Ongewenste gasten op reis

Mijn top 3

 

 

 

 

 

 

 

 

ReisverhalenWereldgerechten
Als je veel reist dan zie je ook veel hotels en restaurants. Vaak is het er gezellig en kom je er leuke gasten tegen, maar eens in de zoveel tijd loop je tegen een ongewenste gast op. Je kent ze wel, vaak met vier of meer pootjes, sneller dan snel, slimmer dan slim en ranziger dan ranzig. Het maakt eigenlijk niet uit of je in een duur hotel zit, een chic etablisement of een achenebbisj hotel ergens achteraf in een steegje. De ongewenste gasten trekken zich niets aan van het prijsniveau en zoeken jouw gezelligheid op waar je ook slaapt of eet. Niet altijd zichtbaar, maar altijd herkenbaar aanwezig.

Ik geef je mijn top 3 van ontmoetingen met een ongewenste gast.

1. Bewoner in de muur

Dit is een verhaal dat we nog regelmatig ophalen als we een geluid horen dat we niet thuis kunnen brengen. Zo sliepen wij ooit in een gemiddeld hotel in Taihuai, China. We lagen lekker te doezelen aan het begin van de nacht en hoorden opeens wat gekras en gekrabbel tegen de muur naast ons bed. Aan de andere kant van de muur wel te verstaan. Ik denk dat het een spouwmuur is geweest, in ieder geval, er leefde iets in de muur. Het gekrabbel hield aan zodat ik me als held genoodzaakt voelde om met frisse tegenzin toch maar eens een kijkje te gaan nemen. Ik schoof het bed opzij en tot mijn schrik zag ik een groot gat van een centimeter of 5 doorsnede in de muur. Met opzet gemaakt, want er liep een stroomkabel door, onze kamer binnen. Ik klopte eens hard op de muur, maar dat had geen effect. Het gekrabbel ging door. Het klonk als een tamelijk grote ongewenste gast. Niet bang ook!

De ongewenste gast is te slim

Ik dacht slim te zijn door het gat dicht te proppen met een rolletje WC papier. Het gekrabbel hield er niet mee op, maar het zou een knappe ongewenste gast zijn als hij op onze hotelkamer zou kunnen komen. Gerustgesteld vielen we langzaam in slaap. De volgende ochtend nam ik met gegroeid zelfvertrouwen een kijkje naast het bed. WTF, het hele rolletje was verdwenen. Dit is zeker geen ongewenste gast met obstipatie…hij moest blijkbaar nodig. We zouden nog een nacht in het hotel blijven dus ik moest hardere maatregelen nemen.

Daar heeft ie niet van terug

Een colaflesje. Ik propte de bekende rode dop gevolgd door de rest van de fles zo het holletje van de ongewenste gast binnen, net zover totdat hij klem zat. Daar zou hij niet van terug hebben. S’avonds hoorden we even weer het zo bekende gekrabbel, maar dat hield al snel op. Onze vriend in de spouwmuur koos blijkbaar eieren voor zijn geld en ging het waarschijnlijk even verderop proberen. Veel succes vriend! Eind goed al goed dus.Ongewenste gast

2. Kakkerlak met ballen (zonder hersenen)

We waren in Cambodja, in Battambang om precies te zijn en het was verstikkend heet. We hadden net zes uur gedaan over de mooiste boottocht van Cambodja, terwijl deze met de zogenaamde ‘fastboot’ maar drie uur zou duren. Bovendien hadden we niets gezien omdat je niet op het dek kon zitten zonder langzaam gecremeerd te worden door de niets ontziende zon en binnen zaten de raampjes zo hoog dat je alleen tegen de muur zat te staren. Zes uur dus. Maar goed, het gaat over ongewenste gasten. We zaten even af te koelen met een heerlijk ijsje en dan bedoel ik ook heerlijk, echt top! We zaten bij de White Rose. Het pad naast ons tafeltje werd gebruikt door de bediening om heen en weer te pendelen van voor naar achter en weer terug. De tent is populair dus het was een drukte van jewelste op ons paadje.

Hij komt recht op ons af

Toen zagen we hem aankomen, een mega kakkerlak. Het moet gezegd worden, een mega kakkerlak met ballen, want hij had het in zijn hersenen (of iets anders als ze die niet hebben) gehaald om het pad van de bediening over te steken recht op ons tafeltje af. Het was een beetje als een gnoe die de rivier de Mara oversteekt terwijl de krokodillen gniffelend liggen te wachten. Hij probeerde het toch en wonder boven wonder overleefde hij de overtocht. Dit was het moment waarop ik concludeerde dat ze wel ballen hebben, maar toch geen hersenen.

Geraakt

Hij draaide zich om en ging weer de andere kant uit. Tsja, je geluk houdt een keer op en deze keer werd hij hard geraakt in zijn flank en tollend kwam hij op zijn rug tot stilstand. Als een ware acrobaat kwam hij weer op zijn pootjes terecht en enigzins versuft kwam hij dan toch weer onze kant op. Mocht je ondertussen net als wij enige affectie voor deze held hebben opgedaan, helaas het is een verhaal met een slecht einde.

Fataal

Dit keer kwam hij onder de slipper van de mevrouw van de bediening terecht en ik denk dat hij op zijn minst heel veel hoofdpijn heeft gekregen. De mevrouw van de bediening had niet door dat ze onze held hoogstwaarschijnlijk naar de eeuwige jachtvelden van de kakkerlakken had gebracht en bezorgde één van die voor ons legendarische ijscoupes bij een tafeltje achterin de zaak. Maar, niet getreurd, we bestelden ook nog zo’n ijscoupe en zeiden “lekker he”. Het leven is te kort om te treuren over een kakkerlak, maar we zullen hem nooit vergeten.

Ongewenste gast

3. Er zit leven in de afvalbak

Darjeeling India. Net terug van een fantastische tour naar Sikkim. Uitgeput zitten we op bed en genieten we van een zak zoute chips. Ja, het leven kan soms simpel zijn. De lege zak gooien we in de afvalbak en van vermoeidheid vallen we in slaap. Een uurtje of wat later worden we wakker van het geknisper van de lege zak chips in de vuinisbak. Huh?

Wie is daar?

Als ik opsta wordt het stil, maar na een tijdje begint het geknisper weer. Ik heb hier geen zin in en besluit grove maatregelen te nemen. Ik pak een handdoek en gooi die over de bovenkant van de afvalbak heen. Zo, wat het ook is, het gaat nergens meer heen. Tenminste, niet zonder afvalbak als tijdelijk onderkomen. Ik til de bak op, doe de deur naar de gang open en zet de bak met bewoner en al op de gang. Deur dicht en slapen! Tot mijn verbazing was s’morgensvroeg de bak inclusief handdoek en bewoner verdwenen. Nooit meer iets van vernomen. Ook hier eind goed al goed dus!

Dit zijn lang niet alle ontmoetingen, maar voor ons wel de meest memorabele. Wat zijn jouw ergste ontmoetingen met ongewenste gasten?

Pin It on Pinterest

Share This