Wandelen in een sprookjesbos

Tiveden National park, Zuid-Zweden

 

 

 

 

 

 

 

ReisverhalenWereldgerechten

Het Tiveden National Park is een van de ruigste bosgebieden in Zuid-Zweden. Dichte bossen met grote rotsen die hier in de laatste ijstijd met de meters dikke ijslaag mee zijn gekomen en zijn achtergebleven. Met 50 tinten groen en een dikke vacht van mos op de rotsen ziet dit er uit als een echt sprookjesbos. Je verwacht achter elke boom een elfje, maar volgens de verhalen kun je eerder trollen verwachten. Het park ligt tussen de twee grote meren van Zweden, het Vätternmeer en het Vänernmeer. Ik geef je een impressie van het gebied.

Toegang

Er zijn twee (derde in aanbouw?) toegangen tot het park. De hoofdingang en nog een tweede bij Vitsand. Deze laatste is rechtstreeks aan het meer in het park en er is zelfs een strandje. Parkeren is bij beide ingangen heel eenvoudig.

Tiveden

Wandelingen

Je kunt hier uitstekend wandelen. Als beginner, maar ook als je van een beetje uitdaging houdt. Er zijn er meerdere wandelingen met verschillende moeilijkheidsgraad. Er is in totaal 34 kilometer wandelroute uitgezet, varierend van 0,5 kilometer tot 9,5 kilometer.

Tiveden

De lengte van de wandeling zegt niet direct iets over de moeilijkheidsgraad, daarom geven de ook de geschatte wandelduur er bij. Dit is een indicatie voor de zwaarte. Over een korte wandeling kun je zomaar een stuk langer doen dan een wat langere wandeling die door een eenvoudiger deel van het park gaat. De routes staan erg goed aangegeven en er is dus geen enkele kans dat je zult verdwalen.

Tiveden

Dieren

Volgens de beschrijving van het nationale park zelf zouden hier elanden, herten, vossen, dassen en zelfs sinds kort ook weer wolven voor komen.

Van de website van het nationale park:
The strains of elk and roe deer are sparse. Foxes, hares, badgers, martins and squirrels occur. Beavers also have found their way here. In recent years wolves have appeared and established territories in the park.”

Zoals je ziet komen er zelfs martins voor….dat zijn overigens zwaluwen.

Tiveden

Wij waren te kort in het park om de grote dieren te zien. Deze trekken zich bij grote droogte en hitte terug verder het bos is. Ook in zweden is het dit jaar een lange droge hete zomer. Het maakte onze wandelervaring niet minder indrukwekkend. De omgeving is prachtig.

Tiveden

Junker Jägares sten

Deze gigantische rechtopstaande rots is hier zo’n 10.000 jaar geleden terechtgekomen tijdens de ijstijd. De steen is omgeven door een mythe over de liefdesperikelen van jonkheer Jägare een een jonge dame uit de omgeving. Volgens de lokale bevolking bestaat de mythe echter pas sinds Tiveden is ontdekt door de toeristen die hier op bezoek komen op zoek naar mooie natuur. Nou, dat heeft Tiveden zeker te bieden. Mythes, trollen en andere sprookjes figuren? Ik zou zeggen ga er eens wandelen en hou je ogen goed open…

Tiveden

Het Tiveden National Park is echt prachtig en zeer geschikt voor mensen die houden van wandelen in een prachtige natuurlijke omgeving, van kort en eenvoudig tot lang en wat uitdagender. Er is voor elk wat wils.

Waar gaat jouw voorkeur naar uit?

Pin It on Pinterest

Share This