India niet op je bucketlist?

Dit zijn 10 goede redenen waarom het er wel op hoort!

 

 

 

 

 

 

 

 

ReisverhalenWereldgerechten

Ik merk dat mijn blogs over India minder populair zijn dan blogs over bijvoorbeeld Vietnam, Laos of Cambodja. Dat is niet terecht. Niet omdat ik vind dat je die blogs moet lezen, maar omdat ik vind dat je als reiziger India zeker in overweging zou moeten nemen als bestemming. Misschien niet als eerste backpackervaring, maar als je al wat landen hebt gezien dan is India een mooie volgende bucket op je list. India zal je vertrouwen zeker niet beschamen. Er zijn maar weinig landen die zo divers zijn, cultureel zo interessant en met zo’n prachtige natuur. En als foodie heb ik het dan nog niet eens over het eten. Door het gebruik van de typische Indiase kruiden en specerijecombinaties is het eten hier ontzettend lekker en nooit saai. Het moge duidelijk zijn dat ik een grote fan ben van India en ik weet zeker dat er meer potentiële fans onder jullie reizigers zijn. Na het lezen van dit blog zet je India op je bucketlist, zeker weten!

Tien goede redenen waarom India op jouw bucketlist moet staan

1. Cultuur

India heeft een totaal andere cultuur dan waar ook ter wereld, waar door de verschillende religies een stempel op wordt gedrukt. De grootste religie is het hindoeïsme. De islam is de één na grootste religie. Naast wat kleinere religies als het sikhisme en het Jaïnisme is ook het boedisme in India ontstaan. India is een grote smeltkroes van religies en dat zie je terug in de cultuur. Een kleurrijke mix.

Kolkata, India

In Rajasthan bezocht ik de Indrukwekkende en tegelijkertijd bizarre hindoeïstische Karni Mata tempel en in Sikkim het heel vredige boedistische klooster Tashiding. Slechts twee voorbeelden van deze diverse cultuur. De vele festivals, waarvan het kleurrijke Holi het bekendste is. De meeste indruk heeft Varanasi op mij gemaakt. Met een boot langs de ghats varen waar op dat moment mensen afscheid nemen van hun overleden dierbaren met rituele lijkverbranding. Lees mijn blog “Varanasi, de dood in de ogen kijken“.

Met een bootje langs de ghats

2. Natuur

Met een oppervlakte van ruim 3 miljoen vierkante kilometer en een kustlijn van ruim 7500 vierkante kilometer is er voldoende ruimte voor diversiteit, Woestijnen, de vruchtbare delta langs de Ganges, hoge bergen in het noorden en wat lagere bergketens aan zowel de oost- als de westkust.

Voor de natuurliefhebber is het puur genieten. Unieke dieren als tijgers en leeuwen, de enige soort buiten Afrika, olifanten, sneeuwluipaarden, noem maar op. Bescherming van deze natuur wordt steeds belangrijker. Het moment dat je een tijger in z’n eigen omgeving ziet is onvergetelijk. Prachtige dieren. Lees meer over mijn ontmoeting in het blog “Oog in oog met een tijger in Ranthambore national Park“. Hoog op mijn wensenlijst staan de Indiase leeuwen in het Gir National park en nog meer tijgers in de Sunderbans, wetlands in het noord-oosten van India.

Ranthambore3. Mensen

Ook hier kan ik maar één woord verzinnen dat de lading dekt: kleurrijk. De mensen zijn bovendien ook nog eens erg vriendelijk en behulpzaam. Zo zag ik hoe de mensen leven op de backwaters in Kerala in het zuiden van India. India heeft natuurlijk een tijdlang slechte pers gehad met zaken als groepsverkrachtingen. Mijn ervaring is dat ik mij nooit onveilig of bedreigd heb gevoeld. Ik reis wel altijd samen met Jolanda. Het is wellicht anders als je als vrouw alleen door het land reist. Bovendien neem ik geen onoverwogen risico’s. Ik zal nooit in m’n eentje door een onbekende wijk gaan lopen. Dan neem ik een riksja of een taxi. Ik ben ervan overtuigd dat met de juiste voorzorgsmaatregelen India net zo veilig of onveilig is als een land als Thailand, Vietnam of ieder ander willekeurig land.

Varanasi, India

In gebed verzonken4. Taal

India kent ruim 415 officiele talen. Het Hindi is de belangrijkste taal in India. De meeste mensen spreken ook goed Engels. Indiers spreken onderling vaak Engels als ze het Hindi niet machtig zijn of net een ander dialect spreken. Dat maakt het voor ons natuurlijk een stuk eenvoudiger om in India te reizen. Communicatie met de lokale bevolking is eenvoudig.

Backwaters Kerala, India

5. Eten

Ik roep soms “voor een lekkere curry kun je me wakker maken” en dat meen ik ook. Niet dat het eten in India alleen bestaat uit curry’s, maar dat is wel waar de Indiase keuken om bekend staat. Ook hiervoor geldt: divers en kleurrijk. De smaken zijn vaak complex en het eten is ook gelinkt aan lichamelijk welzijn en geestelijk welbevinden. Er wordt bijvoorbeeld onderscheid gemaakt tussen verkoelende specerijen en verwarmende specerijen. Indiaas heeft de naam erg pittig te zijn, maar dat is zeker niet altijd het geval. Chilipepers zijn in India geintroduceerd door de Portugezen in de 15e eeuw. Een van de heetste gerechten, Vindaloo, vind zijn oorsprong dan ook bij de Portugeze kolonisten die in Goa voet aan wal zetten.

Paneer

Ik heb op dit moment twee heerlijke recepten van milde Indiase gerechten op mijn site staan: Biryani met kip en Matter paneer, curry met Indiase kaas en doperwten. Er gaan er nog vele volgen.

6. Kleuren

Het woord ‘kleurrijk’ is al een aantal keer genoemd en dat geldt voor alle aspecten van dit mooie land. De mensen, de kleding, de cultuur en tradities, het eten. India is zeker niet saai en flets en dat maakt het wat mij betreft een ideaal land voor op je bucketlist. Hier ervaar je dingen die zeker een permanente herinnering zullen opleveren.

Kleur van het leven

7. Fotografie

Dat kleurrijke maakt India natuurlijk tot een heel fotogeniek land. Prachtige contrasten, mooie mensen, verassende tradities. Vergeet niet je fototoestel mee te nemen om jouw herinneringen te kunnen delen.

Bij Karni Mata, India

Kerala backwatersTashiding klooster, Sikkim, India8. Erfgoed

India heeft op dit moment maar liefst 38 sites op de Unesco wereldefgoedlijst. Daar staan bekende toppers op als de Taj Mahal, het rode fort in Delhi, de oude bouwwerken in Khajuraho. Verder veel natuurparken, zoals de Sunderbans , maar ook vele mooie maar minder bekende sites. Genoeg om te zien dus. Wij bezochten o.a. de Unesco site bij Mamallapuram.

Mamallapuram-8

9. Relatief dichtbij

Een voordeel is dat India relatief dichtbij is. Met een rechtstreekse vlucht vlieg je in acht uur van Amsterdam naar Delhi. Dat is natuurlijk best een serieuze vlucht, maar dan ben je wel echt in een totaal andere wereld. Ter vergelijking, een rechtstreekse vlucht naar Bangkok is een kleine elf uur en rechtstreeks naar Shanghai is tien en een half uur.

Mamallapuram-2

10. Betaalbaar

Ook niet onbelangrijk. India is heel betaalbaar. Het eten is zelfs super goedkoop, maar ook de binnenlandse vluchten zijn goed betaalbaar. Er is heel veel concurrentie op de binnenlandse markt. Tijdens onze laatste trip naar Sikkim, Odisha en West-Bengalen namen we zelfs 5 binnenlandse vluchten. Eén van de maatschappijen adverteerde met “business class voor economy prijzen” en daar was geen woord van gelogen.

Ben jij overtuigd?

 

 

Pin It on Pinterest

Share This