Wild van wildlife?

Dan is Etosha national Park in Namibie jouw bestemming!

 

 

 

 

 

 

 

 

ReisverhalenWereldgerechten

Als je wild van wildlife bent, dan moet je naar Etosha National Park in Namibie. Het is een van de mooiste en bekendste parken van Afrika. Het bestaat uit een aantal zoutpannen omgeven door savanne en graslanden. De zoutpannen zijn opgedroogde meren waarna het zout is achtergebleven. Door het zout groeit hier bijna niets. De grootste pan beslaat ongeveer een kwart van het totale oppervlakte van Etosha, dat met ruim 22 duizend vierkante kilometer echt heel groot is. De overvloedige aanwezigheid van dieren rondom de zoutpannen maakt het spotten ervan heel eenvoudig en een hele bijzondere ervaring.

Toegangspoorten en rustkampen

Je komt Etosha binnen via een van de vier toegangspoorten. Daar haal je een permit die je in een van de rustkampen binnen het park kunt betalen. Wij hadden een accomodatie buiten het park en kwamen Etosha binnen via Anderson’s Gate. Als je buiten het park verblijft dat kun je het park in vanaf zonsopkomst en moet je zorgen dat je weer bij de gate bent voor zonsondergang. Vlakbij Anderson’s Gate is het bekendste kamp, Okaukuejo. Verbazingwekkend hoeveel dieren je al ziet tussen het stukje weg tussen de gate en het kamp. Zowel bij inrijden als uitrijden wordt je permit gecontroleerd. Heb je eenmaal een geldige permit dan kun je op ‘jacht’ naar de wilde dieren.

Etosha

Etosha

Etosha

Waterputten

In de droge periode komen de dieren drinken in de aanwezige natuurlijke en door de mens aangelegde waterputten. Een van de grotere waterholes is bij Okaukeujo. Hier kun je rustig op een bankje gaan zitten en het hele dierenrijk aan je voorbij laten trekken. Ik omschreef het ooit als National Geographic Live. Zo zag ik hier in 2003 43 olifanten een bad nemen. Zag ik hoe de leeuwen een neushoorn zonder succes probeerden op te jagen en hoe een giraf door zijn hoeven zakte om te kunnen drinken, Ademloos keek ik toe. Dit jaar zag ik naast olifanten ook eindeloos veel zebra’s, impala’s en kudu’s. Prachtig!

Etosha

Selfdrive vs georganiseerde gamedrive

De gravelwegen in Etosha zijn vrij goed. Je kunt eenvoudig met een gehuurde auto door het park rijden. Hou je aan de regels om het veilig en verantwoord te houden voor jezelf en natuurlijk ook voor de dieren. Rij je liever niet zelf, boek dan een gamedrive bij een van de lodge’s. De meeste lodge’s bieden meerdere opties aan.

Etosha

Wat kun je verwachten?

Wij hadden drie volle dagen in het park. Mijn advies is dat je er minstens 2 volledige dagen voor moet uittrekken, maar meer is beter. Het blijven wilde dieren, je hebt geen garantie dat je gaat zien wat je wilt zien. Hoe meer tijd je doorbrengt in Etosha hoe groter de kans is dat je ook de wat schuwere dieren zoals de neushoorn tegenkomt. Wij voelden ons erg gelukkig dat we naast de veel voorkomende zebra’s en impala’s ook nog leeuwen en neushoorns zagen. Daarnaast zagen we veel gemsen, struisvogels en andere soorten kleurrijke vogels. Ook zagen we een groep van ongeveer 20 giraffen in een rustig deel van Etosha.

Etosha

Accommodatie

Wij zaten buiten het park in de zeer comfortabele Toshari lodge. Het was er rustig omdat het nog geen hoogseizoen was en dat is wel zo lekker relaxed. We kregen ongevraagd een upgrade naar de bruidssuite met vrijstaand bad en een vrij uitzicht in de bush. Deze reis was ons cadeau aan onszelf omdat we tien jaar getrouwd zijn, Hoe leuk is het dan dat je de bruidssuite krijgt.

Etosha

Etosha

In het restaurant is elke avond een uitgebreid buffet. Natuurlijk werken ze hier met lokale producten en dus kun je er veel wild krijgen. Denk aan kudu, hartebok of blesbok. Ik moest me er wel even overheen zetten, want al deze dieren zie je tijdens je gamedrives alive-and-kicking gewoon rondlopen. Ik at er ook een heerlijke Zuid-Afrikaanse Boboti.

Etosha is indrukwekkend! Een ervaring om nooit te vergeten. Ben jij er al eens geweest of zou je hier naar toe willen?

 

 

Pin It on Pinterest

Share This