Tjap Tjoy, lekkerder dan van de afhaalchinees

Na het recept voor homemade shoarma van vorige week, nu weer een afhaalklassieker die je eenvoudig zelf thuis kunt maken. Dit keer tjap tjoy van de Chinees. In het kantonees betekent ‘tjap’ gemengd en ‘tjoy’ groenten, gemengde groenten dus. Het zegt dus niet welke groenten er in zitten. Ik heb een vegetarische (vegan zelfs) variant gemaakt, maar bij de Chinees kun je kiezen of je er ook nog kip, garnalen, varkensvlees of rundvlees in wilt. Ik heb hier niet voor gekozen en dus is dit een hele gezonde en lekkere versie van dit bekende gerecht.

Tjap Tjoy, lekkerder dan van de afhaalchinees

Babi panggang, foe yong hai en tjap tjoy, drie klassiekers van de afhaalchinees. Ze staan al lang op mijn lijst om eens zelf te maken. Deze keer dus tjap tjoy.

Tjap tjoy

Ik besloot om het vegetarisch te houden en het werd zelfs helemaal vegan. Vaak gaat er een beetje kippenbouillon in, maar ik koos voor groentenbouillon. Als groenten koos ik ui, knoflook, paprika, champignons, taugé en wortel. Je kunt er natuurlijk ook prima bloemkool, broccoli of sperziebonen doorheen doen. Het recept is glutenvrij omdat ik glutenvrije sojasaus geruikt heb.

In andere landen

Dit gerecht dat bij ons voornamelijk bekent is als tjap tjoy, wordt in de Verenigde Staten chop suey genoemd. Bestel je in Maleisie of Indonesie cap cai, dan krijg je ook dit gerecht. In Nederlandstalig Belgie noemen ze het dan weer chop choy. Kortom, zowel in de naam als in de ingredienten is variatie mogelijk. Dit is mijn versie van dit internationaal populaire gerecht. Probeer ook eens van deze lekkere Chinese gerechten:

Tjap tjoy

Wat eet je erbij?

Nauurlijk kun je zelf een hele Chinese rijstafel maken, maar als je even snel iets gezonds op tafel wilt zetten is dit een prima opzichzelfstaand gerecht. Ik at het met basmatirijst.

Tjap Tjoy, lekkerder dan van de afhaalchinees

Voorbereidingstijd

Minuten

Wachttijd

Minuten

Kooktijd

Minuten

Aantal porties

Personen

Ingrediënten

Tjap tjoy

2 grote wortels
1 groene paprika
1 rode paprika
1 grote ui
100 gram taugé
3 tenen knoflook
2 cm verse gember
2 eetlepels sojasaus
1 eetlepel sesamolie
250 kastagne champignons
1 groentebouillonblokje (Eko plaza)
1 theelepel maizena
3 stengels lenteui
Peper en zout
Olie om in te bakken
1/2 glas water

Stappen

Snij de ui grof, de knoflook fijn, de wortel in dunne plakjes en de paprika in grove stukjes. Snij de lenteui in stukken van 5 cm en halveer in de lengte. Snij de champignons grof.

Doe wat olie in de wok en begin met het fruiten van de ui en knoflook. Voeg als de ui glazig ziet de wortel, paprika en lenteui toe. Rasp de gember er overheen. Bak totdat de wortel bijna zacht is.

Kook ondertussen de basmatirijst volgens de instructies op de verpakking gaar.

Voeg nu de champignons toe in de wok en bak deze ook nog een paar minuten mee.

Verkruimel het bouillonblokje en voeg met het water, sesamolie en de sojasaus toe aan de groenten.

Maak een papje van de maizena en voeg toe. Roer goed door. Hierdoor wordt de saus wat dikker.

Doe als laatste de taugé erdoor en bak deze een minuutje mee.

Serveer met de rijst.

 

Dit recept is

Food icon Vegan

en is

Food icon Glutenvrij

请享用
Qǐng xiǎngyòng
Eet smakelijk!

Pin It on Pinterest

Share This