Hete bliksem

Een Holandse klassieker uit de oude doos

 

 

 

 

 

 

 

 

ReisverhalenWereldgerechten
Dit keer eens iets echt simpels. Een Hollandse klassieker uit de oude doos. Hete bliksem, een combinatie van aardappels en appels. Doordat de appels veel vocht bevatten blijft het gerecht lang heet. Daaraan heeft het waarschijnlijk zijn naam te danken. Traditioneel wordt er een combinatie van zoete appels en zure appels gebruikt en wordt het geserveerd met bloedworst. Bij dat laatste haak ik persoonlijk af en heb er een lekkere biologische slavink bij gebakken. Regelmatig zie je ook varianten die geserveerd worden met uitgebakken spekjes en ui. Door de wat rinse smaak combineert dit prima met een stuk vettig vlees. De leukste bijnaam voor dit gerecht is Hemel en Aarde, verwijzend naar respectievelijk de appels uit de boom (hemel) en de aardappels (aarde).


Voorbereiding

Kooktijd

Porties

Ingredienten

500 gram aardappelen
250 gram zoete appels (b.v. Jonagold)
250 gram zure appels (b.v. Goudrenette)
Zout en peper

Stappen

Schil de aardappels en kook ze gaar met wat zout.

Schil de appels en voeg ze halverwege toe.

Giet de aardappels en appels af en stamp ze grof.

Voeg peper naar smaak toe.

Serveer met een lekker stukje vlees of wat uitgebakken spek/ui.

Eet smakelijk!

Sharing is caring!

Pin It on Pinterest