je hoort het wel vaker, “what doesn’t kill you, makes you stronger”, maar als het uit de mond van een meisje van een jaar of 20 komt in een oorlogsgebied dan komt het wel extra hard aan.

Syrie 2009

In 2009 waren wij in Syrie als onderdeel van een rondreis door Syrie en Jordanië. Zelden hebben we aardiger mensen ontmoet dan in Syrie. Gastvrij, behulpzaam, aardig, gewoon lief. Ik schreef eerder een blog Stroopwafels in Aleppo over de gastvrijheid die we tegenkwamen in Aleppo. Wel hoorden we van mensen als ze vrijuit tegen ons konden spreken dat ze niet vrij waren om te zeggen wat ze dachten en om te doen wat ze wilden.

Syrie kamelen langs de weg

Kamelen langs de weg

Wij waren in Damascus, Homs, Krak des Chevaliers, Hama, Palmyra, Aleppo en de bijzondere Ain Dara tempel en oh wat hebben we genoten van deze reis. Pijnlijk om te zien hoe het er nu is. Dat Syrie jaren later het toneel zou worden van een nietsontziende oorlog, met name voor die vriendelijke mensen, hebben we natuurlijk allemaal kunnen volgen op TV.

Floortje in Syrie 2008

Ook Floortje Dessing was in 2008 in Syrie om een mooi reisprogramma te maken. Hierin liet ze zien dat het als buitenlandse journalist helemaal niet zo eenvoudig was om in Syrie te reizen…allerlei beperkingen werden haar opgelegd. Als tourist hebben wij daar overigens niets van gemerkt. Het opleidingsniveau is er hoog. De mensen zijn trots op Syrie.

Syrie Palmyra noten en fruit

Noten en fruit verkoper

Floortje terug in Syrie 2016

Floortje ging terug in 2016 om te laten zien wat er gebeurd is met Syrie. Ik was er nog niet toe gekomen om deze dubbele aflevering te zien…geen tijd? Of gewoon niet willen zien hoe binnen een paar jaar zo’n mooi land de afgrond in kan gaan. Afgelopen weekend heb ik me er toch toe aangezet om te kijken. Natuurlijk zie je de verschrikkingen en vernielingen van de oorlog, maar wat me het meeste is bijgebleven is de veerkracht van de mensen. In totaal vernietigde wijken zijn mensen hun huis aan het opknappen, worden de eerste supermarktjes geopend, mensen trouwen en begint het normale leven weer voet aan de grond te krijgen. Ondanks dat op de achtergrond de gevechten in bepaalde delen nog gewoon doorgaan. Een meisje van een jaar of 20  dat het gedachtengoed van Pater Frans voortzet, zegt “what doesn’t kill you, makes you stronger”. Een fotograaf leert jonge mensen om te fotograferen in Homs om de verhalen te kunnen vertellen via hun foto’s. Van zulke mensen moet Syrie het de komende jaren hebben om weer zo’n geweldig land te worden als toen wij er waren….de mensen zijn hetzelfde.

Syrie meisje eet granaatappel

Toekomst van Syrie

Respect en liefde

Oh ja, de mensen die gevlucht zijn, zijn trots op Syrie en willen niets liever dan terug naar hun land zodra het veilig is. Het grootste deel van de vluchtelingen is in de regio opgevangen. Libanon heeft 1 miljoen vluchtelingen opgenomen en dat voor een land met maar 4 miljoen inwoners. Laten wij dan een beetje respect en liefde tonen voor de Syriers die helemaal naar ons land zijn gekomen om het geweld te ontvluchten. Zoals wij als bezoekers zijn behandeld in hun land. Ik hoop snel weer onze stroopwafels te kunnen delen in Syrie.

what doesn’t kill you, makes you stronger!

kijk hier de afleveringen van Floortje terug:

Pin It on Pinterest

Share This