Vier weken door China en Tibet

Van Beijing naar Chengdu

 

 

 

 

 

 

 

 

ReisverhalenWereldgerechten
2 jaar voor de Olympische Zomerspelen van 2008 in Beijing waren wij in China. De voorbereiding was al in volle gang. Er werd al gebouwd aan het Vogelnest, het nationale stadion van Beijing. Overal zag je reclame voor de spelen, zelfs bij de muur. Het was een stuk drukker dan in 2002 toen ik er voor het eerst was, vooral in de bussen en treinen. Je kon toen al merken dat China een economie in opkomst was. Ik ben heel benieuwd hoe het volgend jaar is, want we zijn van plan om weer een mooie reis door China te maken. Dit was onze China route in 2006.

China

Beijing

In Beijing hebben we eigenlijk alle grote attracties gezien. De verbodenstad, het Tiananmenplein, het zomerpaleis, de bell en de drum tower, de hutongs en natuurlijk de Chinese muur. Allemaal prachtig om te zien. Je ziet de traditie botsen met de moderne ontwikkelingen. De historische bell tower met daarnaast de hutongs en in de verte de moderne gebouwen die dichterbij kruipen.

China

Als ik je één tip mag geven. Ga ergens Peking eend eten en doe dat op een plek waar veel Chinezen ook zitten te eten. Dit was voor mij een ervaring om nooit meer te vergeten. Beijing is druk. Bij de Chinese muur waren we niet alleen. Verwacht dit ook niet, dan valt het ook niet tegen. Ik vond juist de kleurrijke drukte op de muur wel een bijzonder gezicht.

China

We wisten al dat we later vanuit Xian naar Lhasa in Tibet wilden vliegen. Dus die vlucht hebben we alvast in Beijing geboekt. Een permit voor Tibet was nadrukkelijk niet nodig. Het beleid rondom permits kan nog wel een wijzigen in China.

Datong

Met de trein vertrokken we naar Datong. Dit is eigenlijk een plaatsje van niks. Stoffig, maar twee bijzondere bezienswaardigheden maken het bezoek meer dan waard. Wij bezochten er de grotten van Yungang en het eveneens prachtige hangende klooster Xuankong Si.

Yungang grotten

Wutai Shan

Als je na de drukte in Beijing even behoefte hebt aan wat rust, bezoek dan het serene Wutai Shan. Deze heilige berg straalt zo veel rust uit en in het dorp Taihuai aan de voet van de berg is veel moois te zien. In dit dorpje namen we een kijkje in de Chinese keuken.

Taihuai

Pingyao

Wat een schattig dorpje is dit. het volledige dorp is Unesco Werelderfgoed. Eén van de best bewaarde Han-dorpjes met nog een volledige stadsmuur.

Pingyao, China

Xi’an

In Xian bezochten we natuurlijk het befaamde terracotta leger. In vond dit erg indrukwekkend om te zien. De rest van de tijd in Xian waren we kwijt met het regelen van een permit voor Tibet. Dit bleek toch nodig te zijn om Tibet in te mogen. We misten hierdoor bovendien onze vlucht. Na heel wat gebel met het reisbureau kregen we uiteindelijk ons geld voor de vlucht terug. We regelden het permit en boekten een nieuwe vlucht. Twee dagen later vlogen we dan toch naar Tibet. Volgend jaar gaan we terug naar Xian om ook de rest van deze stad te ontdekken.

China

Tibet

In Tibet bezochten we natuurlijk Lhasa en omgeving, met als hoogtepunten het Jokhang en het Potala, het voormalige winterpaleis van de dalai lama’s. Vanuit Lhase deden we een meerdaagse trip naar Yamdrok Tso, één van de drie heilige meren in Tibet op een hoogte van ruim 4400 meter. Het was voor ons best even wennen aan de hoogte. Zeker in het begin moesten we regelmatig naar zuurstof happen. Best genant als je op een helling wordt ingehaald door een dame van 60+ op slippertjes en een peukie rokend.

Verder bezochten we Shigatse en Gyantse. Wat opviel is dat de Chinese invloeden minder werden naarmate we verder van Lhasa weg waren. Wel hadden we de hele reis een chauffeur en een Chinese begeleider bij ons.

China

Lijang

Vanuit Lhase gingen we naar het leuke Lijang. Dit dorpje is echt de parel van Yunnan. Ook de natuur rond Lijang is prachtig met hoge bergen en gletsjers.

Dali

Vanuit Lijiang deden we een dagtrip met het openbaar vervoer naar Dali, waar je prachtig marmer kunt kopen. We kwamen met meer kilo’s terug dan goed voor ons was. Hoe we het mee naar huis hebben weten te krijgen is een mirakel, maar het is toch gelukt.

Chengdu

We gingen naar Chengdu omdat we daarvandaan weer terug vlogen naar Nederland. Het was weer een prachtige reis.

Pin It on Pinterest

Share This