Zo mooi is Nederland

Nationaal Park de Drentsche Aa

 

 

 

 

 

 

 

 

ReisverhalenWereldgerechten
Ik hou van natuur, of het nu op één van mijn reizen is of gewoon in ons eigen land. De natuur in ons eigen land heb ik eigenlijk pas ontdekt toen we toerfietsen hadden gekocht en we als eerste naar de Biesbosch fietsten. Toen woonden we nog in Dordrecht, dus dat was eigenlijk onze grote ‘achtertuin’. Wat was dat gaaf zeg, heerlijk om dwars door zo’n mooi gebied te kunnen fietsen. Al snel kwam er een fietsenrek voor achterop de auto, zodat we ook wat verderweg konden gaan fietsen. Sinds een jaar of vijf hebben we een prachtig vakantiehuisje in Drenthe, midden in het bos. Dit is een prima uitvalsbasis om ook aan die kant van het land de mooie natuur te ontdekken. Maar vanuit je luie stoel valt er al genoeg te zien.

Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa

Het Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa is het op één na grootste nationale park van Nederland. Het omvat ruim 100 km² natuur en landbouw gebied met een aantal dorpen en dorpjes. Het dankt zijn naam aan de beek de Drentsche Aa die door het gebied stoomt. Het beekje meandert door de provincies Groningen en Drenthe en is het enige beekje in Nederland dat nog grotendeels zijn originele loop heeft. Het is het best bewaarde beek- en esdorpenlandschap van West-Europa. In 2005 werd het gebied, samen met het Limburgse Geuldal, uitgeroepen tot mooiste landschap van Nederland. Kortom, best een bijzonder gebied. Kijk eens op de site van het Samenwerkingsverband Nationale Parken voor meer info.

Onze ‘achtertuin’

Vanuit ons huisje aan de rand van het park lopen we zo het park in. Altijd goed opletten want achter elke boom, op elk weiland en ook gewoon op het pad kun je verrast worden door een mooi uitzicht, een klein of groter dier of een schattig dorpje.

Je kunt er heerlijk wandelen en fietsen. Je kunt er zo maar een groepje reeën tegen het lijf lopen of een kudde Drentsche Heideschapen. Ga eens wat eten in een leuk dorpje als Gasteren of Zuidlaren. Bekijk de grootste hunebed in Borger. De Drentsche Aa is een prachtig gebied en Drenthe is gewoon één van de leukste provincies van Nederland.

Wat is jouw favoriete plek in Drenthe?

 

Pin It on Pinterest

Share This