Time for Thai, Laab Nua

Een gezonde salade
 

 

 

 

 

 

 

 

ReisverhalenWereldgerechten
Een van de populairste Thaise gerechten is Laab, dit is Thais voor salade. Het woord dat erna komt geeft aan welk soort vlees in de salade is verwerkt. Laab Kai is bijvoorbeeld salade met kip. Ik heb het recept voor Laab Phed (met eend) uit het kookboek “a taste of Thailand” veranderd in Laab Nua (met rund). Het is een heerlijk frisse salade met alle smaken die het eten in Azie zo lekker maakt. De eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik dit gerecht niet in Thailand heb gegeten, maar in Laos. Nu heb ik mij laten vertellen (door Internet) dat het van oorsprong een Laotiaans recept is, maar waar het ook oorspronkelijk vandaan komt, één ding is zeker…het is ontzettend lekker en gezond! Dit is mijn variant van Thaise laab met rundergehakt.

Voorbereiding

Kooktijd

Porties

Ingredienten

1 eetlepel jasmijn rijst
300 gram rundergehakt
3 eetlepels Limoensap
1 eetlepel vissaus
2 stengels citroengras (het witte deel, heel fijn gesneden)
2 sjalotten (fijn gesnipperd)
5 limoenblaadjes (vers, in hele fijne reepjes)
5 lenteuitjes (fijn gesneden)
1 mespuntje chilipoeder
slabladeren
1 handvol munt- of korianderblaadjes
1/2 komkommer
4 tomaten

Stappen

Bak de rijst in een droge koekenpan bruin. Op laag vuur duurt dit ongeveer een minuut of 8. Hou de rijst constant in beweging om aanbranden te voorkomen.

Maal de rijst tot een fijn poeder in een vijzel.

Bak het gehakt met het limoensap en de vissaus rul, zodat het droog wordt. Zet het vuur uit.

Voeg hierna het rijstpoeder, citroengras, ui, lente ui, limoenblaadjes, chilipoeder toe en roer goed door. Proef en voeg eventueel nog wat zout toe indien nodig.

Maak een schaal op met onderop de sla bladeren en rondom de komkommer en tomaat. Schep hierbovenop het gehaktmengsel.

Garneer met de munt- of korianderblaadjes (naar eigen voorkeur)

กินอร่อย
Eet smakelijk!

Sharing is caring!

Pin It on Pinterest