Zo mooi is Nederland: Wad zeg je?

Een ode aan de Wadden, een uniek stukje Nederland

 

 

 

 

 

 

 

 

ReisverhalenWereldgerechten
Als ik een uniek gebied in Nederland zou moeten noemen dan zijn het de Wadden, bestaande uit Waddenzee en de Waddeneilanden. De Waddenzee is de zee tussen de Waddeneilanden en de Noordzee aan de ene kant en het vasteland van Nederland, Duitsland en Denemarken aan de andere kant. In het Nederlandse deel zijn er vijf bewoonde eilanden. Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog met prachtige natuur, ongerepte stranden. Ik laat je in vogelvlucht zien waarom hier zeker eens een kijkje zou moeten nemen.

Brede stranden

Lekker wandelen op de vele mooie stranden op de eilanden. Schiermonnikoog heeft zelfs het breedste strand van Europa.

Zeehonden

Met een beetje geluk zie je hier al zeehonden.

Wadden

Mocht je wat minder geluk hebben dan kun je natuurlijk op zeehondentour gaan met een schipper of naar Ecomare, waar je ze echt van dichtbij kunt zien.

Wadden

Fietsen

Vlieland en Schiermonnikoog zijn autovrij. Dit zijn dus heerlijke eilanden om te fietsen. Je kunt dan in alle rust genieten van de mooie natuur en de vele vogels die er zijn. Zo zagen wij oo Schiermonnikoog dit exemplaar. Met een prooi tussen de poten bleef hij rustig op het gras zitten. Liggend op de grond nam ik deze close-up.

Wadden

Ook op Texel kun je natuurlijk prima fietsen al zal je soms wel om de vele schapen en lammetjes heen moeten fietsen, die lopen soms op de fietspaden. Mocht je de avond er voor gezwicht zijn voor het heerlijke Texelse lamsvlees tijdens het diner (zoals ik), realiseer je dan dat je tijdens je fietstocht aangestaard wordt door honderden priemenden oogjes. Dan speelt je geweten wel op..haha. Ik heb nog nooit zo vaak sorry gezegd tijdens het fietsen.

Mooie natuur

De natuur is uniek in Nederland. De Waddenzee is het grootste waddengebied ter wereld. Een wad is een zandplaat die door het getij wordt overstroomd en weer droog valt. Je kunt op verschillende plaatsen wadlopen. Ik vond het best inspannend en doordat we wat vertraging hadden kwam de vloed al op en moesten we door dieper water waden dan de bedoeling was. Vooral voor de kinderen in onze groep was dit best spannend. De stroming was best sterk.

Bijzondere dieren

Het gaat goed met de lepelaars op Texel. Door de rust en het ontbreken van natuurlijke vijanden als de vos vinden ze het weer leuk om hier te broeden. Mooi om te zien.
Wadden

En iets minder bijzondere dieren

Minder bijzonder, maar daarom niet minder bijzonder! Toch? Ze komen in wat grotere getale voor, maar het blijven toch leuke dieren om te zien. Eenden, scholeksters en meeuwen zie je overal op de Wadden.

NLDoet

In 2013 hielpen we mee tijdens NLDoet om op Schiermonnikoog op te ruimen. Je zult je verbazen wat je hier allemaal tegenkomt. Veel netten van vissers, maar ook heel veel leeggelopen ballonnen met touwtjes en kaartjes er aan. Die worden zonder na te denken ergens opgelaten, maar komen ergens in de natuur ook weer naar beneden. Daar zouden we toch meer rekening mee moeten houden. Met 50 vrijwilligers verzamelden we toch zo’n 2300 kilo afval.

De waddenDe wadden

Conclusie

De Wadden zijn een heerlijke plek om lekker uit te waaien, prachtige natuur te zien en om lekker te eten. Dit stuk Nederland is heel bijzonder en daar moeten we trots en zuinig op zijn! Bij de EO is de serie De Eilanden begonnen over de Waddeneilanden. Midas Dekker neemt ons mee op een oude Solex over de eilanden.

Wadden

Wad is jouw favoriete Waddeneiland?

 

 

Pin It on Pinterest

Share This