Witte asperges

Met op de huid gebakken zalm en gebakken krieltjes in de schil

 

 

 

 

 

 

 

 

ReisverhalenWereldgerechten
Jaaa, het is weer aspergeseizoen en dus kunnen we weer genieten van het witte goud of groen of paars natuurlijk, want asperges komen in drie kleuren. Bij ons in Nederland zijn de witte asperges het populairst, maar in bijvoorbeeld Italie houden ze meer van de groene variant. Beide komen ze van dezelfde plant, maar de witte blijft tot de oogst onder de grond en de groene krijgt onder invloed van de zon zijn kleur. De paarse variant is een stuk zeldzamer. Er is overigens alleen een seizoen voor de witte asperges, de groene en paarse zijn het hele jaar beschikbaar.

Afhankelijk van de dikte van de asperges worden ze onderverdeeld in verschillende klasses, ze moeten een bepaalde dikte hebben, maar zeker ook niet te dik zijn om in de topklasse AA te komen. De beste asperges zijn recht, hebben voldoende lengte, geen verkleuring aan de kop, geen open kop, zijn niet hol en hebben geen beschadigingen of bruine plekjes. 

Het aspergesezoen duurt in nederland slechts twee maanden en loopt ongeveer van half april tot half juni, afhankelijk van de weersomstandigheden. Profiteer er dus van zolang het kan. Ik maakte gekookte witte asperges met op de huid gebakken zalm en wat gebakken krieltjes in de schil. Simpel, maar puur genieten.

 Voorbereiding

Kooktijd

Porties

Ingredienten

500 gram witte asperges
300 gram zalmfilet
500 gram krieltjes in de schil
bieslook
Roomboter
Zwarte peper

Stappen

Ik gaar de krieltjes voor in de magnetron in een schaal met een bord er bovenop en dan 10 minuten op vol vermogen. Daarna smelt ik een klont roomboter in een koekenpan en bak de krieltjes in de schil rondom bruin. 

Maak als de krieltjes in de magnetron staan de asperges schoon. Snij de stugge onderkant van de asperges af, een centimeter of 3 a 4. leg ze op een plank met het kopje van je af. Schil met een dunschiller vanaf net onder de kop tot aan het dikkere uiteinde de asperge rondom. Bewaar de afgesneden onderkanten en de schillen. Hier maak je een heerlijke asperge soep van (recept volgt).

Kook de asperges in een grote pan met water in een minuut of 10 gaar. 

Smelt in een koekenpan een klontje boter en laat dit goed heet worden. Bak de zalm op de huid goudbruin en krokant. Draai hem nog even om en bak nog een paar minuutjes. Niet te lang want dan wordt de zalm droog.

Serveer de asperges met wat zwarte peper en bieslook samen met de zalm en krieltjes. Een eenvoudig gerecht, maar ozo lekker!

Eet smakelijk!

Sharing is caring!

Pin It on Pinterest

Share This