Zuurkoolschotel

Met spek, worst en huisgemaakte zuurkool

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ReisverhalenWereldgerechten

Jaren terug hadden we een grote moestuin van ongeveer 150 vierkante meter. We kweekten daar de lekkerste dingen als aardappels, tomaten, courgettes, fruit en nog veel meer. Het enige dat wij altijd lastig vonden waren de bloemkolen. Daar moest je de bladeren altijd over de kool vouwen anders werd het geen mooie ronde bloemkool, maar een uitgeschoten bos bloemkool. De rode en witte kolen daarentegen gingen als een dolle.

Zuurkool

De opbrengst was soms overweldigend en we moesten nadenken wat we er mee zouden gaan doen. Ik besloot me te gaan verdiepen in inmaken en wecken. Toen kwam ik op het idee om van de witte kool zelf zuurkool te maken. Dat kun je lang bewaren en is ook nog eens super lekker en gezond. Tegenwoordig hebben we geen moestuin meer, maar als je op de markt witte kolen aanschaft kun je daar ook prima zuurkool van maken.

Zuurkool

Zuurkool

Zuurkool is gesneden witte kool die door fermentatie zacht wordt. Door zout bij de kool te voegen komt er vocht vrij dat gebruikt wordt om de zuurkool in te bewaren. Melkzuur bacterien zorgen voor de zure smaak van de zuurkool. Door het zout hebben andere bacterien minder kans om te overleven. Dit is natuurlijk weer goed voor de houdbaarheid. Zuurkool is heel gezond en werd heel vroeger al op verre bootreizen om scheurbuik te voorkomen.

Zuurkool

Zelf maken

Om zelf zuurkool te kunnen maken heb je een aantal zaken nodig. Ten eerste een zuurkoolpot. Hierin bewaar je de kool tijdens het fermentatieproces. Hoeveel witte kool je nodig hebt is afhankelijk van de grote van de zuurkoolpot. Verder een mandoline om de kool fijn te schaven. Een stevige stamper kan gebruikt worden om de zuurkool te kneuzen nadat het geschaafd is om het fermentatieproces op gang te brengen in de zuurkoolpot. Je hebt wel geduld nodig, want de zuurkool is pas na een week of 6 klaar voor gebruik. Afhankelijk van de temperatuur kan dit langer of korter zijn.

Zuurkool

Kijk hier voor een stap voor stap proces om zelf zuurkool te maken. Het is een stap-voor-stap recept voor een heerlijke zuurkool. De aanleiding om het recent toch weer zelf te gaan maken was onze trip door de Elzas, waar we heerlijke Choucroute aten.

Voorbereiding

Kooktijd

Porties

Ingredienten

500 gram zuurkool
6 grote aardappelen
200 gram gerookte spekjes
1 gerookte worst
2 klontjes boter
1 glas melk
Zout naar smaak

Stappen

Verwarm de oven voor op 200 graden celsius.

Schil de aardappelen en kook ze gaar met een beetje zout. Verwarm ondertussen de melk. Als de aardappelen gaar zijn, stamp je ze fijn. Roer de melk en de klontjes boter er doorheen totdat je een mooie gladde puree hebt.

Bak de spekjes krokant. Snij de rookworst in plakjes. Ik ben fan van Hema worst, maar je eigen favoriete rookworst is natuurlijk prima.

Doe de zuurkool in een overschaal. Verdeel daarna de worst en de spekjes over de zuurkool.

Bedek de schaal met een mooie laag aardappelpuree. Maak de bovenkant een beetje ruw met een vork, dan wordt het lekker krokant in de oven.

Zet de schaal 30 minuten in de hete oven totdat de bovenkant een bruin kleurtje begint te krijgen.

 

Eet smakelijk!

Sharing is caring!

Pin It on Pinterest

Share This