Varanasi India

De dood in de ogen kijken

 

 

 

 

 

 

 

 

ReisverhalenWereldgerechten

Varanasi in de Indiase deelstaat Uttar Pradesh is een van de oudste steden ter wereld en is één van de 7 heilige steden in India voor Hindu’s. Het ligt aan de rivier de Ganges. Hindu’s geloven dat hier sterven zorgt voor verlossing en dat maakt Varanasi een einddoel van pelgrimstochten. Aan de rivieroever vind je de ghats waar rituele lijkverbrandingen plaatsvinden. De ghats zijn stenen trappen die naar de Ganges leiden.

Varanasi

Varanasi

De dood in de ogen kijken

Je kunt met een boot over de Ganges langs de ghats varen en zo een kijkje nemen in het heilige ritueel van de lijkverbranding. Je neemt als het ware een kijkje in de ogen van de dood. Het klinkt misschien een beetje gek, maar je voelt dat het een speciale plek is. Tegelijkertijd voelt het ook als voyeurisme…in Nederland ga je ook niet kijken bij een begrafenis of crematie van een volslagen vreemde.

Brandhout

De dood van dichtbij Toch ebt dat gevoel al snel weg. Het is gewoon een onderdeel van het leven aan de Ganges. Het leven? Het ging toch juist over de dood? Ja er is ook leven langs de Ganges.

In gebed verzonken

Leven langs de Ganges

Je ziet mensen zwemmen in de Ganges, ze doen de was, poetsen hun tanden, laten zich scheren en absorberen het heilige gevoel van deze bijzondere plek. De dood is dan misschien heel zwart-wit, maar het leven compenseert dat met heel veel kleur. Het is er heel serieus, maar er wordt ook gelachen.

Blijf in Varanasi tot de zon onder gaat, dit is een magisch gezicht over de Ganges.

Zonsondergang aan de Ganges s’Avonds wordt er bij de Dasaswamedh Ghat een Hindu ceremonie uitgevoerd…bijzonder om mee te maken.

Wat een eer om als toeschouwer aanwezig te mogen zijn op deze bijzondere en heilige plek.

Pin It on Pinterest

Share This