Dit keer eens iets echt simpels. Een Hollandse klassieker uit de oude doos. Hete bliksem, een combinatie van aardappels en appels. Doordat de appels veel vocht bevatten blijft het gerecht lang heet. Daaraan heeft het waarschijnlijk zijn naam te danken. Traditioneel wordt er een combinatie van zoete appels en zure appels gebruikt en wordt het geserveerd met bloedworst. Bij dat laatste haak ik persoonlijk af en heb er een lekkere biologische slavink bij gebakken. Regelmatig zie je ook varianten die geserveerd worden met uitgebakken spekjes en ui. Door de wat rinse smaak combineert dit prima met een stuk vettig vlees. De leukste bijnaam voor dit gerecht is Hemel en Aarde, verwijzend naar respectievelijk de appels uit de boom (hemel) en de aardappels (aarde).
Voorbereiding
Kooktijd
Porties

Ingredienten
500 gram aardappelen
250 gram zoete appels (b.v. Jonagold)
250 gram zure appels (b.v. Goudrenette)
Zout en peper
250 gram zoete appels (b.v. Jonagold)
250 gram zure appels (b.v. Goudrenette)
Zout en peper
Stappen
Schil de aardappels en kook ze gaar met wat zout.
Schil de appels en voeg ze halverwege toe.
Giet de aardappels en appels af en stamp ze grof.
Voeg peper naar smaak toe.
Serveer met een lekker stukje vlees of wat uitgebakken spek/ui.
Eet smakelijk!
Nog meer lekkere recepten
Sharing is caring!
Ik vind dit klinken als een bijzondere combinatie. Een soort prakje van appelmoes met aardappels. Maar eigenlijk heb ik het nog nooit gemaakt….
Zo stom…ik ben dol op stamppot maar dit heb ik serieus nog nooit gegeten. Ik zal het toch maar eens proberen, maar dan vervang ik het stukje vlees wel door een vegetarische variant 😉 Gelukkig hebben ze tegenwoordig ook een lekkere vegetarische rookworst 🙂
Een vegetarische rookworst heb ik dan weer nog nooit gegeten…ben wel benieuwd hoe dat smaakt. Vooralsnog vind ik die van de Hema het lekkerst.