik 90% ben gaan werken zodat ik vaker op reis kon. Dat heeft ook een keerzijde, maar daarover later meer. Op kookgebied was het ook een leuk jaar, met een hele vergetarische maand in februari en een Indonesische maand in april. In totaal plaatste ik 38 recepten uit 17 verschillende landen.  Zo leuk! Ook had ik in 2018 uitgerekend met een recept een record aantal views. Welke dat is, dat vertel ik je later.

Het reisjaar 2018

Het reisjaar 2018 begon al vroeg. Direct in januari gingen we een lang weekend naar Parijs, de stad van de liefde. We bezochten natuurlijk alle bekende bezienswaardigheden, maar ontdekten ook de kleinere leuke wijkjes.

Parijs

De avond voordat we zouden vertrekken ontdekte ik dat we een milieuvignet nodig hadden en die konden we niet meer aanschaffen voor ons bezoek. We vonden een ideale locatie om de auto te stallen voor het weekend en verplaatsten ons het hele weekend te voet of met de metro. Ik schreef een blog met een aantal praktische tips voor als je met de auto naar Parijs gaat.

Parijs

Het was een ontzettend leuke stedentrip en misschien misschien was hierdoor wel het zaadje geplant waardoor we later in het jaar besloten om terug naar Frankrijk te gaan.

Daarna begon de voorpret naar onze Afrikareis. In 2003 was ik met een groepsreis in zuidleijk Afrika en vooral Namibie en Botswana hadden indruk op me gemaakt. Dat wilde ik Jolanda graag laten zien. Ik regelde een internationaal rijbewijs omdat ik dit keer zelf zou gaan rijden. Ik maakte een prachtige route van ongeveer 3,5 week. We reserveerden een 4X4 via Sunny Cars, een Renault Duster werd onze vriend op vier wielen voor een kleine vier weken. Samen bezochten we de mooiste plekken en zagen we zo ontzettend veel wilde dieren dat het eigenlijk niet te bevatten is. Het gevoel van een kudde van 35 olifanten die voor je de weg oversteken of ruim 20 giraffen die net doen alsof je er niet bent (wij deden dat natuurlijk zelf ook om ze niet te storen), een groep leeuwen die heel fotogeniek voor je safari-jeep gaat liggen. Het zijn allemaal momenten die we nooit meer zullen vergeten en daar doe je het toch voor…prachtige herinneringen.

Etosha

Of het nou het bekendere Etosha National Park, de Skeleton Coast, het kleine Solitaire of minder bekende parels als Damaraland of Mahango Game Reserve, het is allemaal indrukwekkend mooi. Voorlopig alleen nog blogs over plekken in Namibie, maar denk nou niet dat Botswana minder mooi is, want dat ga ik je dit jaar alsnog laten zien. Ik kan met recht zeggen dat dit onze mooiste reis ooit is geweest! Tot nu toe dan….

Altijd hoorden we dat Scandinavie koud en nat was. Niets van dat alles troffen wij aan tijdens onze roadtrip door Denemarken, Zweden en Noorwegen. We hadden de mazzel dat ook daar de lange hete zomer zorgde voor heerlijk tropische temperaturen. We bezochten natuurlijk Kopenhagen, Stockholm en Oslo en waren verrast door het leuke Malmo. Ook de natuur was prachtig en we waanden ons in een sprookjesbos in het Tiveden National park.

Roadtrip Denemarken, Zweden, Noorwegen

In september gingen we dan nog twee weken naar ons favoriete Europese vakantieland, Griekenland. Het werd het eiland Kos dit keer. We zouden low budget gaan, maar ontdekten dat we niet gemaakt zijn om twee weken op één plek te blijven. Na twee dagen huurden we toch een auto en gingen Kos ontdekken.

Kos

Het was mijn 15e keer in Griekenland en ik hou van het Griekse eten, maar ik denk dat ik nog nooit zo lekker heb gegeten als op Kos. Alleen dat is al een reden voor me om er ooit terug te gaan.

Kos

En toen kwam ook nog de grote verrassing (voor ons dan), we werden spontaan Frankrijkfan in de Elzas. Het eten, de combinatie van natuur en leuke dorpjes en de stad Straatsburg, maakte het voor ons een prachtig lang weekend.

Elzas

In december bezochten we dan ook nog de kerstmarkt in Dusseldorf. We overnachten in een leuk hotel midden in het centrum op loopafstand van alle heerlijke lekkernijen die er bij horen. Flammkuchen, Reibekuchen, braadworsten, grillvlees, currywurst, fruit met chocola er omheen en natuurlijk een heerlijk Duits biertje. Wat hadden wij het naar onze zin bij deze leuke traditie van onze oosterburen.

Dusseldorf

Het kookjaar 2018

Dit jaar plaatste ik 38 recepten uit 17 verschillende landen. Je kunt je voorstellen dat het eten bij ons nooit saai is. Superleuk dat het juist een recept is dat als eerste 10.000 views haalde. Het is bovendien één van mijn favoriete recepten, Chinees geroosterd buikspek

Chinees geroosterd buikspek

Daarnaast was de vegetarische maand erg leuk om te doen. Voor ons het startschot om minder vlees te gaan eten. Helemaal vegetarisch zal het niet snel worden omdat ik gewoon te veel geniet van bijvoorbeeld geroosterd buikspek, maar we kopen wel zoveel mogelijk biologisch vlees. Minder, maar beter dus. Ook de Indonesische maand vond ik geweldig leuk. Ik hou van Indonesich eten en zal ook dit jaar weer menig Indonesisch recept plaatsen. Van de gespaarde Air Miles kocht ik een mooie tajine en dus gaan er ook meer Marokkaanse recepten komen. Het recept voor homemade appelmoes bacht me op het idee om weer eens zelf appelmoes te wekken, zodat we een voorraad echt lekkere appelmoes in de kast hebben staan. De wekketel stamt nog uit de tijd dat we in Dordrecht woonden en een grote moestuin hadden. Van het een komt het ander en dus maakte ik eind 2018 ook zelf zuurkool. Binnenkort volgt dus een ook een recept met zelfgemaakte zuurkool.

Persoonlijk

2018 was het jaar waarin ik 90% ben gaan werken. De tijd die ik meer werk dan de 90% gebruik ik om extra vakantiedagen te sparen. Ik heb het dus zeker niet rustiger gekregen. Omdat we ook vaker in het buitenland verkeren moeten we onze tijd in Nederland beter plannen. Het bedrijf van Jolanda met de bijbehorende websites Jolandatoet.nl en Lerenaandekeukentafel.nl en natuurlijk mijn eigen Indenvreemde.nl kosten best veel tijd en samen zitten we dan ook vaak nog tot ’s avonds laat te werken. Indenvreemde.nl kreeg bijvoorbeeld in 2018 een complete make-over met een nieuwe look-and-feel. We roepen regelmatig hoe gaaf, leuk en leerzaam het allemaal is, maar na twee jaar buffelen was het aan het eind van het jaar een beetje op bij ons. We genoten de laatste week van het jaar van ons-huisje-in-het-bos en besloten daar dat we in 2019 niet zo door konden gaan. We willen meer tijd voor elkaar (en dan niet werkend) en gaan elkaar dan ook scherp houden om niet constant op social media te zitten en wat vaker gewoon een boek te lezen, uit eten te gaan of lekker samen een film te kijken zonder iPad op je schoot. Ik ben sinds ons besluit in mijn 6e boek bezig en ik vind het heerlijk. Regelmatig zeggen we tegen elkaar hoe gezegend zijn dat we allemaal kunnen doen wat we doen en willen dit ook graag blijven doen in de toekomst. Ik ben ervan overtuigd dat ik ook in 2019 weer leuke reisblogs en recepten ga maken en hoop dat jullie me willen blijven volgen!!

Pin It on Pinterest

Share This