Nu zou ik dit blog kunnen beginnen met te zeggen dat ik in Turkije ben geweest en dan zou ik feitelijk gezien niets onwaars zeggen. De eerlijkheid gebied mij wel er bij te zeggen dat het bezoek zich heeft beperk tot een dagtour vanuit het Griekse eiland Chios naar Cesme in Turkije. Wat overigens wel een leuke dagtrip is, maar daar wellicht later iets meer over.
In aanraking met de Turkse keuken
Mijn interesse voor de Turkse keuken komt van dichterbij huis. Wij hebben twee fantastische leasedochters, Ayca en Aylin. We hebben ze leren kennen via vrijwilligerswerk van Jolanda, waarbij zij als taalmaatje fungeerde van een lieve Turkse mevrouw, Gül. Dit is uitgegroeid tot een vriendschap waarbij het cultuur verschil geen enkele belemmering was, sterker nog dat maakte het juist zo leuk. Zij is de moeder van Ayca en Aylin, die op dat moment 9 en 4 jaar waren. In de loop der tijd werd de band steeds sterker en Ayca en Aylin kwamen elke woensdag bij ons studeren en dan beleven ze ook eten. Wij introduceerden ze in de Nederlandse keuken als Nasi met sate, Bami, Spaghetti, enzovoort. Echte Nederlandse kost dus ?
Gül bleek uitstekend te kunnen koken en maakt de lekkerste gerechten. Wat een feest is het als we mee mogen eten. Manti (gevulde deegbuideltjes) met knoflookyoghurt, lachmacun, gevulde paprikaatjes (mijn favoriet), heerlijke broodjes, sarma (gevulde druivenbladeren) en ga zo maar door. Allemaal gewoon te lekker!
Turks recept
Ik had al een aantal Turkse kookboeken, maar daar had ik eigenlijk nooit iets uit gemaakt. Ik stofte ze af en zocht iets uit wat me erg lekker leek. Het werd courgettekoekjes met fetacreme, ‘mücver’ in het Turks. Het bleek zo lekker te zijn dat we het nog regelmatig maken. dit is het recept zoals ik ze maak.
Voorbereiding
Kooktijd
Porties

Ingredienten
Koekjes
2 courgettes
3 eieren
3 lenteuitjes
dille (vers of diepvries)
5 eetlepels bloem
100 ml olijfolie (om in te bakken)
zwarte peper (vers gemalen)
Fetacreme
100 gram feta
200 ml Turkse yoghurt (Van die lekkere dikke, Griekse kan natuurlijk ook)
3 takjes verse munt
2 eetlepels olijfolie (De beste die je kunt krijgen)
zwarte peper
1/2 theelepel geraspte citroenschil (Van een biologische citroen)
Koekjes
Was de courgettes en rasp ze grof. Bestooi de courgette met zout en laat het in een zeef 20 minuten lekker uitlekken. Druk het vocht er uit.
Snij de lenteui in kleine ringetjes. Snij de dille klein. Hou de helft apart.
Meng de courgette met de bloem, eieren, lenteui, dille en wat peper. Zout is meestal niet meer nodig.
Verhit de olie in een pan en bak ronde koekes door met een eetlepel een bergje courgettemengsel in de olie te plaatsen en een beetje plat te drukken. Bak beide kanten goudbruin.
Fetacreme
Verkruimel de feta en meng door de yoghurt. Roer er fijngesneden munt, de andere helft van de dille en de citroenrasp door. Voeg wat zwarte peper toe en meng goed door.
Serveer met de olijfolie over de creme gedruppeld.
Eet smakelijk!
Nog meer lekkere recepten
Sharing is caring!
Klinkt erg lekker én het is ook nog eens gemakkelijk te maken. Wie weet ga ik dit van de week eens uitproberen! 🙂
Succes!
Ziet er weer smakelijk uit!
Berthy
Dankje Berthy!
Groeten,
Martin
Ziet er erg lekker uit! En wat leuk zo’n vriendschap ?
Ja heel leuk!
Klinkt lekker en is volgens mij best makkelijk. Leuk!
Niet moeilijk inderdaad en heel lekker!
Wat deel je elke keer heerlijke recepten. Dit klinkt echt heel goed!
Dank je! Ach, ik hou van koken en lekker eten…dan kan je best wel eens een lekker receptje delen dacht ik ?
Als de eieren straks weer veilig zijn komt dit zeker een keer aan bod. Lekker makkelijk om te maken ook. Leuk dat jullie zo’n goede vriendschap hebben opgebouwd met mevrouw Gul. Toch bijzonder, maar als je echt Nederlandse nasi en bami voorschotelt, zit er dan ook van die lange onnatuurlijke kroepoek bij ? :p
Hahaha, nee, die zijn tegenwoordig een soort van ovaal ?
Dit wil ik zeker een keer maken. Ik ben dol op courgette en feta dus dit is helemaal mijn recept.
Succes!