Zalm 'en papillot'

Met dille en witte wijn

 

 

 

 

 

 

 

 

ReisverhalenWereldgerechten

Wil je goed voor de dag komen met iets dat er heel chique uitziet, maar wat eigenlijk heel simpel is om te maken? Probeer dan eens dit recept. Zalm ‘en papillot’ uit de oven. Door simpelweg alle ingredienten in een luchtdicht pakketje te doen, creeer je eigenlijk een oventje in een oven. De zalm wordt gegaard door het vocht in het pakketje. Door de hitte in de oven wordt het vocht omgezet in stoom dat nergens anders heen kan en ook de smaken kunnen nergens heen. Het eindresultaat is werkelijk fantastisch. Bovendien is het serveren alsof je een cadeautje presenteerd dat aan tafel uitgepakt kan worden. Zodra je het pakketje openmaakt, komt de heerlijke geur je tegemoet. Let wel op, de stoom die ontsnapt tijdens het openmaken is heet. Oppassen dus!

Ik gebruik aluminiumfolie om de ingredienten te verpakken. Je kunt ook kiezen voor bakpapier. Het voordeel van aluminiumfolie is dat je het makkelijk helemaal luchtdicht kunt afsluiten. Met bakpapier lukt mij dat toch altijd wat minder goed. Heel uniek is deze kookmethodiek niet hoor. In Azie worden gerechten vaak ingepakt in bananenblad. Dit heeft dan nog als bijkomende eigenschap dat het bananenblad smaak afgeeft aan het gerecht. 

 Voorbereiding

Kooktijd

Porties

Ingredienten

400 gram zalmfilet
100 gram champignons
1 rode ui
1 teen knoflook uit de pers
1/2 citroen in plakjes
1/2 bosje verse dille
scheutje witte wijn
scheutje olijfolie
peper en zout

Stappen

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Neem een ruim vel aluminiumfolie en leg daar de zalmfilet bovenop. Knijp de teen knoflook er op en verdeel over de zalm.  Bestrooi met peper en zout.

Snij nu de champignons in plakjes, de ui in halve ringen en de dille fijn. Verdeel dit over de zalm. Leg de plakjes citroen er op.

Vouw het pakketje nu zodanig dicht dat er geen lucht en vocht uit kan ontsnappen, maar laat een kant nog open. 

Schenk voozichtig het scheutje olijfolie en de witte wijn in het pakketje. Vouw nu de laatste kant ook hermetisch dicht.

Doe het pakketje in een ovenschaal (mocht het toch ergens gaan lekken dan loopt het vocht in de ovenschaal) en plaats het in de hete oven.

Afhankelijk van de dikte van de zalm duurt het 15 a 20 minuten om het goed te garen, maar niet te veel, want dan wordt het droog.

 Ik serveer er meestal gebakken krieltjes in de schil bij.

Manger savoureux
Eet smakelijk!

Sharing is caring!

Pin It on Pinterest

Share This