World Press Photo 2017

In de nieuwe kerk in Amsterdam

 

 

 

 

 

 

 

 

ReisverhalenWereldgerechten
Elk jaar is er in de nieuwe kerk in Amsterdam een tentoonstelling van de World Press Photo winnaars. Ook dit jaar zijn we weer gaan kijken en zoals elk jaar staan we buiten met een gevoel van “wat een gave foto’s”, maar tegelijkertijd met een gevoel van “wat een zooitje hebben we er met z’n allen weer van gemaakt het afgelopen jaar”. Het positieve van de tentoonstelling is natuurlijk dat we er mee worden geconfronteerd en hopelijk doen we er iets mee om de wereld een klein beetje beter te maken.

De foto’s kunnen best confronterend zijn of soms zelfs luguber en afschrikwekkend. Ik ga er vanuit dat dat precies is wat de fotograaf wil overbrengen. Ons aan het denken zetten…

Omdat er dit jaar best een groot aantal dierenfoto’s zijn en dit een onderwerp is wat mij zelf erg aanspreekt laat ik je daar een kleine selectie van zien. Ik hoop dat dit je aanzet om zelf te gaan kijken. De nieuwe kerk is bovendien een hele bijzondere locatie om de foto’s te gaan bekijken. Er is bijvoorbeeld een heel mooi grafmonument van Michiel de Ruyter.

Nieuwe kerk, Amsterdam

Als eerste een foto van een schildpad die verstrikt is geraakt in een vissersnet bij het Canarische eiland Tenerife. Dit vormt de grootste bedreiging voor deze toch al bedreigde diersoort. Ik vind de foto erg mooi ook al stemt het onderwerp me somber.

Schildpad in vissersnet, Francis Perez

Schildpad in vissersnet, Francis Perez

 

Minstens net zo somber wordt ik van de volgende foto serie. Deze gaat over de jacht op de neushoorn en de daarop volgende jacht op de jagers om deze machtige dieren te beschermen. De linker foto van een dode neushoorn zonder hoorn is echt confronterend!

Jacht op de jager, Brent Stirton

Jacht op de jager, Brent Stirton

 

Twee prachtige foto’s van dieren in hun nachtelijke natuurlijke omgeving. Ik vind dit echte¬†kunstwerken.

Om met een positieve noot te eindigen. Een fotoserie van het panda fokcentrum in Wolong, China. Hiermee wordt gewerkt aan het vergroten van overlevingskansen de Panda. De panda’s hebben het moeilijk omdat hun voedselbron, bamboe, schaars is geworden door de uitbreiding van de landbouwgebieden van de mens. Sinds kort heeft Ouwehands dierenpark twee panda’s ‘te leen’ uit China.

Met een museumkaart is de tentoonstelling gratis te bezoeken. De locatie is bovendien perfect…midden op de Dam in Amsterdam. Geen enkele reden dus om er niet een heel gezellig dagje uit van te maken met wellicht een serieus gesprek.

meer informatie vind je op de website van de nieuwe kerk.

Pin It on Pinterest

Share This