Thaise kip sate (sate kai)

Met pindasaus

 

 

 

 

 

 

ReisverhalenWereldgerechten

Jaaa, wij gaan naar Thailand! Eind van dit jaar reizen we een maand door dit mooie land. In 2005 waren we al kort in Thailand, een paar dagen in bangkok en Chiang Mai. Daarna gingen we de grens met Laos over voor onze rondreis door Laos en Cambodja. Ik weet dat ik het eten in Thailand bijzonder lekker vond. Als ik weet dat ik naar een land ga, dan vind ik het leuk om alvast gerechten uit dit land te proberen. Er staan al wat Thaise gerechten op mijn site, maar dat gaan er komende periode zeker meer worden.

Chiang Mai, Thailand

Mijn allereerste gerecht in Thailand was Tom Yam, een pittige thaise soep. Ik had de variant met garnalen. Ik dacht dat er groene boontjes in dreven, maar dat bleken hele chilipepers zijn…pittig!

Jalan Alor, Kuala Lumpur

In 2017 aten we bij een Thais/Cambodjaans restuarant in de befaamde streetfood straat Jalan Alor in Kuala Lumpur. Daar at ik hele lekkere Thaise kipsate met een heerlijk citroengras smaak. Heel anders dan de Indonesische sate ayam, maar zeker net zo lekker. In Nederland ga ik meestal naar de Little Thai prince op de Zeedijk. Daar hebben ze ook heerlijke sate. 

Voorbereiding

Kooktijd

Porties

Ingredienten

Sate 400 gram kipdijfilet 1,5 theelepel korianderzaad 1 theelepel komijnzaad 1,5 theelepel verse laos 1,5 theelepel verse kurkuma / kurkumapoeder 1 eetlepel citroengras (fijn gesneden) 2 theelepels bruine suiker 100 ml kokosmelk Peper en zout naar smaak Olie om in te bakken Pindasaus 1 volle eetlepel tamarindepasta 2 eetlepels bruine suiker 3 eetlepels pindakaas (ik gebruikte met stukjes pinda) 1 eetlepel vissaus 1 eetlepel rode curry pasta (ik gebruikte Panang curry) 150 ml kokosmelk (eventueel aangevuld met een beetje gewone melk)

Stappen

Doe de laos, citroengras, kurkuma, komijnzaad een korianderzaad in een vijzel en vijzel het tot een pasta. Roer dit door de in stukken gesneden kipfilet en doe daar ook nog de bruine suiker, scheutje olie en de kokosmelk bij. Voeg naar smaak peper en zout toe. Laat dit zeker een uur marineren.

Maak ondertussen de pindasaus. Doe alle ingredienten in een steelpannetje en verwarm dit op een zacht vuurtje totdat je een smeuige pindasaus hebt. Blijf goed roeren om te voorkomen dat het aanbakt. Voeg als het te dik wordt wat extra melk toe.

Rijg de stukken kip eventueel op een sateprikker en grill of bak het aan beide kanten mooi bruin.

Serveer de kipsate met de pindasaus als bijgerecht bij bijvoorbeeld pad thai of geniet er gewoon van als snack tussendoor.

 

 

กินอร่อย Eet smakelijk!

Sharing is caring!

Pin It on Pinterest

Share This