Thaise mosselen

Als de R in het seizoen zit

 

 

 

 

 

 

 

 

ReisverhalenWereldgerechten
Waren mosselen vroeger alleen verkrijgbaar als de R in de maand zat, tegenwoordig duurt het mosselseizoen een stuk langer. Mosselen zijn beschikbaar in alle seizoenen, behalve de lente. De seizoenen met een R dus, zomer, herfst en winter. Nu zijn mosselen op de traditionele Hollandse manier al lekker, maar wat mij betreft haalt dat het niet bij Thaise mosselen, Hollandse mosselen bereidt op Thaise wijze. Ik maak hier altijd zelfgemaakte knoflooksaus bij, heerlijk met vers stokbrood.

Voorbereiding

Kooktijd

Porties

Ingredienten

Mosselen

2 kg mosselen
2 stengels citroengras
5 cm gember
3 stengels lenteui
3 chilipepers
1/2 bosje koriander
3 peulen kardemom
400 ml kokosmelk

Knoflooksaus

1 kopje yoghurt
1 eetlepel mayonaise
1 teen knoflook
zwarte peper

Stappen

Mosselen

Was de mosselen goed zodat er geen zand of andere viezigheid meer in zit. Gooi de mosselen die open blijven staan weg (zelfs als je er met een andere mossel tegenaan tikt), deze zijn niet goed!

Doe de kokosmelk in een grote pan of wok. Zet het vuur zachtjes aan.

Snij de gember in plakjes. Kneus de citroengrasstengels en de kardemompeulen en voeg alles toe aan de kokosmelk. Laat alle smaken lekker in de kokoksmelk trekken. Ik laat het meestal een minuut of tien tegen de kook aan door pruttelen.

Draai het vuur hoog en voeg de mosselen toe. Laat de mosselen een minuut of acht doorkoken totdat ze gaar zijn, maar niet droog. Roer af en toe goed door zodat de bovenste mosselen ook in de hete kokosmelk komen.

Gooi de mosselen die nog dicht zijn weg, deze zijn niet goed. Serveer de mosselen in diepe borden en stooi er fijngesneden lenteui, wat koriander en naar smaak van kleine stukjes chilipeper toe.

Knoflooksaus

Mix de yoghurt met de mayonaise en knijp hier een teentje knoflook door. Flink wat draaien aan de zwartepepermolen en roer het goed door!

กินอร่อย
Eet smakelijk!

Sharing is caring!

Pin It on Pinterest

Share This